Βγήκαν στην αρένα…

ΣΕ… ρωμαϊκή αρένα τείνει να εξελιχθεί ο πολιτικός στίβος καθώς κυβέρνηση και κόμματα καθ’ οδόν προς τις ευρωεκλογές ανεβάζουν σταθερά τους τόνους της αντιπαράθεσης προκειμένου να επιτύχουν μεγαλύτερο βαθμό συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους. Μάχη που θα κορυφωθεί στον έναν μήνα που απομένει ως τις 7 Ιουνίου, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα εξελιχθούν και υποθέσεις («Ζήμενς», Βατοπέδιο, Παυλίδης κ.α.) που είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσουν την ένταση. Ήδη ο πρωθυπουργός κατήγγειλε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι τροφοδοτεί τη σκανδαλολογία και προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει ναι γίνει η χώρα… Κολοσσαίο! Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ποδηγετεί» τη Δικαιοσύνη και υποστήριξε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς είναι σε «διατεταγμένη υπηρεσία». Το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι το «φαγοπότι» των εφοπλιστών γινόταν επί ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται και με τη ΝΔ, ενώ ο Αλ. Αλαβάνος σημείωσε ότι η Βουλή έχει μεταβληθεί σε αίθουσα δικαστηρίου. Πάντως οι πολίτες δεν φαίνεται να συμφωνούν με την εμμονή των κομμάτων στη σκανδαλολογία, καθώς σε δημοσκόπηση της GPO η διερεύνηση των σκανδάλων έρχεται… πέμπτη και καταϊδρωμένη στο ενδιαφέρον των πολιτών. Παράλληλα, ένα ποσοστό της τάξης του 60% και πλέον πιστεύει ότι η κυβέρνηση διογκώνει τη σκανδαλολογία προκειμένου να συγκαλύψει τις υποθέσεις και ότι το ΠΑΣΟΚ καλλιεργεί τη σκανδαλολογία για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Εξελίξεις

ΠΑΡΑ ταύτα οι εξελίξεις στο «μέτωπο» των σκανδάλων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Αύριο(Δευτέρα) θα γίνει στη Βουλή η κρίσιμη ψηφοφορία για την παραπομπή η μη του Αρ. Παυλίδη με τα στελέχη της Ν. Δημοκρατίας να πιέζουν ασφυκτικά τον πρώην υπουργό να παραιτηθεί στην περίπτωση που παραπεμφθεί. Από το Μαξίμου συνεχίζουν να διοχετεύουν ότι αν δεν παραιτηθεί θα διαγραφεί και θα πάμε σε πρόωρες εκλογές. Η ψηφοφορία είναι μυστική και αρκετοί εκτιμούν ότι θα προκύψουν εκπλήξεις. Στο μεταξύ ερωτήματα προκύπτουν από την έρευνα που διενήργησαν οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδας στους τραπεζικούς λογαριασμούς του κ. Παυλίδη και του αδελφού του. Ανάμεσα στα άλλα υπάρχουν καταθέσεις μεγάλων ποσών χωρίς επαρκείς αιτιολογίες. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτημα για τη σύσταση και νέας προανακριτικής με αντικείμενο τη δεύτερη δικογραφία, αλλά η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα πάρει μέρος σε καμιά διαδικασία καταγγέλλοντας την αξιωματική αντιπολίτευση για ευτελισμό της Δικαιοσύνης.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Γ. Σανιδά να μη στείλει στη Βουλή το φάκελο της Μονής Βατοπεδίου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών προκειμένου η υπόθεση να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη – ανακριτή. Αν η απόφαση της Ολομέλειας είναι καταφατική θα ανοίξει ο δρόμος για να φθάσει ο φάκελος στη Βουλή. Σε διαφορετική περίπτωση οδεύουν σε παραγραφή οι όποιες ευθύνες των κυβερνητικών στελεχών, αφού η σχετική προθεσμία εκπνέει τον Ιούνιο.

Στην τελική ευθεία μπήκε η διερεύνηση και του σκανδάλου των ομολόγων. Τρία στελέχη της «Ακρόπολις» Χρηματιστηριακής μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα-καταβολή χρηματικής εγγύησης).

Άνιση μάχη…

ΑΝΙΣΗ δείχνει να είναι η μάχη της κυβέρνησης για την οικονομία. Τους προσεχείς έξι μήνες η χώρα μας πρέπει να παρουσιάσει το πρόγραμμα βάσει του οποίου το έλλειμμα στο τέλος του 2010 θα έχει υποχωρήσει κάτω του 3%. Ο Χ. Μ. Μπαρόζο που βρέθηκε στην Αθήνα εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου, σημείωσε ωστόσο ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Από τη Βαρσοβία, ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Ο Γ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε ότι ο δανεισμός για το 2009 θα φθάσει τα 50 δισ. ευρώ, ενώ οι ξενοδόχοι εκπέμπουν «σήμα κινδύνου» για πτώση μέχρι και 20% στην τουριστική κίνηση και ζητούν περαιτέρω ενισχύσεις. Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του χώρου της οικοδομής, η κυβέρνηση προωθεί μέτρα όπως αύξηση του ποσοστού έκπτωσης για τους τόκους των στεγαστικών δανείων, μείωση των συμβολαιογραφικών εξόδων, επιδοτήσεις για την επισκευή ακινήτων κ.α.

Ταξιδεύει

ΤΑ Τίρανα ήταν ο επόμενος σταθμός της περιοδείας του πρωθυπουργού στα Βαλκάνια (είχε προηγηθεί η Σόφια), όπου υπέγραψε συμφωνία για τη διευθέτηση του θέματος της υφαλοκρηπίδας, υποσχέθηκε στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και αποχώρησε χωρίς να αποκομίσει το παραμικρό όφελος για τη χώρα μας. Δεν έθεσε το θέμα των παραβιάσεων των δικαιωμάτων της ελληνικής ομογένειας ούτε της ελλιπής φύλαξης των συνόρων από την πλευρά των Αλβανών. Έτσι, παρέμεινε το ερώτημα: Γιατί πήγε στα Τίρανα; Ο κ. Καραμανλής γενικώς… ταξιδεύει. Στα μέσα της εβδομάδας πήγε στη Βαρσοβία για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (έγινε για να επιβεβαιωθεί η στήριξη των ευρωδεξιών στην υποψηφιότητα Μπαρόζο), ενώ ετοιμάζεται για ένα ακόμη ταξίδι στην Πράγα για τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΜΕΤΑ τη γρίπη των πτηνών, η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη τώρα με τη γρίπη των χοίρων. Στο Μεξικό οι νεκροί ξεπέρασαν τους 150, στις ΗΠΑ νοσεί άγνωστος αριθμός πολιτών, ήδη εμφανίσθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη (Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία), ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τον κίνδυνο πανδημίας. Στα αεροδρόμια λαμβάνονται έκτακτα μέτρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για το Μεξικό. Στη χώρα μας το υπουργείο Υγείας καθησυχάζει, αλλά οι αρμόδιοι είναι σε επιφυλακή καθώς έχει ξεκινήσει η τουριστική κίνηση και αυξάνονται οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού.


Σχολιάστε εδώ