Σάρωσε ο Έρογλου στα Κατεχόμενα και απέκτησαν άλλοθι Άγκυρα και Ταλάτ

Οι λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα Κατεχόμενα είχαν νικητή και, μάλιστα, με καθαρό αποτέλεσμα. Ο Ντερβίς Έρογλου και το Κόμμα του της Εθνικής Ενότητας σάρωσαν στις «εκλογές», εξασφαλίζοντας ποσοστό της τάξης του 44,16% και 26 από τις 50 έδρες, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης «κατοχικής κυβέρνησης». Δεύτερο ήρθε το Ρεπουπλικανικό Κόμμα των Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Φερτίν Σογέρ με ποσοστό της τάξης του 29,1% και 15 έδρες. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς έλαβε 10,69% με 5 έδρες, το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας με 6,79% πήρε 2 έδρες και το Κόμμα Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης εξασφάλισε 6,27% και 2 έδρες.

Ο τοποτηρητής
Ο Έρογλου κέρδισε τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές, όμως ο Ταλάτ θα συνεχίσει να είναι Πρόεδρος του κατοχικού καθεστώτος και διαπραγματευτής στις συνομιλίες έως τον Φεβρουάριο του 2010 όταν θα πραγματοποιηθούν οι λεγόμενες προεδρικές εκλογές στο «ψευδοκράτος». Υπό αυτές τις συνθήκες:
• ΗΠΑ και Βρετανία επιδιώκουν λύση ως το τέλος του έτους καθότι ο Έρογλου αφενός θα κερδίσει και τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές, αφετέρου λόγω της στάσης του στο Κυπριακό, η οποία ρητορικά είναι σκληρότερη από εκείνην του Ταλάτ, θα δυσκολέψει την κατάσταση στο Κυπριακό και θα χαθεί η συγκυρία λύσης, που στηρίζεται στις καλές σχέσεις Χριστόφια – Ταλάτ.
• Ο Έρογλου έχει ήδη δηλώσει ότι θα διορίσει δικό του άνθρωπο στις συνομιλίες μαζί με τον Ταλάτ, ο οποίος θα λειτουργεί (όπως γράφει και ο τουρκικός και ο τουρκοκυπριακός Τύπος) ως τοποτηρητής.

Η ρητορική
Ο Έρογλου έχει διαφορές με τον Ταλάτ ως προς την άρθρωση πολιτικού λόγου. Είναι πιο καθαρός στις αντιλήψεις του και μιλά για λύση στη βάση των «δύο κρατών» και των «δύο λαών». Ανάλογες είναι κατά καιρούς και οι τοποθετήσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Ταλάτ είναι στην ίδια διχοτομική, συνομοσπονδιακή γραμμή, όμως είναι πιο προσεκτικός τις εκφράσεις του. Μιλά μεν για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά την εννοεί στη βάση συνομοσπονδιακών θεσμικών δομών και εξουσιών. Απόδειξη τούτου είναι ότι και ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας, όπως και το σύνολο της πολιτικής, κομματικής ηγεσίας της Κύπρου, θεωρούν ότι οι θέσεις Ταλάτ στις συνομιλίες είναι συνομοσπονδιακού και όχι ομοσπονδιακού χαρακτήρα.

Το άλλοθι
Συνεπώς, η εκλογή Έρογλου βοηθά την Τουρκία, η οποία κάνει κουμάντο στα Κατεχόμενα, να σκληρύνει όπου η ίδια κρίνει τη στάση της, καλυπτόμενη κάτω από τον ισχυρισμό ότι δεν ευθύνεται η ίδια για τη σκλήρυνση της τουρκοκυπριακής στάσης, αλλά ότι υπεύθυνος γι’ αυτήν είναι ο κακός Έρογλου, τον οποίο προσπαθεί να συνετίσει. Ταυτοχρόνως, και ο Ταλάτ θα έχει τώρα την ευκαιρία να ισχυρίζεται ότι οι σκληρές συνομοσπονδιακές θέσεις του, τις οποίες του υπαγορεύει η Άγκυρα, είναι αποτέλεσμα της πίεσης που δέχεται από τον Ερογλου.

Δύο κράτη
Ο Έρογλου δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τη λύση του Κυπριακού και τη διαδικασία, που βρίσκεται υπό εξέλιξη, με τον διορισμό στις συνομιλίες δικού του ανθρώπου. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο προέβη σε δηλώσεις ότι η λύση του Κυπριακού θα στηρίζεται στη βάση των «δύο κρατών» και των «δύο λαών». Από την πλευρά του ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι για την ήττα του κόμματός του την ευθύνη φέρει η ΕΕ, η οποία δεν τήρησε τις υποσχέσεις της και δεν τερμάτισε την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Λύση – εξπρές
Οι επόμενες κινήσεις Βρετανών και Αμερικανών κινούνται στα εξής επίπεδα: Να αρχίσει το συντομότερο ένα πάρε, δώσε μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ για να καταλήξουν οι δύο ηγέτες ως το φθινόπωρο σε μια πρώτη συμφωνία και αν είναι δυνατόν πριν από το τέλος του έτους. Ή στη χείριστη των περιπτώσεων να καταλήξουν σε συμφωνία στις αρχές του έτους και να τεθεί αυτή σε δημοψήφισμα σε έναν χρόνο περίπου, την άνοιξη του 2010. Ο στόχος είναι να κλείσει το Κυπριακό πριν από τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές των Κατεχομένων τον Φεβρουάριο του 2010 ή να δημιουργηθούν οι δυνατότητες ανατροπής του σκηνικού προς όφελος του Ταλάτ στην πολιτική πρακτική προώθησης λύσης του Κυπριακού και υπό την προσβολή του ισχυρισμού ότι θα πρέπει να εκλεγεί ο Ταλάτ για να επιτύχει λύση μετά τον Φεβρουάριο του 2010.


Σχολιάστε εδώ