Αναπόφευκτη πόλωση

Όσο πλησιάζει το ορόσημο των ευρωεκλογών τόσο θα οξύνεται η διαπάλη ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και τόσο θα αποκτά χαρακτηριστικά μετωπικής σύγκρουσης. Κυρίως γιατί οι ευρωεκλογές αυτές έχουν διευρυμένη πολιτική σημασία καθότι το αποτέλεσμά τους θα σφραγίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Το εύρος της διαφοράς στην κάλπη των ευρωεκλογών θα καθορίσει τη διάρκεια ζωής της κρατούσας κατάστασης. Εάν η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη, πέρα των 3 μονάδων, δύσκολα η κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορέσει να εξαντλήσει τη συνταγματική θητεία της. Αντιθέτως, εάν η διαφορά κυμανθεί στις 2-3 μονάδες, η ήττα είναι διαχειρίσιμη εκ μέρους της κρατούσας κατάστασης.

• Όμως η πόλωση του πολιτικού κλίματος δεν έχει να κάνει μόνο με το εύρος της διαφοράς, αλλά και με την ανάγκη των δύο κομμάτων εξουσίας να επιτύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, κάτι που απαιτεί τη συμπίεση της εκλογικής επιρροής των μικρότερων κομμάτων. Ταυτόχρονα, η πόλωση εκτός του ότι εμποδίζει τη χαλαρή ψήφο, πλήττει και την αποχή που παραδοσιακά παρατηρείται στις ευρωεκλογές. Έτσι, εκ των πραγμάτων, η αναμέτρηση του Ιουνίου παίρνει χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών. Ήδη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει να τις μετατρέψει σε άτυπο δημοψήφισμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

•Έτσι το διακύβευμα των ευρωεκλογών συνδέεται εμμέσως με το διακύβευμα της εξουσίας, γι’ αυτό αναπόφευκτα τα δύο κόμματα εξουσίας οδηγούνται στη μετωπική σύγκρουση και αναπόφευκτα κινδυνεύουν τα μικρά κόμματα να συνθλιβούν στις μυλόπετρες της πόλωσης.


Σχολιάστε εδώ