Βυζάντιον

Πόσο χρόνων να είναι, άραγε, το Κορίτσι του Μάη; Αυτό, καλέ, που η αγάπη στην καρδιά του δεν χωράει. Λογικά θα πλησιάζει τα εξήντα, αν δεν τα έχει περάσει. Υποθέτω πως όταν πιάστηκε για πρώτη φορά στην ξόβεργα του στίχου θα ήταν γύρω στα 18. Πλην όμως καταφέρνει και διατηρείται σε άριστη κατάσταση, πάντα νέα και δροσερή, σαν τον Πασχάλη που τη φέρνει, διά της φωνής του, σε αυτόν τον σκληρό κόσμο. Αυτό συμβαίνει επειδή το Κορίτσι του Μάη ζει μέσα σε ένα τραγούδι. Μπορεί να είναι κάπως στενάχωρα και αρκετά βαρετά, αλλά εισπράττει σε αντάλλαγμα τη συμβίωσή της με τη νιότη. Μήπως, όμως, δεν είναι έτσι; Μήπως το Κορίτσι μας γερνάει μαζί με αυτούς που χόρεψαν μαζί της για πρώτη φορά; Μην είναι το Κορίτσι του Μάη μια ηλικιωμένη, φυλακισμένη σε νεανικό κορμί και συνάμα κλεισμένη μέσα σε ένα στενάχωρο τραγούδι; Για σκέψου του ένα λεπτό και το ξανασυζητάμε, αν το θυμηθώ και εγώ, στο τέλος της στήλης.

Ξέρω ότι μπορεί να σου φαίνεται κάπως σαχλή αυτή η εισαγωγή που έκανα, αλλά τι θέλεις να πω; Για τους αγώνες των εργατών με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς; Μέσα και εγώ, συμφωνώ και ενδυναμώνω με τη δική μου φωνούλα. Αν το δεις, βέβαια, από Αριστερά, θα μου πεις ότι πράγματι, τα πρόβατα διεκδίκησαν και πέτυχαν καλύτερες συνθήκες σφαγής, αλλά η ουσία παρέμεινε ίδια. Αργά ή γρήγορα οδηγούνται στο μαχαίρι. Και εγώ που το βλέπω από Δεξιά θα σου απαντήσω ότι έτσι, όμως, γεννιούνται περισσότερα πρόβατα που γνωρίζουν, έστω για λίγο, την ανέμελη γεύση του χόρτου στο στόμα τους. Κατά την απαίδευτη γνώμη μου, ο καπιταλισμός είναι σίγουρα το χειρότερο σύστημα, αλλά είναι και το μοναδικό φυσιολογικό. Βασίζεται στο ένστικτο της δύναμης, στην απληστία που μουσκεύει τα γονίδιά μας, στη λυσσώδη προσπάθειά μας για ανέλιξη. Θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; Όχι. Στο δίκτυο έχει γίνει αρκετά της μόδας η ταινία «Zeitgeist». Τι λέει αυτή η ταινία; Εξηγεί, με αρκετά λάθη, πώς λειτουργεί το σύγχρονο πιστωτικό και μονεταριστικό σύστημα και στο τέλος προτείνει μια αταξική κοινωνία που θα αξιοποιεί την τεχνολογία και την καθαρή ενέργεια, χαρίζοντας στην ανθρωπότητα μια ονειρική ζωή. Ονειρική, σαν το όνειρο που βλέπουν οι τύποι πίσω από την ταινία. Διότι αυτό που ξεχνούν είναι πως δεν μπορείς να φτάσεις στην τεχνολογία που φαντάζονται αυτοί χωρίς ένα θηριώδες καπιταλιστικό μαστίγιο να προωθεί το άρμα της έρευνας και της καινοτομίας. Δυστυχώς οι μπουλντόζες χτίζουν με αίμα, όχι με καλές προθέσεις.
•••
Προηγήθηκε ένα διάλειμμα. Διότι όσο ήμουν έτοιμος να μπω σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και να πετάω από τη μια αφηρημένη σκέψη στην άλλη, έφτασε ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Ήταν από τον άνθρωπο που υποδέχεται τις βλακώδεις απορίες μου για σοβαρά οικονομικά θέματα. Το περιεχόμενο του μηνύματός του ήταν στα αγγλικά, είχε νούμερα και στοιχεία για τις αμερικανικές τράπεζες. Τεχνικά γραμμένο και τεκμηριωμένο. Ο άνθρωπος μου έγραφε από πάνω ότι η πηγή του είναι σοβαρότατη. Δεν έχω λόγους να αμφιβάλλω για τις πηγές του και δεν ξέρω αν θα έπρεπε να αμφιβάλλω για την ποιότητα της έκθεσης που μου προώθησε. Τι γράφει αυτή η έκθεση; Σημείωνε: Από τις 19 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, οι 16 θα μπορούσαν να θεωρηθούν τεχνικά σε χρεοκοπία. Αυτό τεκμηριώνεται από επιμέρους στοιχεία σχετικά με την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, την ανεργία και την απώλεια θέσεων εργασίας. Συνεχίζουμε: Καμία από τις 16 προβληματικές τράπεζες δεν θα μπορούσε να αντέξει σημαντική αδυναμία αποπληρωμής δανείων από τους πελάτες τους. Όποια από αυτές και αν καταρρεύσει, θα συμπαρασύρει μαζί της ασφαλιστικά ταμεία. Για να μην πολυλογώ: JP Morgan, Chase, Goldman Sachs, Citibank (και άλλα) θεωρούνται επισφαλή μαγαζιά που δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς κρατική ενίσχυση. Πού καταλήγει αυτή η ανάλυση; Μα στο ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια και πως η κρίση έχει μεγέθη μεγαλύτερα από αυτά που νομίζουμε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το τέλος του κόσμου, όπως τον ξέρουμε, μπορεί, τελικά, να είναι κοντά. Ίσως ο κόσμος, τουλάχιστον στη σημερινή του μορφή, να τελειώσει πριν από το 2012 που προβλέπει ο πατέρας Μάξιμος. Τι πιο ωραίο δώρο για την εργατική Πρωτομαγιά, ε;
•••
Λοιπόν επειδή βαριέμαι αυτά με τον Παυλίδη, τη Siemens και το Βατοπέδι, επειδή δεν έχω πληροφόρηση από «δικαστικές πηγές» και επειδή πιστεύω ότι τίποτα το θεαματικό δεν πρόκειται να συμβεί, λέω να σας ενημερώσω για τις τελευταίες σκέψεις που έχουν γίνει σχετικά με την οικονομία. Και επειδή αντλώ εκτιμήσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες έχω να σας πω τα εξής: Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καθυστερήσει όσο μπορεί τη λήψη μέτρων, διεκδικώντας μια γενναιόδωρη παράταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον περιορισμό του ελλείμματος. Το αισιόδοξο σενάριο μάς λέει ότι οι απώλειες στην τουριστική αγορά το καλοκαίρι θα είναι γύρω στο 15%. Το ρεαλιστικό σενάριο (που το ασπάζονται αρκετοί παράγοντες του οικονομικού κύκλου) κάνει λόγο για πτώση πάνω από 20%. Αν, λοιπόν, ο τουρισμός πάει σε πτώση μεγαλύτερη του 20%, αυτό σημαίνει αυτόματα όχι μόνο απώλεια 50.000 θέσεων εργασίας, αλλά και ανάγκη για πιο σκληρά μέτρα προκειμένου να βγουν τα έσοδα. Και εγώ θα το σημειώσω για άλλη μια φορά, όσο και αν φαίνομαι γραφικός: Υπάρχουν κάτι σενάρια για την οικονομία που είναι τόσο εφιαλτικά, ώστε θα μας λείψουν τα σκάνδαλα. Τα σκάνδαλα θα ανήκουν σε εκείνη την ανέμελη εποχή που είχες και ποπ κορν να πάρεις για να χαζέψεις τα τηλεοπτικά πάνελ.
•••
Σηκώθηκα να πάρω μία Coca Cola. Και δεν είχε άλλη, γαμώτο…
•••
Πάλι τηλέφωνο: «Ίσως και σήμερα Προκόπιε να δημοσιεύονται ορισμένα σχόλια που φέρουν τον γνωστό Κυριάκο να ενδιαφέρεται για τη θέση του επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε παρακαλώ, δεν μπορώ να ακούω το ηλίθιο χάχανό σου. Η οικογένεια ελπίζει ότι ο Δήμας θα μασήσει το δόλωμα με τα σενάρια που τον οδηγούν ως την Προεδρία της Δημοκρατίας. Άλλωστε το έχουν πιστέψει ως και οι στενοί συνεργάτες του, γιατί όχι και ο ίδιος; Έτσι λοιπόν και κάνει βαλίτσες για Αθήνα, η οικογένεια θα ασκήσει όση πίεση μπορεί προς τον Καραμανλή προκειμένου ο Κυριάκος να διοριστεί Επίτροπος. Μην το βλέπεις εγωιστικά, ώρα είναι να γελάσει και η Ευρώπη. Όσον αφορά την αδελφή του, και αυτήν την εβδομάδα τα είχε με τους συνειρμούς που προκάλεσε η μακρά συνάντηση του Σαμαρά με τον Μπαρόζο καθώς και η προβολή που θα έχει ο Καλαματιανός με τα εγκαίνια του μουσείου της Ακρόπολης». Εκεί σκέφθηκα να σχολιάσω, λέγοντας ότι αν αποφασίσει και η οικογένεια να βγάλει τα δικά της αρχαία στις προθήκες το έχει κλείσει το μουσείο της Ακρόπολης, αλλά το άφησα για λόγους ευπρέπειας.
•••
Η άλλη φήμη που σέρνεται έχει να κάνει με το ενδεχόμενο προφυλακίσεων για την υπόθεση της Ζήμενς. Όχι μόνο αυτών που διακίνησαν μίζες, αλλά και εκείνων που τις έβαλαν στην τσέπη. Εξαιρούνται πολιτικά πρόσωπα που απολαμβάνουν παραγραφής, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν θα απολαύσει καθόλου τον διασυρμό τους. Για να είμαι τίμιος απέναντί σας, αυτά μου τα μετέφερε άνθρωπος της Ρηγίλλης. Ο παπαγάλος αυτός μου έλεγε ότι οι εξελίξεις θα είναι τόσο σαρωτικές, τα βραχιόλια θα φορεθούν σετάκι με κουστούμια και στο τέλος όλα τα άλλα θα έχουν βυθιστεί στο ζελέ της λήθης. Ο λαός θα μείνει να χαζεύει τον Καραμανλή να κάνει κάθαρση. Έκανα την ίδια ερώτηση στο ΠΑΣΟΚ και μου απάντησαν ότι αυτομάτως θα τίθενται εκτός κόμματος όσοι ελέγχονται για εμπλοκή. Προσοχή μη διαπιστώσετε στο τέλος ότι τα καινούργια γραφεία σάς πέφτουν μεγάλα και πληρώνετε άδικα τόσα κοινόχρηστα…
•••
Δεν το ξέχασα. Έχουμε την εκκρεμότητα με το Κορίτσι του Μάη. Κατέληξα πως το Κορίτσι θα πεθάνει νέο όταν σταματήσουν να το θυμούνται. Όταν στους κιτς γάμους σταματήσουν να βάζουν αυτά τα τραγούδια, όταν πάει στην πρώτη της εκδρομή με ΚΑΠΗ και αρχίσει να τραγουδιέται από μασέλες. Μα λες να κάνω λάθος; Το Κορίτσι του Μάη θα ζει για πάντα, τουλάχιστον όσο υπάρχει η ελπίδα κάποιος να το θυμηθεί. Αραιά και πού θα βγαίνει από το σκοτάδι και θα γυρίζει, όπως κάτι παλιά μουσικά κουτιά. Σαν τα νιάτα σου. Και αυτά εκεί που τα άφησες είναι. Εσύ σηκώθηκες και έφυγες.


Σχολιάστε εδώ