Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
Nα βάλουμε τα πράγματα στη «σωστή» τους θέση. Η Σοφοκλέους (σωστότερα η… οδός Αθηνών) ομολογουμένως έχει εκπλήξει αρκετούς με τις επιδόσεις της το τελευταίο διάστημα. Το γεγονός και μόνο πως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Γενικός Δείκτης κινούνταν γύρω στις 1.900 μονάδες αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Λογικό είναι λοιπόν να υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία στους κόλπους ακόμα και μικροεπενδυτών, οι οποίοι εσχάτως μοιάζουν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό μεν, πλην όμως με εντονότατο πλέον το ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα και με την ελπίδα πως θα μπορέσουν και αυτοί να συμμετάσχουν, αν όχι τώρα, τουλάχιστον σε εύθετο χρόνο στο… «πάρτι»!
Το ερώτημα όμως εξακολουθεί να είναι κατά πόσον το όποιο «πάρτι» αφορά όλους μας. Και κάπου εδώ έρχεται η σκληρή πραγματικότητα να μας θυμίσει πως οι κινήσεις περιορίζονται σε συγκεκριμένους τίτλους. Οι πράξεις σε μετοχές της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης είναι σαφώς περιορισμένες και εν τέλει το «παιχνίδι» εξακολουθούν να το κάνουν λίγοι μεγάλοι επενδυτές, αρκετοί ξένοι που επανακάμπτουν ή ρευστοποιούν τις θέσεις τους κατά το δοκούν και κάποιοι επιχειρηματίες που αναλόγως των σχεδίων (και της ρευστότητάς τους) αλλάζουν, κατά το δοκούν κι αυτοί, προτεραιότητες, σχεδιασμούς και πλάνα!
Σε κάθε περίπτωση τα πάντα μοιάζουν να κινούνται γύρω από τις τράπεζες και κάποιους επιλεγμένους τίτλους από τους υπόλοιπους κλάδους, ενώ αν κάποιος προσπαθεί να βρει σημάδια αισιοδοξίας για το κατά πόσον οι ιδιώτες μικροεπενδυτές θα μπορέσουν να «ξαναμπούν», καλό θα ήταν να κοιτάξει τη διαμόρφωση των μεριδίων στα Αμοιβαία Κεφάλαια, που αποτελούν τον… προθάλαμο εισόδου στο ΧΑ για πολλούς ιδιώτες, που θέλουν μεν, φοβούνται δε!
Σε επίπεδο αναλυτών και επαγγελματιών του χώρου, πάντως, η αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία είναι τουλάχιστον «μετρημένη». Οι περισσότεροι ποντάρουν σε σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα, ίσως και με αρκετές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ενώ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις τόσο σε οικονομικό (ενδεχόμενα νέα μέτρα, επιδείνωση του κλίματος και της ψυχολογίας των επενδυτών) όσο και σε πολιτικό επίπεδο, εκεί όπου οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες.
Βάζουν και ορόσημα οι αναλυτές. Μιλάνε για το επίπεδο των 1.900 – 1.910 μονάδων, τυχόν διάσπαση του οποίου για περισσότερες από μία ή δύο συνεδριάσεις ίσως σηματοδοτεί μια βραχυπρόθεσμη τάση για νέες τοποθετήσεις και για αύξηση της κινητικότητας. Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. Στον αντίποδα, πολλοί λένε πως υπάρχουν μεγάλες θέσεις από ισχυρά χαρτοφυλάκια και δεν πρέπει να αποκλεισθεί ένα ενδεχόμενο «εξορθολογισμού» της σύνθεσής τους, ίσως με περαιτέρω κατοχύρωση κερδών. Οπότε…
Σε κάθε περίπτωση οι μικρομεσαίοι επενδυτές οφείλουμε να κινούμαστε με γνώμονα όχι τις κινήσεις των μεγάλων, αλλά το… εύρος της τσέπης και των αντοχών μας. Κι αυτή η πρακτική δεν πρέπει να μεταβάλλεται αναλόγως της πορείας του Γενικού Δείκτη!
ΥΓ.: Μην ξεχνάτε πως παρά το γεγονός ότι το ΧΑ έχει αισίως διαγράψει μιαν ανοδική πορεία εδώ και περισσότερες από έξι εβδομάδες, ακόμα και τώρα περίπου οι μισές μετοχές του ταμπλό καταγράφουν απώλειες σε ετήσια βάση. Ενίοτε, μεγαλύτερες του 50% της αποτίμησής τους. Επομένως έχουμε δρόμο ακόμα…