Τιμωρία των κομμάτων του… ευρωμονόδρομου ζητά το ΚΚΕ

Με ικανοποίηση αντιμετωπίζουν στον Περισσό τις απανωτές δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος, αφού διαβλέπουν ότι υπάρχει σοβαρή δυσαρέσκεια απέναντι στον δικομματισμό, ενώ αποκαθίσταται πλέον και η «τάξη» στον χώρο της Αριστεράς. Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν το ΚΚΕ πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ και στον Περισσό κάνουν λόγο για παγίωση αυτής της τάσης, η οποία θα εκφραστεί και στις ευρωεκλογές, αλλά και στις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές.

Τα στελέχη του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, τονίζουν πως το γεγονός ότι η πλειοψηφία του λαού αποστρέφεται και τα δύο κόμματα «της αστικής διαχείρισης» δεν αποτελεί καινούργια διαπίστωση. Παρατηρούν όμως ότι τα ποσοστά αποδοκιμασίας αυξάνονται συνεχώς, αφού, όπως φάνηκε σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο «Βήμα», δυσαρεστημένο με την κυβέρνηση είναι το 85,6% των ψηφοφόρων, ενώ και το ΠΑΣΟΚ δεν πάει πίσω, συγκεντρώνοντας τη δυσαρέσκεια του 80% των ψηφοφόρων.

Αυτά τα ευρήματα, εκτιμούν, δείχνουν με ξεκάθαρο τρόπο ότι στη συνείδηση των ψηφοφόρων έχει παγιωθεί μια αντίληψη που λέει ότι η δικομματική εναλλαγή δεν μπορεί να χειραγωγεί όπως πριν λαϊκές δυνάμεις προκειμένου το σύστημα να λειτουργεί χωρίς δυσκολίες. Το γεγονός αυτό, λένε τα στελέχη του ΚΚΕ, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί, προκειμένου να γίνουν τα επόμενα βήματα από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων.

Στον Περισσό δεν μένουν μόνο στα επιφανειακά ευρήματα των δημοσκοπήσεων, αλλά εξετάζουν με προσοχή και τα λεγόμενα «ποιοτικά χαρακτηριστικά», τα οποία δείχνουν ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια και η αποστροφή στα «κόμματα της πλουτοκρατίας» προκαλεί ανησυχία στην άρχουσα τάξη. Για παράδειγμα, αναφέρουν, το 46,3% των ψηφοφόρων ζητάει «ριζικές αλλαγές», ενώ το 29% θέλει «ανατροπή του συστήματος γιατί η κατάσταση δεν πάει άλλο».

Τα ποιοτικά αυτά στοιχεία, λένε, δείχνουν ότι όλο και περισσότερο ωριμάζει στις λαϊκές συνειδήσεις η ανάγκη για έναν άλλο τρόπο ανάπτυξης και κάτι τέτοιο είναι φυσικό να ανησυχεί τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της άρχουσας τάξης, οι οποίοι ψάχνουν τρόπους να σπρώξουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε ανώδυνα για το σύστημα μονοπάτια. Μοναδικό μέλημα αυτών των μηχανισμών, εκτιμούν τα στελέχη του ΚΚΕ, είναι η διαχείριση της λαϊκής δυσαρέσκειας με στόχο τη χειραγώγησή της και όχι την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων που δημιουργούν τη δυσαρέσκεια. Δεν είναι τυχαίο, τονίζουν, ότι οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο εσωτερικό των ίδιων κομμάτων, έχουν αφετηρία και τερματισμό το πώς θα φέρουν στα μέτρα τους και πώς θα ελέγξουν τη λαϊκή αγανάκτηση ώστε αυτή να μην ξεφύγει από τα πλαίσια του ευρωμονόδρομου.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση το ΚΚΕ τονίζει ότι η αγανάκτηση πρέπει να μετασχηματιστεί από τον λαό σε συνειδητή πολιτική επιλογή τιμωρίας της αστικής πολιτικής και των «κομμάτων του ευρωμονόδρομου» τόσο με τους λαϊκούς αγώνες όσο και με την ψήφο. Ως εκ τούτου ζητείται η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις επικείμενες ευρωεκλογές, αλλά και στις βουλευτικές όποτε γίνουν, και καλούνται οι ψηφοφόροι να μην υποκύψουν στο «κάλπικο δίλημμα της ακυβερνησίας», αφού για το ΚΚΕ θα είναι «ακυβερνησία για το κεφάλαιο, άρα καλό για τον λαό». Με αδύναμη κυβέρνηση, εκτιμούν στον Περισσό, ο αγώνας του λαού θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα, θα είναι βήμα προς τα εμπρός για ένα φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης, βήμα για ριζικές αλλαγές σε όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων. Με αυτόν τον τρόπο, λένε, θα ενισχύεται η προοπτική ενός «πλατιού μετώπου, που θα βάζει στην ημερήσια διάταξη ως λαϊκή αναγκαιότητα το ζήτημα της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας».


Σχολιάστε εδώ