XΡΗΜΑτιστήριο

Είναι και αυτό έργο… Αράπογλου! Είτε αρέσει στους διοικούντες την Εθνική, είτε όχι, τα φετινά καθαρά κέρδη της τράπεζας αναμένεται να μειωθούν σημαντικά, ενώ οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις θεωρείται ότι θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό, με τις περισσότερες εξ αυτών να προέρχονται από τη νοτιοανατολική Ευρώπη ή και την τουρκική Finansbank.

>Έντονα πτωτικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας καθώς παρά το καλό κλίμα που προκάλεσαν η εξαγορά της Sun Microsystems από την Oracle και ο υπερτριπλασιασμός των κερδών της Bank Of America, εντούτοις οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση. Αποτέλεσμα, το ΧΑ μετά την τετραήμερη αργία να εναρμονιστεί πλήρως με τις αλλοδαπές πιέσεις και την κατοχύρωση υπεραξιών, κατακρημνίζοντας τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 1880,69 μονάδες με απώλειες 4,69%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 242,5 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 7,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Από τις δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE-20, καταβαράθρωση για Αγροτική (-9,23%), Εθνική (-8,03%), Κύπρου (-8,50%), Πειραιώς (-8,18%), Intralot (-7,83%), MPB (-7,10%) Alpha Bank (-7,22%), σημαντικές απώλειες για Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Τιτάν Eurobank, αξιοσημείωτες για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Motor Oil και αρνητικό πρόσημο για Coca Cola και ΟΠΑΠ. Την επομένη οι εγχώριοι επενδυτές, επηρεασμένοι από τα σημαντικά κέρδη των αμερικανικών δεικτών, λόγω των δηλώσεων του αμερικανού υπουργού Οικονομίας ότι οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή ρευστότητα, τις μεικτές τάσεις που επικράτησαν στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, εξαιτίας των εταιρικών αποτελεσμάτων και την επιβεβαίωση της υπέρβασης του εγχώριου ελλείμματος σε ποσοστό υπερδιπλάσιο του αρχικού στόχου, κράτησαν στάση αναμονής με επιλεκτικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και συνεχείς εναλλαγές προσήμων, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 1.894,56 μονάδες με κέρδη της τάξης του 0,74% και συναλλαγές στα 170 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 144 σημείωσαν άνοδο, 62 υποχώρησαν και 51 παρέμειναν σταθερές. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση, κατά την οποία η μεγαλύτερη των εκτιμήσεων άνοδος στις τιμές των κατοικιών στην Αμερική, δεν στάθηκε ικανή ώστε να διατηρηθεί το θετικό πρόσημο στη Wall Street, λόγω των φημών που θέλουν την General Motors να μην μπορεί να πληρώσει τη δόση στους πιστωτές της. Έτσι παρά το περιορισμένο βάθος του ΧΑ και τα δυσμενή μακροοικονομικά στοιχεία των ελληνικών επιχειρήσεων που θέτουν προς αμφισβήτηση την διατήρηση της ανόδου, η Σοφοκλέους διαφοροποιήθηκε έναντι των ευρωπαϊκών, υπεραποδίδοντας σημαντικά ο σαραντάρης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 1905,92 μονάδες με κέρδη 0,60%, ενώ ο τζίρος συνέχισε την πτωτική του πορεία και περιορίστηκε στα 143 εκατ., από τα οποία τα 5 αφορούσαν πακέτα. Ο Δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακή άνοδο της τάξης του 0,23%, ο μεσαίας ενισχύθηκε σημαντικά κατά 2,36% και ο FTSASE small cup έκλεισε στο +2,40%.

> Απίστευτο και όμως ελληνικό… Σε μια περίοδο που το κόστος του χρήματος βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα και οι ξένες κυβερνήσεις ρίχνουν χρήμα στις οικονομίες τους, στη χώρα μας οι τράπεζες άδραξαν την ευκαιρία να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους τόσο στην ανανέωση παλιών όσο και στη χορήγηση νέων δανείων.

> Ας πρόσεχαν… Εταιρείες leasing και ενοικιάσεων, που έχουν στην κατοχή τους μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων, είναι μέχρι τώρα οι χαμένοι των κυβερνητικών εξαγγελιών για την αγορά αυτοκινήτου και την προσωρινή μείωση του τέλους ταξινόμησης,καθώς βλέπουν να χάνουν έδαφος…

> Η ληστεία συνεχίζεται… Τι και αν τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στο κόκκινο; Τι και αν κάποια από αυτά αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους; Η εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος χρηματοδότησης των τραπεζών αναμένεται να τα οδηγήσει σε απώλειες εσόδων, καθώς θα χάσουν τα ετήσια μερίσματα από τις τραπεζικές μετοχές που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

> Παρά τα προβλήματα δανεισμού και ρευστότητας οι έλληνες εφοπλιστές δεν σταμάτησαν τις αγορές νέων πλοίων, με τις επενδύσεις τους το α’ τρίμηνο του έτους να ξεπερνούν τα 636 εκατ. δολάρια. Έτσι, διατήρησαν και το 2009 την ελληνόκτητη ναυτιλία στην κορυφή της παγκόσμιας πυραμίδας του κλάδου.

> Οι βίαιες αυξομειώσεις στις τιμές και οι ακραίες διακυμάνσεις στις αποδόσεις των δεικτοβαρών μετοχών του FTSE 20, έχουν οδηγήσει σε αφύπνιση του ενδιαφέροντος στα χαρτιά της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, που δείχνουν σταδιακή αύξηση των συναλλαγών και κινητικότητα προς αυτά που έμειναν πίσω.

> Tην ώρα που κάποιοι από τους τραπεζίτες, για να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαια των πιστωτικών τους ιδρυμάτων, προχωρούν σε λογιστικές ωραιοποιήσεις και μελετούν την πώληση συμμετοχών τους, o πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Φιλιππίδης, παρά τις αντίξοες χρηματοοικονομικές συνθήκες, τολμά να βγει στην αγορά και να ζητήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 526,3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει κεφαλαιακά την τράπεζά του και να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο τα χρήματα που άντλησε μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών. Με αυτόν τον τρόπο αξιοποιεί ταυτόχρονα τα διαθέσιμά του με υψηλές επενδυτικές αποδόσεις είτε μέσω δανείων είτε μέσω εξαγοράς ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου είτε καλύπτοντας τα κρατικά χρέη στα δημόσια νοσοκομεία.

> Η κρίση στον τουρισμό δρομολογεί ραγδαίες ανακατατάξεις στον κλάδο, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να αλλάξουν χέρια πολλά ξενοδοχεία. Οι όποιες επιχειρηματικές συμφωνίες πάντως, θα μας έρθουν από το φθινόπωρο, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές περιμένουν να πέσουν κι άλλο οι τιμές.

> Πόσα από τα business plan των εγχώριων εισηγμένων επιχειρήσεων θα παραμείνουν ως έχουν; Η χρηματοπιστωτική κρίση, σε συνδυασμό με την ύφεση της οικονομίας, έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στην αδυναμία αξιόπιστων προβλέψεων,τουλάχιστον όσον αφορά τα κέρδη, καθώς το ρίσκο αναμένεται να είναι μεγάλο και οι αποκλίσεις υπερβολικές.

> Σε στενό κλοιό η γαλάζια διακυβέρνηση, που κρέμεται από τα χείλη των Βρυξελλών, προκειμένου να μάθει αν θα έχει το περιθώριο για προεκλογικές παροχές… Μετά το πρώτο ραντεβού με την Eurostat, που εκτίμησε το ελληνικό έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ για το 2008 από 3,7% που έδινε το οικονομικό επιτελείο τον περασμένο Δεκέμβριο, αναμένονται οι συστάσεις τόσο από την Κομισιόν όσο και από το Eurogroup.

> Οι αυξημένες προβλέψεις και ο περιορισμός των εσόδων από τόκους και προμήθειες έχουν πιέσει σημαντικά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των τραπεζών… Η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης, που επηρεάζει τη λειτουργική κερδοφορία, καθώς και η αύξηση των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο, αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση στα οικονομικά τους αποτελέσματα.

> Κρατήστε μικρό καλάθι σχετικά με τα πρόστιμα και τις διοικητικές κυρώσεις… Μετά την απόρριψη της ολομέλειας του ΣτΕ, με «βαφτίσια» στις χρεώσεις και τις προμήθειες που κρίθηκαν καταχρηστικές από τα δικαστήρια, αναμένεται να απαντήσουν οι τράπεζες, επαναφέροντας από την πίσω πόρτα τις «απαγορευμένες» συναλλαγές με τους καταναλωτές.

> Τσάμπα πράγμα… Αν δεν αγοραζόταν από επιχείρηση συμφερόντων του διευθύνοντος συμβούλου της Vivere, λέτε το τίμημα να ήταν και πάλι πέριξ της λογιστικής αξίας της εταιρείας; Ο λόγος για την πώληση της θυγατρικής VICOM Holdings, ύστερα από απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης.

> Έφτασε η ώρα… Από τις 5 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων εισοδήματος από μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν πέρυσι ετήσιο εισόδημα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις μέχρι 6.000 ευρώ δεν υποβάλλουν δήλωση.

> Η πρόσφατη παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος στην απόφαση της γενικής συνέλευσης της FBBank να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου μόνο με την έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και όχι με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων, έφερε στην επιφάνεια τις προσχηματικές κόντρες μεταξύ των βασικών της μετόχων. Για την ιστορία πάντως, η όποια διαφωνία, τουλάχιστον όσον αφορά το δεύτερο επίμαχο σκέλος της πρότασης, δεν είχε περάσει με αποκλειστική ευθύνη του μεγαλομετόχου της ATEbank.

> Συγκυριακό φαινόμενο… Η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, που είχε αποτέλεσμα τη μείωση των εισαγωγών, οι οποίες μέχρι σήμερα χρηματοδοτούσαν το εξωτερικό έλλειμμα, οδήγησε μεταξύ άλλων και στον περιορισμό του ελλείμματος Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών κατά το πρώτο δίμηνο του έτους.

> Εκτός τόπου και χρόνου η εγκύκλιος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σχετικά με την ενδεικτική τυπολογία ύποπτων συναλλαγών που έχουν να κάνουν με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες! Για του λόγου το αληθές, πιθανοί στόχοι αποτελούν τόσο οι πελάτες των οποίων η εμφάνιση αλλάζει και το τηλέφωνο του σπιτιού τους είναι απενεργοποιημένο, όσο και οι υπάλληλοι που είναι απρόθυμοι να πάρουν άδεια και παρουσιάζουν αλλαγές στον τρόπο συμπεριφοράς τους.

> Ύστερα από μια περίοδο έντονης επιχειρηματικής άπνοιας, με μπαράζ πτωχεύσεων και ανακατατάξεις μεριδίων αγοράς, φαίνεται να ξεκινά νέος κύκλος εξαγορών και συγχωνεύσεων στον χώρο των εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, καθώς δεν είναι πλέον λίγα τα επενδυτικά σχήματα που διαθέτουν επαρκή ρευστότητα.

> Εν μέσω παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, με τις διεθνείς τιμές των μετάλλων αλλά και τη ζήτηση σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, δυσβάσταχτο θεωρείται πλέον για τη βιομηχανία ΛΑΡΚΟ το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Εξέλιξη που δυσκολεύει την προσπάθεια της κυβέρνησης για την ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την εταιρεία.

> Με λογιστικές ωραιοποιήσεις, που θεσμοθετήθηκαν φωτογραφικά… Σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και αναπροσαρμογές αξίας ακινήτων, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το τσουνάμι ζημίων που προκάλεσε η κρίση στα χαρτοφυλάκια ομολόγων και μετοχών, προχωρούν μια προς μία οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες.

> Δεν είναι λίγες οι εισηγμένες επιχειρήσεις, που υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, της πιστωτικής ασφυξίας και της περιορισμένης ζήτησης, αναζητούν καλύτερους δανειακούς όρους στα συμβόλαιά τους είτε μέσω της αναπροσαρμογής στην διάρκεια είτε της πληρωμής περισσότερων τόκων. Πρόσφατο παράδειγμα η ΠΓ Νίκας ΑΒΕΕ, της οποίας παρεμπιπτόντως ο τακτικός φορολογικός έλεγχος για τις χρήσεις 2006 – 2007 καταλόγισε λογιστικές διαφορές συνολικού ύψους 2.213.880,69 ευρώ.

> Προοιωνίζεται ένα ιδιαίτερα δύσκολο 2009… Με υψηλές ζημίες έκλεισε η προηγούμενη χρήση για το 1/3 των εισηγμένων εταιρειών, οι οποίες δεν έχουν πλέον να διαχειριστούν μόνον τα σημαντικά αρνητικά τους αποτελέσματα, αλλά και τις υψηλές δανειακές τους υποχρεώσεις, που αυξήθηκαν κατά πολύ σε σχέση με το 2007.

> Ο τρίτος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, μαζί με τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία, καταρρέει… Μείωση του Φόρου Μεταβίβασης στην πρώτη κατοικία, χορήγηση περισσότερων δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών – Οργανισμό Εργατικής Εστίας, μείωση των συντελεστών εμπορικότητας, χαλάρωση του «πόθεν έσχες» για αγορά ακινήτων και επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε περισσότερες περιοχές της χώρας, επιδοτήσεις για την αγορά επαγγελματικής στέγης και πιέσεις προς τους κατασκευαστές να ρίξουν τις τιμές, είναι μόνον κάποια από τα μέτρα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για τη στήριξη της οικοδομής.

> Στις πλάτες των εργαζομένων φόρτωσαν τα προβλήματά τους οι περισσότερες εισηγμένες επιχειρήσεις… Απολύσεις, ελαστικοποίηση των όρων απασχόλησης και επαναλαμβανόμενα προγράμματα μείωσης των θέσεων εργασίας από πολλές επιχειρήσεις, που εμφάνισαν ζημίες, μεταξύ των οποίων και κάποιες στις οποίες υπάρχει κρατική συμμετοχή, όπως η θυγατρική της ATEbank, εταιρεία Ελληνικής Βιομηχανία Ζάχαρη, που μείωσε το προσωπικό της κατά 185 άτομα.

> Θα αυξήσει τα μεν ή θα μειώσει τα δε; Το Δικαστήριο Ευρωπαικών Κοινοτήτων πάντως αποφάσισε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει διαφορετικό φορολογικό καθεστώς για τα μερίσματα ημεδαπής και αλλοδαπής, παραβαίνοντας έτσι τις υποχρεώσεις της Συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

> Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, επικείμενης ύφεσης και παρατεταμένης λιτότητας, οι χαριστικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει η σύμβαση αποκρατικοποίησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων με τον ιδιώτη επενδυτή COSCO, είναι τουλάχιστον προκλητικές. Απαλλαγή από τον Φόρο Εισοδήματος Νομικών Προσώπων στη βάση της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, εξαίρεση από οποιαδήποτε διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για χρέη προς το Δημόσιο και απαλλαγή από τα τέλη χαρτοσήμου για όλα τα δανειακά κεφάλαια, που αντλήθηκαν για τη χρηματοδότηση του έργου, είναι μόνον κάποιοι από τους όρους που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

> Ανυπαρξία εξειδικευμένου στελεχικού προσωπικού, έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος, κλειστό κλαμπ μεταξύ ολίγων ή κάτι άλλο; Αλήθεια πόσα από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, που δραστηριοποιούνται ενεργά στην τραπεζική πίστη της ελληνόκτητης ναυτιλίας, έμειναν εκτός του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας;

> Υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας, προκειμένου να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία… Ρεκόρ δανεισμού αναμένεται να σημειώσει φέτος το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς το ύψος των κεφαλαίων που θα αντλήσει, κυρίως μέσω κρατικών τίτλων, θα διαμορφωθεί στα 50 δισ. ευρώ.

> To πρώτο βήμα μπορεί να έγινε, το επόμενο όμως είναι και το πλέον καθοριστικό στις επιχειρηματικές συμφωνίες… Η αναφορά μας στους επικείμενους οικονομικούς και νομικούς ελέγχους, που αναμένονται να υλοποιηθούν, προκειμένου να ευοδωθεί η εξαγορά της Praxis από τη Δυναμική ή την Beta ΑΧΕΠΕΥ.

> Τα προβλήματα του συστήματος επιμένουν… Τι κα αν το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να καλεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τα λάθη που έχουν κάνει στο Ε9, τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων συνεχίζουν να βγάζουν λάθη.

> Ακόμα δεν προλάβαμε να χωνέψουμε τις προηγούμενες και ήρθαν οι επόμενες… Η Συμβουλευτική Επιτροπή των Δεικτών FTSE/ΧΑ ενέκρινε τις ακόλουθες αλλαγές στην σύνθεση των Δεικτών, σε αυτόν της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δεν υπήρξαν προσθήκες, διαγραφές ή μεταβολές, στον μεσαίας έγιναν δύο (2) προσθήκες, δώδεκα (12) διαγραφές και δύο (2) μεταβολές και στον μικρής υλοποιήθηκαν δεκαπέντε (15) προσθήκες, δεκαπέντε (15) διαγραφές και τρεις (3) μεταβολές ποσοστού συμμετοχής μετοχών της υφιστάμενης σύνθεσής του.

> 4,1 τρισ. δολάρια είναι πολλά; Αθροίζοντας για πρώτη φορά τις ζημίες από τις απομειώσεις παγίων στις τράπεζες των ΗΠΑ, με τις αντίστοιχες της Γηραιάς Ηπείρου και της Ιαπωνίας, το ΔΝΤ προχώρησε σε ακόμη μία αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για το συνολικό κανόνι που αφήνει πίσω της το τρέχον πιστωτικό κραχ. Μαύρα ήταν, πάντως, τα μαντάτα του και για τη χώρα μας, προβλέποντας ύφεση της οικονομίας,μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο -0,2% και αύξηση της ανεργίας.

>Γύρισε την πλάτη στην εγχώρια χρηματαγορά! Τη μεγαλύτερη εναλλακτική αγορά της Ευρώπης, το ιταλικό ΑΙΜ, θυγατρική επιχείρηση της αντίστοιχης του Λονδίνου, επέλεξε η ελληνική εταιρεία Neurosoft με βασικό μέτοχο τον ΟΠΑΠ, προκειμένου να εισαγάγει προς διαπραγμάτευση τις μετοχές της.

> Όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και σε αυτήν υπάρχουν εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα… Πλην των τραπεζικών υπαλλήλων που διέπονται από «ειδικό καθεστώς», φορέας των επικείμενων εξετάσεων, που έχουν να κάνουν με τις πιστοποιήσεις στελεχών ΑΕΠΕΥ, ΑΕΔΑΚ, ΑΕΕΧ και ΑΕΕΔ, θα είναι η ΕΧΑΕ.

>Τι κι αν οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που έχουν μείνει πίσω στις ασφαλιστικές τους εισφορές διευθετούν προσωρινά τις εκκρεμότητές τους, προκειμένου να λάβουν επιδοτήσεις, δάνεια κ.λπ.; Η κυβέρνηση προχώρησε σε τέταρτη χαριστική ρύθμιση που παρέχει ενημερότητα με ελάχιστη καταβολή τα 100 ευρώ.

>Πώς αλλάζουν έτσι οι καιροί! Αυτήν την περίοδο που τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας έχουν υποχωρήσει σημαντικά, οι επενδυτές αναζητούν υψηλές και σίγουρες αποδόσεις. Αποτέλεσμα είναι το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων κεφαλαίων τους να τοποθετείται σε ομόλογα και το μικρότερο σε μετοχές.

Μια από τις πρώην ιδιαιτέρες του διευθύνοντος συμβούλου της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Τραπεζικής αποσπάστηκε στο πολιτικό γραφείο της υπεύθυνης Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ. Μήπως κάποια στιγμή οι αποσπάσεις πρέπει να καταργηθούν, γιατί στερούν στελέχη από κρατικούς οργανισμούς και δημόσιες υπηρεσίες;

Ύστερα από συνεχείς κερδοφόρες χρήσεις κινδυνεύουν να καταστούν ζημιογόνα… Ο λόγος για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, που η κυβέρνηση μέσω της «κολυμπήθρας του Σιλωάμ» που λέγεται Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, αναμένεται να δώσει το «ΟΚ» για την εξεύρεση στρατηγικού, ευρωπαίου συμμάχου, ο οποίος θα αναλάβει το μάνατζμεντ των ΕΛΤΑ.


Σχολιάστε εδώ