Αποχαιρετισμός στα… 5 δισ. ευρώ μετρητά!

Με το… όνειρο των 5 δισ. ευρώ, που θα αντλούσε η Marfin Investment Group για να εξαγοράσει μεγάλη τράπεζα, έμεινε ο Ανδρέας Βγενόπουλος, μετά την οριστική ματαίωση της σχεδιαζόμενης επί οκτάμηνο θηριώδους αύξησης κεφαλαίου της MIG. Έτσι, ο Βγενόπουλος μπορεί να φιλοτεχνεί προφίλ εθνικού ευεργέτη, με την εξαγορά της Ολυμπιακής και τις μειώσεις τιμών στο γάλα, ή και να προετοιμάζει την είσοδό του στον στίβο της πολιτικής, αλλά τα φιλόδοξα σχέδιά του για την είσοδο στο κλαμπ των μεγάλων τραπεζιτών φαίνεται ότι παίρνουν μεγάλη αναβολή.

Η MIG ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ματαιώνεται η αύξηση κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ που είχε προταθεί από το διοικητικό συμβούλιο τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν κορυφωνόταν η κρίση στο τραπεζικό σύστημα, και είχε εγκριθεί από τους μετόχους ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο. Όπως εξήγησε ο «μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος» στην ανακοίνωσή του, οι συνθήκες στις αγορές δεν επέτρεψαν να προχωρήσει η άντληση των δισεκατομμυρίων, καθώς η μετοχή της MIG παραμένει «εγκλωβισμένη» σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών και, αν η αύξηση κεφαλαίου προχωρούσε σε χαμηλότερη τιμή, θα μειωνόταν σημαντικά η συμμετοχή των σημερινών μετόχων.

Παρά ταύτα, για να μην υποστείλει εντελώς τη σημαία της… επίθεσης στον τραπεζικό κλάδο, η MIG ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει νέα εταιρεία, που θα αποτελέσει όχημα των εξαγορών της στον τραπεζικό κλάδο και θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει κεφάλαια ανεξάρτητα από τη MIG. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εταιρεία αυτή, τη σχέση της με τη MIG και τα κεφάλαια που θα αντλήσει δεν ανακοινώθηκαν, ενώ το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι θα λειτουργήσει εντός του έτους και ότι οι σημερινοί μέτοχοι της MIG θα έχουν το δικαίωμα να τοποθετήσουν εκεί νέα κεφάλαια, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους το επιτρέψουν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Όπως έχει επισημάνει το «Π», οι προσπάθειες του κ. Βγενόπουλου να αποκτήσει μια θέση στην κλειστή λέσχη των μεγάλων τραπεζιτών δεν φαινόταν ότι θα ευοδωθούν ούτε αυτή τη φορά. Από τον Σεπτέμβριο είχε ανακοινώσει ότι θα αντλήσει 5 δισ. ευρώ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αξιοποιούσε προς όφελος της MIG την κρίση, για να εξαγοραστεί μια μεγάλη τράπεζα (τότε «φωτογραφιζόταν» η Alpha). Ακολούθως, όμως, τίποτε δεν πήγε όπως θα περίμενε ο Βγενόπουλος:

1. Η λίμνη της ρευστότητας από το Ντουμπάι… στέρεψε, καθώς το κρατίδιο παρασύρθηκε από τη δίνη της κρίσης και τελικά διασώθηκε από τη χρεοκοπία μόλις πρόσφατα, με τεράστιο δάνειο από το «αδελφό» κρατίδιο του Άμπου Ντάμπι. Την ίδια στιγμή, οι εφοπλιστές, που αποτελούν κατά παράδοση ισχυρό χρηματοδοτικό «πόλο» της MIG, περνούσαν τη δική τους κρίση λόγω της κατάρρευσης των αγορών και δεν φάνηκε ότι είχαν την προθυμία να δεσμεύσουν νέα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των φιλόδοξων σχεδίων του κ. Βγενόπουλου.

2. Οι τράπεζες που περίμενε η MIG ότι θα περιέλθουν σε αδυναμία λόγω της κρίσης, ενισχύθηκαν αποφασιστικά με την κρατική παρέμβαση των 28 δισ. ευρώ από τον Γ. Αλογοσκούφη, που είχε προκαλέσει την οργή Βγενόπουλου. Ο Γ. Κωστόπουλος δεν άργησε να δηλώσει δημόσια ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί οποιαδήποτε συμφωνία με την MIG, ενώ πρόσφατα διαψεύσθηκαν και τα σενάρια χρηματιστηριακής «πολιορκίας» της Alpha από τη MIG ή από βασικούς της μετόχους, με στόχο να «συρθεί» η διοίκηση της τράπεζας σε διαπραγμάτευση.

3. Τώρα ο κ. Βγενόπουλος ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες για μεγάλες τραπεζικές εξαγορές, που θα γίνουν από το νέο του «όχημα», αλλά ήδη στο Χρηματιστήριο οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν πάρει την ανιούσα εδώ και επτά εβδομάδες, και καθόλου δεν αποκλείεται να έχει φθάσει πάλι η αξία τους σε απαγορευτικά επίπεδα, μέχρι να καταφέρει ο κ. Βγενόπουλος να ιδρύσει τη νέα του εταιρεία και να συγκεντρώσει «πυρομαχικά».


Σχολιάστε εδώ