Διακόπηκαν οι εργασίες στο οικόπεδο Μπόμπολα, στην Ακαδημία Πλάτωνος

Αυτό υποστηρίζουν οι υφυπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης και Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος, απαντώντας σε μια εμπεριστατωμένη ερώτηση τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της Άννας Φιλίνη, του Θοδωρή Δρίτσα και του Περικλή Κοροβέση, για το μείζονος αρχαιολογικής αξίας Πάρκο στην Ακαδημία Πλάτωνα. Τώρα το βάρος πέφτει εκ νέου στη νομαρχία Αθηνών, στην οποία υπάρχει εκ των υστέρων αίτημα για έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ παράλληλα φαίνεται πως της ασκούνται και διαφόρων ειδών πιέσεις για να επισπεύσει τη διαδικασία έκδοσης της άδειας.

Επί της ουσίας πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού (Τατούλης), που το 2004 χάραξαν τη γειτνίαση του «βιομηχανικού πάρκου» και του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος. Εκεί, σʼ ένα οικόπεδο που εφάπτεται του αρχαιολογικού χώρου και βρίσκεται μια ανάσα από την Ιερά Οικία των γεωμετρικών χρόνων του Ακάδημου, το Γυμνάσιο και την Παλαίστρα, ιστορικά μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας, η REDS θέλει να χτίσει πενταώροφο κτίριο, με τριώροφο πάρκινγκ, καλύπτοντας με μπετόν 4.500 τετραγωνικά μέτρα. Δίπλα ακριβώς στο παγκόσμιας φήμης Πάρκο του Πλάτωνα και του πρώτου Πανεπιστημίου του κόσμου.

Το οικόπεδο της REDS που φαίνεται να εισέρχεται στον αρχαιολογικό χώρο εξαιρέθηκε αρχικά των απαλλοτριώσεων. Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, ύστερα από απόφαση του ΚΑΣ, έκρινε πως «σύμφωνα με τη συνημμένη και θεωρημένη αρχιτεκτονική μελέτη, δεν προκαλείται έμμεση αισθητική βλάβη στον χώρο της Ιεράς Οικίας της Ακαδημίας Πλάτωνος», αν και αυτή είναι μόλις στα 40 μέτρα από το οικόπεδο. Στη συνέχεια, χωρίς να υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων εξέδωσε την 579/2008 άδεια στις 14/5/2008 με την υπογραφή του αρχιτέκτονα μηχανικού Γεώργιου Μίχου, καταγράφοντας ως δρόμο και μια ανώνυμη οδό η οποία δεν υπάρχει! Θυμίζουμε πως η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων εξέδωσε και την άδεια για το οκταώροφο κτίριο της νομαρχίας, χωρίς να λάβει υπόψη της ότι ακριβώς απέναντι βρίσκονται τρία δημοτικά σχολεία με περισσότερους από 500 μαθητές!

Το μήνυμα Σαμαρά στον Σουφλιά

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης αναφέρει μεταξύ άλλων στην απάντησή του πως σύμφωνα με έγγραφο της Δ/νσης Πολεδομίας του Δήμου Αθηναίων, με επείγον σήμα της στις 30/3/09 προς το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, διατάχθηκε η διακοπή των οικοδομικών εργασιών της υπ. αριθ. 579.08 οικοδομικής άδειας, διότι μετά από επανέλεγχο διαπιστώθηκε ότι αυτή εκδόθηκε χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και με ασάφειες και παραλείψεις στο τοπογραφικό της διάγραμμα. Την ίδια πληροφορία επαναλαμβάνει και ο Αθ. Νάκος, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού Α. Σαμαράς εμμέσως αναφέρεται στον ρόλο του ΥΠΕΧΩΔΕ. Δηλώνει πως το οικόπεδο δεν ανήκει στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά είναι όμορο προς αυτόν. «Το ζήτημα εξασφάλισης επιπλέον ελεύθερων χώρων στην περιοχή άπτεται των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΧΩΔΕ», καταλήγει ο Α. Σαμαράς, αφήνοντας τον Γ. Σουφλιά να αποφασίσει για ένα οικόπεδο που ενδιαφέρει άμεσα τη REDS. Οι κάτοικοι πάντως είναι αποφασισμένοι να μη δεχθούν άλλες παρανομίες στον χώρο όπου δίδασκε ο Πλάτωνας και ετοιμάζουν το επόμενο Σάββατο, στις 11.30, συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπέρ των μαρμάρων, στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Ακαδημία Πλάτωνος.


Σχολιάστε εδώ