άλλες τυπολογίες

•Συνεργασία των Metropolis με τη «metro». Στα 12 καταστήματα των Metropolis σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η «metro» θα είναι η μοναδική δωρεάν καθημερινή εφημερίδα που θα διανέμεται. Μεταξύ των σημείων διανομής περιλαμβάνεται και το νέο κατάστημα της εταιρείας, το οποίο στεγάζεται στο παλαιό ξενοδοχείο «Παλλάδιον», στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Εμμ. Μπενάκη.

•Στη Βουλή των Ελλήνων και επίσημα η συχνότητα 106,7. Η ΕΡΤ εκχώρησε τη συχνότητα για την εκπομπή του Ραδιοφώνου της Βουλής. Η θέση εκπομπής είναι το Όρνεο της Πάρνηθας.

•Δαπάνες ύψους 11.843 ευρώ για υπερωρίες δύο δημοσιογράφων του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του υπουργείου Οικονομίας, ενέκρινε η Ιουλία Αρμάγου, γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής. Οι δημοσιογράφοι έχουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, και οι δαπάνες αφορούν το διάστημα από 1/3/2009 ως 31/12/ 2009, με συνολικά 120 ώρες υπερωρίας για τον καθένα και εργασία για κάποιες ώρες τις Κυριακές.

•Μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία της «Ελευθεροτυπίας» ήταν η κατηγορηματική διάψευση ολόκληρου ρεπορτάζ που είχε στο κυριακάτικο φύλλο της για πράκτορες της ΕΥΠ που παρακολουθούν το Προεδρικό Μέγαρο!
Η απάντηση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών ήταν καταπέλτης:
«Το δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (26-04-2009) τιτλοφορούμενο ”Σκιές γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο” είναι παντελώς ανυπόστατο και κακόβουλο και ως εκ τούτου ανάξιο σχολιασμού ή διάψευσης».

•Νέα μορφή επιδότησης στην οπτικοακουστική αγορά αποδέχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνοντας το πρόγραμμα Media Mundus που εισηγήθηκε στα ευρωπαϊκά όργανα ο νομάρχης Αθήνας Γιάννης Σγουρός. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε για τη διετία 2011-2013 με προϋπολογισμό 15 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων των 13,5 θα δοθούν για επιδότηση σε οπτικοακουστικά έργα. Πρακτικά, κάθε ενδιαφερόμενος να λάβει μέρος στο πρόγραμμα θα πρέπει να παρουσιάσει πρόταση παραγωγής στην οποία θα μετέχει ένας ακόμη φορέας από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι θα έχει δικαίωμα να λάβει το 50% της ενίσχυσης της παραγωγής του.

•Χωρίς αποτέλεσμα η κατάθεση προσφορών για τον Λάμψη. Αν και αρκετοί σταθμοί έδειξαν ενδιαφέρον, η ψηλότερη προσφορά, που ανήλθε σε 9,5 εκατ. ευρώ, δεν ικανοποίησε την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ραδιοφωνικού σταθμού.

•Στα μικρόφωνα του Flash από τη Δευτέρα, μαζί με τον Γιώργο Σταματόπουλο, ο Γιώργος Κύρτσος. Παράλληλα το δίδυμο Λαυρεντιάδη – Κυριακίδη έδειξε πρόσφατα ενδιαφέρον για το περιοδικό «Vita», ενώ παράλληλα συνεχίζει τις συζητήσεις και με εκδότες περιοδικών που θέλουν να πουλήσουν τις εταιρείες τους.

•Κοντά σε συμφωνία για το 2%, μεταξύ κυβέρνησης και εκδοτών. Το ποσοστό αυτό επί του τζίρου, που έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται χωρίς παραστατικά οι εκδότες, ίσως μειωθεί και φορολογηθεί, αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει.

•Ανοικτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης στάσης εργασίας ή και απεργίας από τους εφημεριδοπώλες, με προτεινόμενη ημέρα την επόμενη Τετάρτη. Δεν έχει ληφθεί όμως οριστική απόφαση.

• Συνάντηση Καραμανλή – Ψυχάρη προ ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ συζήτησε με τον πρωθυπουργό και φέρεται να δεσμεύτηκε για την υποστήριξη του συγκροτήματος. Προηγήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γ. Πρετεντέρη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

• Αναπάντητη έμεινε η αποκάλυψη του «Π» για την πρόταση της ΕΔΕΕ προς τις διαφημιστικές εταιρείες για τη σύσταση ταμείου επισφαλειών με τη συμμετοχή και των ΜΜΕ! Ενώ λοιπόν σε ένα ολόκληρο συνέδριο η άποψη διαφημιστών και διαφημιζομένων ήταν πως την κρίση την έφεραν νωρίτερα τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, από το έγγραφο αυτό που έφερε στη δημοσιότητα το «Π», αν και δεν ήταν για τα μάτια των δημοσιογράφων, προέκυπτε ακριβώς το αντίθετο. Το ερώτημα είναι αν τα Μέσα συναινέσουν στις προτάσεις της ΕΔΕΕ και δεχθούν να αναλάβουν ένα μέρος των επισφαλειών. Αν δηλαδή θα πληρώνουν κι εκείνα ένα μέρος για τις διαφημίσεις που δημοσιεύονται και δεν πληρώνονται. Αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί τις καλές ημέρες, τότε προφανώς δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Τώρα όμως η στάση αυτή προβληματίζει, αν αναλογιστεί τι δηλώνουν δημοσίως διαφημιστές και διαφημιζόμενοι.

• Δεν έχει καμία σχέση η «Πανδώρα» που έγραφε στο «Βήμα» με τον «Φαληρέα» που γράφει τώρα ο Στέφανος Κασιμάτης στην «Καθημερινή» όπου μετακόμισε. Λείπει το… σπίρτο. Αλλά προφανώς στο Φάληρο υπάρχουν καλούπια…

• Προδικαστικό ερώτημα προς το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατέθεσε το ΣτΕ για την ατομική ευθύνη μετόχων τηλεοπτικού σταθμού για τα πρόστιμα που επιβάλλει το ΕΣΡ. Η νομοθεσία (2328/1995) ορίζει πως τα πρόστιμα επιβάλλονται από κοινού και σε ολόκληρο στην εταιρεία τηλεοπτικού σταθμού και ατομικά στους νόμιμους εκπροσώπους ή όλα τα μέλη του ΔΣ. Το ζήτημα, ύστερα από πρόστιμο ύψους 10 εκατ. δρχ. που επέβαλε το ΕΣΡ και ενέκρινε το παλαιό υπουργείο Τύπου, έφτασε στην ολομέλεια του ΣτΕ, από το αρμόδιο τμήμα.

• Για λόγους κόστους αρνήθηκε το Alter να αναλάβει την παραγωγή και μετάδοση των τηλεοπτικών βραβείων που οργανώνει το «Έθνος». Και ενώ η διοργάνωση κινδύνευε, ανέλαβε τελικά η ΕΡΤ την παραγωγή του τηλεοπτικού σόου! Επίσημη αιτιολογία είναι ότι μετά το Alter πάλι ήταν η σειρά της ΕΡΤ να μεταδώσει τον διαγωνισμό. Στα παρασκήνια ωστόσο πολλά λέγονται για το κόστος και τον χορηγό που πρέπει να βρεθεί, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα.

• Ο Πέτρος Κυριακίδης ανέλαβε τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Flash. Αντιπρόεδρος εξελέγη η Ελένη Σκούρα και μέλη η Αρετή Σιδηροκαστρίτου και η Χριστίνα Πιπικίου.

• Διαψεύδει η Emirates Telecommunications International τις πληροφορίες περί πώλησης της συμμετοχής της (34%) στη Forthnet.

• Στο Internet και δωρεάν το αρχείο της «Καθημερινής» από το 1919 ως και σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος του Νέου Φαλήρου ετοιμάζεται να διαθέσει δωρεάν στο διαδίκτυο τις παλαιότερες εκδόσεις της «Καθημερινής» χωρίς αντίτιμο, σε αντίθεση με τον ΔΟΛ που το παρέχει πλέον με την προς πληρωμή υπηρεσία «Βήμα premium».

• Πριν από περίπου δύο μήνες ο παρουσιαστής της ιστορικής «Αθλητικής Κυριακής» της κρατικής τηλεόρασης, Παύλος Παπαδημητρίου, κάνει την εμφάνισή του σε διαφημιστικές καταχωρίσεις της ξένης στοιχηματικής εταιρείας Ladbrokes! Αυτό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση σε ανώτερα στελέχη της ΕΡΤ, καθώς την «Αθλητική Κυριακή» της ΝΕΤ στηρίζει ως χορηγός ο ΟΠΑΠ! Παρότι ο Παπαδημητρίου συνεργάστηκε με εταιρεία που δεν έχει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, και ανταγωνίστρια του ΟΠΑΠ, παρέμεινε στη θέση του και την ίδια στιγμή η καμπάνια της Ladbrokes με αυτόν θάφτηκε… Τώρα, η Ladbrokes βγάζει καμπάνια σε σάιτ με τον Παπαδημητρίου να φιγουράρει στα banners και να παρουσιάζει στοιχήματα της αγγλικής εταιρείας σε ματς του Τσάμπιονς Λιγκ! Η διοίκηση του ΟΠΑΠ τι κάνει; Η διοίκηση της ΕΡΤ, τι κάνει;

• Διαψεύδουν από τον ΔΟΛ τις πληροφορίες περί αποκλειστικής διάθεσης των εκδόσεών τους στο Internet. Τη δήλωση αυτή έκανε ο γενικός διευθυντής Εταιρικού Κέντρου Νίκος Πεφάνης, πλην όμως ανώτατος παράγοντας του οργανισμού προ διμήνου μιλώντας στους εργαζόμενους του «Βήματος» δεν απέκλεισε στο μέλλον ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
• Εκλογικός μήνας ο Μάιος για τον δημοσιογραφικό κλάδο, καθώς πραγματοποιούνται οι γενικές συνελεύσεις της Ένωσης Συντακτών και του ΕΔΟΕΑΠ. Η δεύτερη γενική συνέλευση ανακοινώθηκε για τις 4 Μαΐου, η τρίτη κατά σειρά στις 8 του μήνα και η τελευταία στις 13 Μαΐου στο κλειστό γυμναστήριο του Τάε Κβον Ντο. Για τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ η πρώτη συνέλευση ορίστηκε στις 5 Μαΐου, η δεύτερη στις 14 Μαΐου και η τρίτη στις 21 Μαΐου στην αίθουσα Ολύμπια του Ντιβάνι Κάραβελ.
• Αποχώρησε από το «Λοιπόν» η αρχισυντάκτριά του Κατιάνα Ματζαρίδου έπειτα από 13 χρόνια συνεργασίας.
• Με μηνύματα του Γιώργου Κιμούλη, της Κάτιας Δανδουλάκη και του Αλέξανδρου Ρήγα βγήκε στο you tube το πρώτο τρέιλερ του νέου ιντερνετικού καναλιού Mediasoup της Σεμίνας Διγενή. Όπως ανακοίνωσε το κανάλι, θα είναι ένας πραγματικά «interactive» ιστότοπος με ενημέρωση και ψυχαγωγία. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που δημοσιοποίησε ως συνεργάτες το νέο κανάλι βρίσκονται γνωστοί τραγουδιστές όπως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Διονύσης Τσακνής, ο Χρήστος Θηβαίος και πολλά ονόματα του ελληνικού θεάτρου και της τηλεόρασης.
• Άλλη μια συμφωνία για το Conn-x TV του ΟΤΕ. Η υπηρεσία διαδικτυακής τηλεόρασης του ΟΤΕ προχώρησε σε συμφωνία για το Universal Channel, έχοντας ήδη τα προγράμματα του Disney και το Fox Life, ενώ στο αθλητικό πρόγραμμα μεταδίδει τους αγώνες της Bundesliga. Σταδιακά το Conn-x TV, αν υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης για δορυφορική συνδρομητική TV με το ελληνικό Δημόσιο η θυγατρική του ΟΤΕ, HellasSat, θα εξελιχθεί σε ανταγωνιστή της Nova.

Ένα ενδιαφέρον περιστατικό θυμήθηκε μιλώντας στην ημερίδα για τις κρατικές ενισχύσεις στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα ο Τηλέμαχος Χυτήρης. Το 1993, είπε, ήρθε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι να διερευνήσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα δημιουργίας καναλιού. Ύστερα από έρευνα έφυγε, λέγοντας πως «τα κανάλια είναι πάρα πολλά για το μέγεθος της αγοράς» και δεν τον συμφέρει. «Πώς συμφέρει τους δικούς μας επιχειρηματίες;» αναρωτήθηκε.

Στο πρόγραμμα της εταιρικής ευθύνης ενέταξε η ΕΡΤ το πρόγραμμα λιπομέτρησης. Και ανακοίνωσε επίσημα πως ήδη 400 εργαζόμενοι της κρατικής τηλεόρασης πήραν μέρος στη μέτρηση λίπους, ώστε να συνεχίσουν με προγράμματα υγιεινής διατροφής. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι χορηγός του προγράμματος είναι η Κόκα Κόλα!

Στις αρχές Μαΐου αναμένεται η διαφημιστική προβολή του νέου σταθμού web tv της PLD show time. Ήδη προβάλλονται αποσπάσματα από εκπομπές με σταρ του Χόλιγουντ, κυρίως από το E!ntertaiment.

Ονομάζεται Focus και έχει έδρα τον Βόλο. Σκοπός της εταιρείας είναι η έκδοση εφημερίδων και σ’ αυτήν συμμετέχουν οι: Νίκος Καραμανλής με 18.000 ευρώ, Αλέξανδρος Παπασταθόπουλος με 10.500 ευρώ και Σταμάτης Σπηλιόπουλος με 31.500 ευρώ.

Ανοικτή συζήτηση για τις δημοσκοπήσεις. Τη Δευτέρα 11 Μαΐου στις 12 μ. στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, Ακαδημίας 23, η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων και ο ΣΕΔΕΑ διοργανώνουν συζήτηση με τίτλο «Δημοσκοπήσεις και δημοκρατία: το διακύβευμα της 7ης Ιουνίου».

Και Weather Channel στην Ελλάδα. Η εταιρεία Newscom Hellas λανσάρει στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Accu weather.com, το 24ωρο WTV, σε IPTV πλατφόρμες και Internet.

• Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση της Χ.Κ. Τεγόπουλος να αυξήσει, από την 1η Μαΐου κατά 10% τον μισθό όσων εργαζομένων της λαμβάνουν λιγότερα από 1.500 ευρώ. Η ανακοίνωση έγινε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, ενώ το λογιστήριο δεν ήταν σε θέση να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις των εργαζομένων. Η κίνηση έγινε δεκτή με ιδιαίτερα θετικά σχόλια εντός και εκτός εφημερίδας.

• Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου « Μια ευλαβική ανάμνηση. Η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ εξομολογείται στην Εύα Νικολαΐδου». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο καθηγητής Γ. Βέλτσος, ο δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας, και η εκδότρια Ιωάννα Χατζηνικολή. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα».

• Την Πέμπτη 7 Μαΐου στις 19.30 γίνεται η παρουσίαση της τετράτομης έκδοσης «Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικού Τύπου 1784-1974» στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Η «Εγκυκλοπαίδεια» δομείται σε τρία μέρη: Περίγραμμα ιστορίας του Τύπου, αλφαβητικά ταξινομημένα λήμματα και παραρτήματα. Τα κείμενα που προτάσσονται των λημμάτων αποτελούν ένα συνοπτικό, κατατοπιστικό περίγραμμα της ιστορίας του Τύπου. Ένα επιτελείο 350 συνεργατών (καθηγητές πανεπιστημίου, ιστορικοί και άλλοι κοινωνικοί επιστήμονες, δημοσιογράφοι, μελετητές τοπικής ιστορίας) κατέθεσε τις γνώσεις και τα αποτελέσματα της έρευνάς του στα 2.300 και πλέον λήμματα που περιλαμβάνονται στο έργο, τα οποία πλαισιώνονται με περίπου 1.600 φωτογραφίες.

• Την πρώτη ομαδική έκθεση γραφημάτων που έχουν δημοσιευθεί στον ελληνικό Τύπο από τις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος», «Καθημερινή», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και «Νέα» διοργανώνει η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας από τις 9 ως 16 Μαΐου, στην οδό Μυλλέρου 19 στο Μεταξουργείο. Στην έκθεση παρουσιάζονται πάνω από 100 γραφήματα διαφορετικής τεχνοτροπίας καθώς και σελίδες εφημερίδων όπου έχουν εφαρμοσθεί, με τη συμμετοχή των σχεδιαστών: Σπύρου Κανακάρη («Ελεύθερος Τύπος»), Πάνου Κωνσταντόπουλου («Καθημερινή»), Ρούλας Κορωναίου, Δημήτρη Μπατή, Κώστα Λαμπρίδη, Φυντανίδου Κάτιας («Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»), Γιάννη Κούρτη, Δημήτρη Αγγελούση, Μάκη Θεοφιλόπουλου («Τα Νέα»). Παράλληλα, στα εγκαίνια της έκθεσης θα ανακηρυχθεί επίτιμο μέλος της Ένωσης Γραφιστών ο σχεδιαστής Γιάννης Κορωναίος, o πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας», για την πολύτιμη προσφορά του στον χώρο του Τύπου.

• Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Νέα μέσα και ενημέρωση: Συγκλίσεις και αποκλίσεις» διοργανώνει το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου με τη συνεργασία του Megaron Plus το τριήμερο 6-9 Μαΐου 2009, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στόχος του συνεδρίου είναι η μελέτη της ψηφιακής μαζικής επικοινωνίας και η σημασία που έχει για τον δημόσιο χώρο, όπως διαμορφώνονται και τα δύο σήμερα από τα κράτη και την πολιτική, τις τεχνολογίες, τις επιχειρηματικές δράσεις.
Προσκεκλημένοι είναι οι: Eric Fottorino, πρόεδρος του διευθυντηρίου της εταιρείας Le Monde ΑΕ, διευθυντής της εφημερίδας και συγγραφέας, Javier Moreno διευθυντής της «El Pais», Jim Roberts διευθυντής της ιντερνετικής έκδοσης των «New York Times» κ.ά.


Σχολιάστε εδώ