Προεκλογικός πυρετός στον ΣΥΡΙΖΑ

Το ρευστό πολιτικό σκηνικό της περιόδου που διανύουμε αλλά και η συνεχόμενη δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κινητοποιήσει τα στελέχη του κόμματος, τα οποία επιδιώκουν να είναι έτοιμα ακόμα και για το ενδεχόμενο των διπλών εκλογών τον Ιούνιο. Αφού έκλεισε –όπως έκλεισε– το θέμα της κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου στον ΣΥΝ, τώρα ρίχνουν όλο το βάρος στην προετοιμασία του κόμματος εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών και ήδη συνεδρίασε η εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ρυθμιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του ευρωψηφοδελτίου. Στόχος του ψηφοδελτίου είναι, σύμφωνα με τα στελέχη, η αποτύπωση του «όλου ΣΥΡΙΖΑ», κάτι που θα δώσει νέα δυναμική στο σχήμα και θα κινητοποιήσει όλες τις συνιστώσες του στην πορεία προς τις εκλογές.

Η αποτίμηση που γίνεται για την πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι θετική, παρά το γεγονός ότι μια σειρά από ζητήματα που τέθηκαν εκεί –κυρίως από τους συμμάχους και τους ανένταχτους– έμειναν μετέωρα, αφού εκτιμήθηκε ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για την αντιμετώπισή τους.

Τέτοιο θέμα είναι η οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι ανένταχτοι και οι μικρότερες συνιστώσες θεωρούν ότι με το σημερινό πλαδαρό οργανωτικό σχήμα βρίσκονται στο περιθώριο και «κουμάντο» κάνουν οι εκπρόσωποι των διάφορων σχημάτων, ενώ τα μέλη της συμμαχίας καλούνται –όταν καλούνται– εκ των υστέρων να επικυρώσουν προειλημμένες αποφάσεις. Έτσι έγινε και στην πρόσφατη πανελλαδική σύσκεψη, όπου δεν υπήρχε στην ουσία καταγεγραμμένο σώμα και εγκρίθηκε το πρόγραμμα, η εκλογική διακήρυξη για τις ευρωεκλογές και η τρίτη θέση του ευρωψηφοδελτίου με βάση τις συμφωνίες στις οποίες είχαν καταλήξει εκ των προτέρων οι εκπρόσωποι των διαφόρων πτερύγων του ΣΥΡΙΖΑ.

Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση δεν ήταν λίγοι οι ομιλητές της συνδιάσκεψης που έθεσαν το θέμα της οργανωτικής ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Αλέκος Αλαβάνος στην ομιλία του έθεσε έμμεσα το θέμα, εκφράζοντας την ευχή στην επόμενη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ οι μετέχοντες να έχουν κάρτα μέλους. Βέβαια δεν πρόκειται για απλή υπόθεση, αφού στην οργανωτική ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν έντονα τα στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του ΣΥΝ. Τα στελέχη αυτά φοβούνται ότι με την ενοποίηση θα μπει μπροστά μια διαδικασία διάχυσης του ΣΥΝ μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου οι ίδιοι θα περιθωριοποιηθούν πολιτικά. Έτσι τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι είναι ανυποχώρητοι στη θέση τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια απλή πολιτική συμμαχία και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μετατραπεί σε ενιαίο κόμμα. Υπενθυμίζουν δε με νόημα ότι το 1991 μια ανάλογη διαδικασία μετασχηματισμού του τότε ενιαίου ΣΥΝ οδήγησε στην αποχώρηση από αυτόν του ΚΚΕ, το οποίο εκτίμησε ότι προωθείται η διάχυσή του μέσα στον ΣΥΝ και άρα πρακτικά η οργανωτική του διάλυση.

Όλα τα παραπάνω συντηρούν τη νευρικότητα στο εσωτερικό του ΣΥΝ, παρά τη φαινομενική ηρεμία μετά την τρικυμία που προηγήθηκε με τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου και την «εξορία» του νυν ευρωβουλευτή και στελέχους της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» Δημήτρη Παπαδημούλη στην τρίτη και κατά τα φαινόμενα μη εκλόγιμη θέση. Το νέο επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα στην «Ανανεωτική Πτέρυγα» και την τάση του ΣΥΝ με την ονομασία «Κοκκινοπράσινο Δίκτυο». Αφορμή κείμενο του «Δικτύου» που δημοσιεύθηκε στην «Αυγή» και με το οποίο κατηγορούνταν η «Ανανεωτική Πτέρυγα» ότι με τη στάση των στελεχών της υπονομεύει στην ουσία τη λειτουργία του ΣΥΝ και μπαίνει εμπόδιο στην ανάπτυξή του. Η αντίδραση της «Πτέρυγας» ήταν ασυνήθιστα έντονη, αφού για πρώτη φορά σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για την ύπαρξη κέντρου που επιδιώκει και απεργάζεται «τη διάσπαση του κόμματος και τη μετάλλαξή του σε αριστερίστικη κατεύθυνση». Κατά τα φαινόμενα, οι πτέρυγες του κόμματος ακονίζουν τα μαχαίρια τους και μετά τις εκλογές, εάν το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, δεν αποκλείεται καμία εξέλιξη, ακόμα και η πιο ακραία.


Σχολιάστε εδώ