Ρεκόρ αναξιοπιστίας για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2008

Με την έκτη κατά σειράν αναθεώρηση του δημοσίου ελλείμματος ως ποσοστού του ΑΕΠ (αυτήν τη φορά από Eurostat) ο κρατικός προϋπολογισμός του 2008 διεκδικεί ίσως, το παγκόσμιο ρεκόρ αναξιοπιστίας στην κατάρτισή του ή σαν μπακαλόχαρτο, όπως έχουμε επανειλημμένως χαρακτηρίσει όλους τους προϋπολογισμούς, όλα τα (παλαιότερα) Προγράμματα Σύγκλισης και όλα τα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατέθεταν και καταθέτουν οι ελληνικές κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από τα απολογιστικά στοιχεία και, κυρίως, από τις συνεχείς παρεμβάσεις της Eurostat, προκύπτει ότι σε όλες τις χρήσεις συντρίβονταν όλες σχεδόν οι προβλέψεις των αντίστοιχων μεγεθών των κρατικών προϋπολογισμών, όπως συνέβη με την τελευταία αναθεώρηση του δημοσίου ελλείμματος από Eurostat για το 2008 στο 5% του ΑΕΠ! Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόβλεψη για δημόσιο έλλειμμα του 2008 ήταν 1,6% του ΑΕΠ. Ακολούθησαν οι εκτιμήσεις για 2,5% του ΑΕΠ, για 2,3% του ΑΕΠ, για 3,7% του ΑΕΠ, για 4,8% του ΑΕΠ και, τελικά, η Eurostat κατέληξε στο 5% του ΑΕΠ.

Οι αποκλίσεις μεταξύ στόχων και πραγματοποιήσεων, που σημειώνονται κάθε χρόνο στους κρατικούς προϋπολογισμούς, καταδεικνύουν ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα στην κατάρτισή τους. Το πρόβλημα αυτό είχε κορυφωθεί με την απογραφή που διενήργησε από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής της η Νέα Δημοκρατία και την αναθεώρηση – ράπισμα της Eurostat κυρίως για το έλλειμμα του 2004, το οποίο από πρόβλεψη 1,2% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε, ύστερα από πολλές αρχικές εκτιμήσεις και αναθεωρήσεις, στο 7,4% του ΑΕΠ. Πρόκειται για την υψηλότερη αρνητική επίδοση της χώρας μας μετά το 2000. Η τελευταία αναθεώρηση από την Eurostat του δημοσίου ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ αποτελεί την τρίτη χειρότερη επίδοση, αφού είχε προηγηθεί το 5,1% του ΑΕΠ το 2005 (η πρόβλεψη ήταν για 2,8% του ΑΕΠ!). Περιττό να σημειωθεί ότι η αξιοπιστία όλων των κρατικών προϋπολογισμών συντριβόταν και συντρίβεται συνεχώς και στην περίπτωση του δημοσίου χρέους.


Σχολιάστε εδώ