υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

-Μάλλον για… πρωτοφανή κίνηση αυτοϋπονόμευσης θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει μαθαίνοντας την απόφαση της Αθήνας να συμμετάσχει μαζί με άλλες χώρες –NATOϊκές και μη– στην περίφημη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ στη Γεωργία.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν καίγεται να συνεργαστεί σε άσκηση με τα Ηνωμένα

Αραβικά Εμιράτα, τη Μολδαβία και τη «Μακεδονία» (με αυτό το όνομα συμμετέχει στην άσκηση η ΠΓΔΜ) και επομένως προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα για το τι θα κερδίσει, με τη συμμετοχή στην άσκηση αυτή, η ελληνική διπλωματία.

8Είναι όμως πολύ πιο ξεκάθαρο τι συνέπειες μπορεί να επιφέρει η απόφαση του υπουργείου Άμυνας και, κυρίως, του υπουργείου Εξωτερικών.

Η οργισμένη αντίδραση της Μόσχας προδιαγράφει το αρνητικό κλίμα που θα μπορούσε να δημιουργήσει η ελληνική συμμετοχή στη συνάντηση που επρόκειτο να έχουν για ενεργειακά (και άλλα) οι Καραμανλής-Πούτιν στη Βουλγαρία (σ.σ.: αν και ο ρώσος ηγέτης έστειλε κάποιον υπουργό του τελικώς στην Ενεργειακή Διάσκεψη, όπου όπως φαίνεται έχει στηθεί παιχνίδι από τους υποστηρικτές του αγωγού Ναμπούκο, τον οποίο όμως δεν στηρίζει η Μόσχα, ούτε φυσικά και η Ελλάδα).

DΕκτίθεται η Ελλάδα, καθώς εντάσσεται οικειοθελώς στην ομάδα των χωρών που άκριτα ακολουθεί τους Αμερικανούς σε ψυχροπολεμικά παιχνίδια στον Καύκασο. Και ας μην ξεχνάμε ότι με τέτοιες κινήσεις είναι μάλλον για γέλια η δήλωση ότι η ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ θα είναι ο «έντιμος μεσολαβητής» στην περιοχή.

-Προφανώς, είναι «συμβόλαια», τα οποία πληρώνονται προκαταβολικά τώρα από την ελληνική διπλωματία αλλά δυσκολευόμαστε να μαντέψουμε το αντάλλαγμα. Γιατί αν κρίνουμε με βάση το φιάσκο της περιοδείας Ομπάμα στην Ευρώπη και τη γελοιοποίηση της ελληνικής διπλωματίας, με την έγερση εκ μέρους του αμερικανού Πρόεδρου θέματος Θράκης, τότε ακόμη και απόβαση να κάνει στη Γεωργία η κ. Μπακογιάννη, δεν θα δούμε άσπρη μέρα.

8Άσε που θα πρέπει ο κ. Καραμανλής να αναρωτηθεί εάν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι βρέθηκε στη μάζωξη της Σόφιας την οποία αποκήρυξαν ουσιαστικά ο Πούτιν και κορυφαίοι ευρωπαίοι ηγέτες. Γιατί αν δεν ήταν ατυχής σύμπτωση, απλώς να αναφέρουμε ότι τα δύο εμπλεκόμενα υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης, εκτός του ότι αλληθωρίζουν προς Ουάσινγκτον μεριά, έχουν και συμμαχία για τη μετά-Καραμανλή εποχή!

DΑν δεν έχουν τη σιωπηρή ανοχή των ανώτατων κλιμακίων του υπουργείου Εξωτερικών, τότε τα πράγματα κοντεύουν να ξεφύγουν εκτός έλεγχου στη Θράκη, με την ανεξέλεγκτη δράση του τουρκικού προξενείου που σε αγαστή συνεργασία με τον ψευδομουφτή Ξανθής, Μετέ, κάνουν παιχνίδι και εν όψει πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

-Στη φιέστα που οργανώθηκε στην Ξάνθη στις 20 Απριλίου, τα ερωτηματικά είναι πολλά: Ποιος πήρε την απόφαση να δοθούν άδειες θεωρήσεων σε όσους ήρθαν από τα Σκόπια αλλά και την Τουρκία για να συμμετάσχουν στην, υποτιθέμενη, θρησκευτική γιορτή που έγινε στο Δημοτικό Στάδιο Ξάνθης;

Έγινε λάθος δεν πήραν χαμπάρι οι αρμόδιες αρχές τον σκοπό έλευσής τους στην Ελλάδα; Ή μήπως ήταν ηθελημένη απόφαση;

Και κάτι ακόμη: Εάν της διέφυγε της υπουργού Εξωτερικών, δεν βρέθηκε ένα στέλεχος της κυβέρνησης να τραβήξει το αυτί στους τοπικούς παράγοντες της ΝΔ ώστε να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να συνεχίσουν να παίζουν και να υποθηκεύουν εθνικά συμφέροντα για να γίνουν αρεστοί στο προξενείο, με την ελπίδα ότι θα πάρουν μερικές μειονοτικές ψήφους;

8Σφίγγουν τα λουριά στο υπουργείο Εξωτερικών για να εξοικονομηθούν χρήματα, αλλά και πάλι ο στόχος είναι λανθασμένος, καθώς την πληρώνει ο κορμός της εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή η διπλωματική υπηρεσία. Πρεσβείες με έναν πρέσβη, έναν νεαρό γραμματέα πρεσβείας και δύο διοικητικούς, χωρίς καν κονδύλι για καθαρίστρια στην πρεσβευτική κατοικία, είναι μάλλον εξευτελιστική εικόνα για την Ελλάδα, εφόσον μάλιστα το συγκεκριμένο παράδειγμα αφορά μεγάλη και σημαντική χώρα της Άπω Ανατολής.

DΟι περικοπές έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που σε σημαντική αφρικανική χώρα έκοψαν ακόμα και τις λιγοστές μετακινήσεις του έλληνα πρέσβη στο εσωτερικό της χώρας. Έτσι πριν από μερικές εβδομάδες αναγκάστηκε η ελληνική πρεσβεία να αρνηθεί ευγενικά (πενία τέχνας…) την πρόσκληση του Προέδρου της χώρας να μεταβούν εκπρόσωποί της στην επαρχία για να παρακολουθήσουν τα εγκαίνια ενός μεγάλου έργου. Τι να του έλεγε ο άνθρωπος; Να του πληρώσουν το εισιτήριο;

-Σε αυτήν την κατάσταση λοιπόν δεν είδαμε τις περικοπές να ακουμπάνε και το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, το οποίο πλέον έχει σχεδόν πλήρως καταληφθεί από το πολιτικό γραφείο της υπουργού. Θα ήταν μια καλή αρχή η δραστική μείωση των αποσπασμένων, μετακλητών και λοιπών που υπηρετούν εκεί, φορτώνοντας τον προϋπολογισμό του υπουργείου με αχρείαστες δαπάνες. Για να μην αναφερθούμε στα ταξίδια της πολιτικής ηγεσίας που το καθένα, είτε υπουργού είτε υφυπουργού, στοιχίζει δεκάδες χιλιάδες ευρώ…

8Ανησυχούν, όπως λένε στη Λευκωσία, για το ενδεχόμενο να δυσκολέψουν οι διαπραγματεύσεις μετά την εκλογή Έρογλου, που είναι σκληρός σε αντίθεση με τον… μαλακό Μ. Α. Ταλάτ. Αστειότητες: Απλώς τώρα, με άλλοθι τον Έρογλου, προσπαθούν να δικαιολογήσουν το από μηνών διαφαινόμενο αδιέξοδο στο οποίο ο ίδιος ο κ. Ταλάτ οδηγεί τις διαπραγματεύσεις. Και έτσι ελπίζουν ότι θα δικαιολογηθούν και οι ίδιοι που εγκλώβισαν την ελληνοκυπριακή πλευρά σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, που για να μη χρεωθεί το αδιέξοδο και την επαπειλουμένη οριστική διχοτόμηση, καλείται να κάνει καθημερινά υποχωρήσεις…

DΠώς το είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, βουλευτής του ΔΗΚΟ και γιος του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου; «Αποδεχόμαστε (σ.σ. ο κ. Χριστόφιας) θέσεις και προβλέψεις του Σχεδίου Ανάν και μετά τις προβάλλουμε ως δικές μας…».

Για κακή τους τύχη όμως, τα κείμενα μένουν και μπορεί να εξαπατήσουν για λίγο το πολύ στενό κομματικό ακροατήριο αλλά σε καμιά περίπτωση όλους τους Κυπρίους.

Η εκ περιτροπής προεδρία, τα στοιχεία που εισάγουν τη λογική της παρθενογένεσης, η αποδοχή των εποίκων κ.ά. δεν περνούν, και τώρα το προεδρικό μέγαρο αρχίζει να αναζητεί σανίδες σωτηρίας…

3Σε ό, τι αφορά την ιστορία με τις υποτροφίες, που δόθηκαν από το Αργυρόκαστρο για την Ελλάδα, είναι εντυπωσιακό ότι η μία ήταν –όπως μας λένε– δωράκι στον υπεύθυνο των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών στην αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα, όταν ο γιος του σπουδάζει ήδη αρχιτέκτονας με τη χορηγία του ελληνικού κράτους!

3Καταγγελίες για διάφορα εξωφρενικά που συμβαίνουν στο Αργυρόκαστρο μας έφθασαν αρμοδίως. Οι πληροφορίες λένε για ανασύσταση των γνωστών κυκλωμάτων, που επιδίδονται στο γνωστό «σπορ» της διακίνησης θεωρήσεων.


Σχολιάστε εδώ