MUSIC+ MEDIA

// Επιπλοκή φαίνεται να παρουσιάζεται στην υπόθεση του Pirate Bay, καθώς σύμφωνα με καταγγελία των κατηγορούμενων στην υπόθεση, ο δικαστής δεν αποφάσισε αμερόληπτα γιατί είναι μέλος φορέων προστασίας δικαιωμάτων.
// Ανεξάρτητα όμως με τον συγκεκριμένο δικαστή, μια τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του Pirate Bay θα προξενούσε τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του ίδιου του Internet, εφόσον σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης έχει ευθύνη οποιοσδήποτε διευκολύνει την πρόσβαση σε πειρατικό υλικό.
// Πρώτος στόχος φαίνεται να είναι το Google και κάθε μηχανή αναζήτησης στο internet. Αμέσως όμως μετά θα αρχίσουν να ζητούν ευθύνες και από όλους τους υπόλοιπους, για να φτάσουν στο τέλος στις πιο βαθιές τσέπες, τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Ο μόνος τρόπος να διακινηθεί οδιτήποτε πειρατικό ηλεκτρονικά είναι να είσαι συνδεδεμένος με τα καλώδιά τους.
// Μπορεί πρόσκαιρα οι δισκογραφικές να παρουσιάζουν ως νίκη τους την πρώτη απόφαση κατά του Pirate Bay, όμως πολύ σύντομα θα αποδειχθεί για μια ακόμη φορά ότι με τα χεράκια τους βγάζουν τα ματάκια τους. Όταν κάτι συμβαίνει μαζικά και παγκόσμια δεν αλλάζει με νομικές προσφυγές, μάλλον θα πρέπει να νομιμοποιηθεί η κατάσταση και να βρεθεί τρόπος να βγάζουν χρήματα οι φορείς.
// Για παράδειγμα, αντίστοιχη δεν είναι η κατάσταση με τα αυθαίρετα; Είναι εξ ορισμού «αυθαίρετα», όμως όταν έχουν γίνει με έναν μαζικό τρόπο, είναι πλέον κοινωνικά αποδεκτά και μια κυβέρνηση δεν έχει άλλον τρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση από το να τα νομιμοποιήσει και να εισπράττει φόρους πλέον από αυτά.
// Το Google όμως έχει να ασχοληθεί με τα δικά του προβλήματα. Αναφέραμε στο παρελθόν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η θυγατρική του με τις δισκογραφικές εταιρείες, οι οποίες ζητούν να αυξηθούν τα ποσά που εισπράττουν ως δικαιώματα. Όμως σύμφωνα με νεότερη έρευνα, που δημοσιεύθηκε σε αμερικάνικα έντυπα, ακόμα και με τη σημερινή κατάσταση, η Google φαίνεται να μπαίνει μέσα 1.650.000 δολλάρια την ημέρα από το YouTube!
// Τόσο τα δικαιώματα που ήδη πληρώνει, όσο και το κόστος τηλεπικοινωνιών και εξοπλισμού φαίνεται να είναι τόσο υψηλά που η διαφήμιση δεν αρκεί να τα καλύψει.
// Φαίνεται πολύ πιθανό λοιπόν επιχειρήσεις όπως η Google να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο να πεισθούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι να διαθέσουν μέρος του τζίρου τους για να καλυφθούν τα δικαιώματα. Κάπου εκεί παίκτες όπως η Google θα βρουν εμμέσως τρόπο να αντλήσουν μέρος των εσόδων αυτών.
// Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της ΑΕΠΙ, σε μια υπόθεση που τραβάει αρκετά χρόνια. Η ΑΕΠΙ είχε προσφύγει εναντίων των τριών ελληνικών οργανισμών συλλογικής διαχείρισης των συγγενικών δικαιωμάτων (Ερατώ, Απόλλων και Grammo) υποστηρίζοντας ότι καταχρώνται τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά και δημιουργούν καρτέλ και εναρμονισμένες πρακτικές. Η προσφυγή της στρεφόταν και κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι επιτρέπει στους οργανισμούς αυτούς να προβαίνουν στις πρακτικές αυτές.
// Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα θα έλεγε κανείς, όπως επίσης και ότι ουδείς εχθρός ασφαλέστερος του ευεργετηθέντος.
// Μεγάλη πτώση στις συνολικές πωλήσεις των δισκογραφικών εταιρειών το 2008 στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσε η IFPI. Η πτώση στη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο φτάνει το 18,6%, με συνολικές πωλήσεις 4,98 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχει όμως ενδιαφέρον το γεγονός ότι στον υπόλοιπο πλανήτη με τζίρο 13,5 δισ. δολάρια η πτώση είναι χαμηλότερη, στο 8,3%, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία είναι ακόμα χαμηλότερη στο 3,2%.


Σχολιάστε εδώ