Από το Περιστύλιο…
Εκεί προσπάθησαν να… απομονωθούν, αποφεύγοντας όμως τη συντροφιά και τις ερωτήσεις των συναδέλφων τους, οι γαλάζιοι, μέλη της επιτροπής Κώστας Τζαβάρας και Γρηγόρης Αποστολάκος…
• Με άλλον αέρα… εισέβαλε στο καφενείο ο πρόεδρος της προανακριτικής Τάσος Νεράντζης. Τους χαιρέτισε όλους αλλά δεν κάθισε σε κανένα τραπέζι. Κι όταν τον ρώτησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «Τι γίνεται κύριε πρόεδρε;», απάντησε: «Τι να γίνει; Ταλαιπωρηθήκαμε… Εξήντα ώρες ταλαιπωρίας!».
«Και πώς το αντιμετωπίσατε;», επέμεναν οι περίεργοι ΠΑΣΟΚοι.
«Παραδώσαμε και το πνεύμα μαζί με το πόρισμα!».
• Πάντως, ο κ. Νεράντζης δεν κάμπτεται εύκολα με την πολλή δουλειά και ειδικά όταν αφορά σε νομικά. Άλλωστε, ο ίδιος καυχιέται ότι έχει την καλύτερη και μεγαλύτερη νομική βιβλιοθήκη Αθηνών – Πειραιώς και περιχώρων. Γι’ αυτό και οι βουλευτές της ΝΔ που υπέγραφαν το πόρισμα δεν το έκαναν θέμα που παρότι ήταν προϊόν συλλογικής δουλειάς, βγήκε σε κάποια σημεία με «πινελιές» από Νεράντζη σε πρώτο ενικό πρόσωπο του τύπου: «Φρονώ ότι…», «Θεωρώ…», «Εκτιμώ…», «Εκκινώ τον συλλογισμό μου…» κ.λπ.!
• Νευρικότητα διέκρινε τους βουλευτές όσο πλησίαζε το ραντεβού της κάλπης και η ώρα της αλήθειας που ορίστηκε για αύριο το βράδυ στις 11. Ιδιαίτερα στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας πολλοί βρέθηκαν στα πρόθυρα νευρικής κρίσης είτε επειδή πιέζονταν να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους στη μυστική ψηφοφορία είτε γιατί έπαιρναν παραπάνω από όσο έπρεπε στα σοβαρά τα σενάρια περί του ενδεχόμενου των διπλών εκλογών. Καταγράφηκε βέβαια και διακομματική τάση που σύμφωνα με αυτή σε ορισμένους δεν άρεσε καθόλου η ιδέα –για να μην πούμε ότι τους τρόμαζε– του κακού προηγούμενου που θα δημιουργούσε η ενδεχόμενη παραπομπή Παυλίδη…
• Χάλια τα νεύρα τους και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. «Είναι το ίδιο πρόσωπο, που μόνο που δεν είπε καθαρά ότι δεν έπρεπε να συσταθεί προανακριτική για τον Παυλίδη, και ζητάει τώρα να έρθουν όλοι οι φάκελοι στη Βουλή;», ρωτούσαν αλλήλους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στους διαδρόμους της Βουλής για τον Βαγγέλη Βενιζέλο…
• Οι διαρροές που έδειχναν τη λευκή ψήφο ως διέξοδο σε γαλάζιους βουλευτές που δεν είχαν πειστεί για την αθωότητα Παυλίδη, έπιασαν τόπο παραπάνω από το αναμενόμενο. Έτσι οι προβλέψεις περί της παραπομπής ή όχι του Αριστοτέλη Παυλίδη το βράδυ της Δευτέρας, έδωσαν τη θέση τους στο αν και πόσα λευκά θα βγάλει η καταμέτρηση.
Ο Γιάννης Μανώλης εκτιμούσε ότι θα υπάρξουν λευκά, ενώ ο έτερος εκπρόσωπος της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς Μάκης Γιακουμάτος διακινδύνευε την πρόβλεψη ότι το αποτέλεσμα θα περιλαμβάνει 150 «όχι» στην παραπομπή του Αρ. Παυλίδη. «Το λευκό» έλεγε «είναι των θεομπαιχτών και των προσωποπαγών κομμάτων», υπαινισσόμενος ότι αν γίνει «μαγκωνιά» οι υποψίες θα πέσουν στον Γ. Καρατζαφέρη.
Ο Γιώργος Καλαντζής υπερθεμάτιζε ότι τα «όχι» θα είναι πάνω από 150, υπολογίζοντας στα εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ. Σε όλους τους χώρους, τόνιζε με νόημα, υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να ταρακουνήσουν το σύστημα.
Ο Λευτέρης Ζαγορίτης, απέφευγε πάντως να τοποθετηθεί στις εκτιμήσεις των συναδέλφων του. «Ε, να μη σας πω κι εγώ και μπερδευτείτε τελείως!», έλεγε.
Περίεργο γιατί μέχρι τώρα συνήθιζε να το ξεκαθαρίζει το τοπίο ο γραμματέας….
• Μια απορία διακατέχει τους βουλευτές που ασχολήθηκαν με την προανακριτική και έχουν γνώση των πορισμάτων: Καλά οι βουλευτές που θα κληθούν να αποφασίσουν για την τύχη του Παυλίδη θα έχουν διαβάσει τα πορίσματα και έστω το πόρισμα του κόμματός τους ή θα τους έχει ξεφύγει στη διαδρομή για την Πρωτομαγιά; Ιδού η απορία…
• Καλά, τι μυστική ψηφοφορία είναι αυτή με αρχηγό κόμματος να διατυμπανίζει ότι θα ελέγξει αν η Κοινοβουλευτική του Ομάδα υπάκουσε στη γραμμή και παράγοντες να διοχετεύουν ότι με παρατρεχάμενους θα λαμβάνουν γνώση του ψηφοδελτίου που θα κρατούν οι βουλευτές για να διαπιστώσουν αν πειθάρχησαν στην «κατά συνείδηση ψήφο»; Για ποια μυστική ψηφοφορία μιλάμε όταν η αίθουσα της ολομέλειας είναι τίγκα στις κάμερες;
• Ποια εικόνα έχει ο κ. Σιούφας για τη Βουλή; «Η Βουλή», είπε με αφορμή την τροποποίηση του κανονισμού «είναι σαν ένα αεροπλανοφόρο, ένας τεράστιος οργανισμός που δουλεύει σχεδόν είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και όλον τον χρόνο. Αυτό μπορεί να είναι και μοναδικό παράδειγμα Βουλής που να λειτουργεί δώδεκα μήνες τον χρόνο και σχεδόν είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο». Με τον νέο κανονισμό θα μπορεί άλλωστε και ο πρόεδρος της Βουλής να προκαλεί προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις ως τρίτος πολιτειακός παράγοντας.
• Ακούστηκαν πολλά από πολλούς βουλευτές σ’ αυτήν τη συζήτηση για την υποβάθμιση του ρόλου του βουλευτή. Γλαφυρότερος όλων ήταν ωστόσο, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος που είπε ότι οι βουλευτές έχουν καταντήσει να παρακαλούν δημάρχους και διάφορους διορισμένους διοικητές.
Εξήγησε ότι έχουμε ένα πολίτευμα στο οποίο σταδιακά μεταφέρονται εξουσίες εκτός Κοινοβουλίου, κάτι που φαίνεται και στις καθημερινές εικόνες: «Βλέπουμε δημάρχους, νομάρχες, διορισμένους διοικητές, υποδιοικητές, προέδρους, αντιπροέδρους να αφήνουν να στοιχίζονται στον προθάλαμό τους βουλευτές για ώρες ολόκληρες. Τους βλέπουμε στο πρωτόκολλο των δημοσίων εκδηλώσεων να προηγούνται και είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει όχι για το γόητρο του βουλευτή –το γόητρο μάς το δίνει η εντολή των συμπολιτών μας, μας το δίνουν τα ένσημα που έχουμε κολλήσει στον ελεύθερο κοινωνικό και επαγγελματικό βίο– αλλά για την υπεράσπιση του θεσμού του Κοινοβουλίου»….
• Με παρέμβαση του Απόστολου Κακλαμάνη αποφεύχθηκε τελικά η ίδρυση υπηρεσιών της Βουλής στις περιφέρειες της Ελλάδας που προβλεπόταν στην τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής και θα εξυπηρετούσε ενδεχομένως άλλες λογικές προσλήψεων και ρουσφετολογικών διαδικασιών…
• Επειδή οι βουλευτίνες αντιδρούσαν, στο εξής στις ονομαστικές ψηφοφορίες, στην ανάγνωση που θα κάνει ο πρόεδρος ή ο προεδρεύων θα λέει: «Οι βουλευτές ψηφίζουν “Παρών”, οι κυρίες συνάδελφοι ψηφίζουν “Παρούσα”». Αυτό, λέει ο κ. Σιούφας, είναι το μόνο που μπορεί να γίνει. Όπου υπάρχει η λέξη βουλευτής εννοεί και τους άνδρες και τις γυναίκες βουλευτές. Δεν είναι αυτονόητο;
• Τα ψυχογράφημα του νυν και πρώην προέδρου της Βουλής ανέλαβε ο σεξολόγος στο επάγγελμα, Ζʼ αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΛΑΟΣ Βαΐτσης Αποστολάτος. «Κινηθήκατε ψυχογραφώντας αυτόν τον ανθρωπογεωγραφικό χάρτη που είχατε μπροστά σας. Και θα πω ότι εκείνο που μου έκανε τεράστια εντύπωση είναι αυτός ο ωκεανός υπομονής που δείξατε», είπε στον κ. Σιούφα.
«Ψυχογραφικώς εγώ πού βρίσκομαι;», ρώτησε ο Απόστολος Κακλαμάνης.
Β. Αποστολάτος: «Θα σας πω ότι και σιδερένια “εγώ” μπορείτε να τα “τσαλακώσετε”. Έχετε μεγατόνους υπομονής, κυριολεκτικά συνθλιπτικού τύπου».
Α. Κακλαμάνης: «Αυτό είναι καλό ή κακό;».
Αλλά ο κ. Αποστολάτος συνέχισε ακάθεκτος: «Όμως, έχετε και κάτι άλλο. Σας αγαπούν. Έχετε αρνηθεί τον τίτλο του “Νέστορα της πολιτικής”. Σας δίνω τον λόγο μου, ήθελα να σας πω εν τιμή “ιερόν τέρας”. Η ετυμολογία της λέξεως “τέρας” βγαίνει από το ελληνικό “Τ” που είναι ένα στοπ και το “-ερας” που είναι “αγαπώ”, δηλαδή αυτός τον οποίο σταματώ να αγαπώ, γίνεται τέρας.
Επειδή λοιπόν σας αγαπάμε, εσείς δεν είστε “ιερό τέρας”, αλλά είστε ένας “ιερός Νέστορας” ως σύμβολο»….
Πάντως, ο κ. Κακλαμάνης απέφυγε να επαναλάβει την ερώτηση αν αυτό είναι καλό ή κακό…