Ο Προβόπουλος καρατόμησε τον επόπτη των τραπεζών

Πηγές προσκείμενες στη διοίκηση υποστηρίζουν ότι η απόφαση δεν ελήφθη εν θερμώ.

Ο Γ. Προβόπουλος είχε προ πολλού αποφασίσει να ανανεώσει το διευθυντικό προσωπικό της τράπεζας, αλλά λόγω κορύφωσης της οικονομικής κρίσης ανέβαλε την υλοποίηση των αποφάσεών του. Τη Μ. Πέμπτη με εγκυκλίους του όρισε διευθυντή στη ΔΕΠΣ τον Ιωάννη Γούσιο, στη Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τον Ν. Τσαβέα, στη Διεύθυνση Γενικού Λογιστηρίου τον Χ. Παπακωνσταντίνου και μετέθεσε τον διευθυντή Διοικητικού Μ. Σαράφη στη Διεύθυνση Εσωτερικής Επιθεώρησης, τον διευθυντή του Ιδρύματος Εκτυπώσεως Τραπεζογραμματίων και Αξιών (Νομισματοκοπείο) Β. Αλεξανδράκη στη Διεύθυνση Διοικητικού και τον διευθυντή της Εσωτερικής Επιθεώρησης Β. Κουρή στο Νομισματοκοπείο.

Παράλληλα ανέθεσε καθήκοντα συμβούλου στον Π. Κυριακόπουλο, ο οποίος θεωρώντας ότι υποβαθμίζεται, καθώς τον αποκαθήλωνε από μια καίρια διεύθυνση, την οποία διηύθυνε επί χρόνια με βοναπαρτικό τρόπο, δεν αποδέχθηκε τη θέση και παραιτήθηκε!

Το παρασκήνιο

Ο Γ. Προβόπουλος δεν ενημέρωσε κανέναν για τις προθέσεις του πλην του υποδιοικητή Ι. Παπαδάκη, τον οποίον καθιστά κοινωνό όλων των σκέψεων και προβληματισμών του. Είναι γνωστό ότι γνώριζε τον τρόπο άσκησης της εποπτείας και των ελέγχων από την Τράπεζα της Ελλάδος, επειδή κατείχε σημαίνουσες θέσεις ή ήταν ακόμα και επικεφαλής σε ιδιωτικές τράπεζες (Εμπορική, Πειραιώς, Alpha).

Είχε λοιπόν διαπιστώσει με βάση δικά του στοιχεία ότι η εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος δεν λειτουργούσε όπως έπρεπε ή όπως εκείνος ήθελε, με αποτέλεσμα η τράπεζα να είναι συχνά εκτεθειμένη σε κατηγορίες για ελλιπείς ελέγχους και για διακριτική μεταχείριση εποπτευόμενων ιδρυμάτων.

Επίσης, ο Γ. Προβόπουλος όταν ανέλαβε τη διοίκηση της τράπεζας διακήρυξε ότι θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον συγκεκριμένο τομέα και έκτοτε καταλόγισε πολλές φορές προχειρότητα στην προετοιμασία και παρουσίαση εισηγήσεων και στοιχείων, ενώ διαπίστωσε και απουσία συνεργασίας του αρμόδιου διευθυντή με συναδέλφους του και υπαλλήλους εντός και εκτός της Διεύθυνσης.

Επίσης θεωρούσε ότι ο συγκεκριμένος διευθυντής ήταν εκτός των αναγκών και απαιτήσεων της εποχής και του νέου διεθνούς εποπτικού πλαισίου και αρχιτεκτονικής (International Regulatory Framework and Architecture).

Μεγαλοβδομαδιάτικο stress test…

Σε stress test δεν υποβάλλονται μόνο οι τράπεζες αλλά ενίοτε και οι υπάλληλοι. Ο Προβόπουλος εξουσιοδότησε τον διευθυντή Διοικητικού να ειδοποιήσει ενδιαφερόμενους και μη για τις αλλαγές που αποφάσισε.

Ο ίδιος ο Μ. Σαράφης μετακινήθηκε στην παλιά του διεύθυνση (Εσωτερικής Επιθεώρησης), στην ίδια που υπηρετούσε όταν εκδηλώθηκε το μεγάλο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης 5,9 εκατ. ευρώ από υπαλλήλους του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας στην Καλαμάτα (υπενθυμίζουμε ότι μόνο 1,2 εκατ. ευρώ βρέθηκαν από εκείνο το ποσόν και η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης διαρκώς αναβάλλεται).

Τότε ο Μ. Σαράφης κατηγορήθηκε για ελλιπείς ελέγχους, καθώς και για τη μη επισήμανση των ειδικών προβλημάτων που παρουσίαζε το «ξέφραγο» κατάστημα της Καλαμάτας.

Ο κ. Σαράφης είχε εμπλακεί και σε εξωτραπεζικές ιστορίες…

Πώς αντέδρασε η τραπεζική αγορά με την απομάκρυνση κυρίως του Π. Κυριακόπουλου από τη ΔΕΠΣ;

Θετικά, δεδομένου ότι είχε συνδέσει το όνομά του με ένα μοντέλο κανονιστικών ρυθμίσεων και συνεργασιών που δεν συνάδουν ούτε προς τις ιδιότητες ενός επόπτη ούτε προς τις απαιτήσεις και ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Πολλά συζητούνται στην Κεντρική Τράπεζα για τη διακριτική μεταχείριση τραπεζών, για τη μη επαρκή και ποιοτική εποπτεία, για φωτογραφικές και διατεταγμένες ρυθμίσεις, για ελλιπείς και αναποτελεσματικούς ελέγχους, για παρεμβάσεις στα πορίσματα ελεγκτών, για υπεροπτική ανθρώπινη και υπηρεσιακή συμπεριφορά, για έλλειψη διαλεκτικού (και όχι διαλλακτικού) πνεύματος, για αυτονόμηση στη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων, για βραδεία προσαρμογή στις σύγχρονες αντιλήψεις κ.λπ. Όλα αυτά δεν συνάδουν προς το νέο πνεύμα που κόμιζε ή ήθελε να εμφυσήσει μια νέα διοίκηση.

Ανεξέλεγκτο το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Βουλή

Το κατάστημα, το οποίο είχε τους λογαριασμούς του αδελφού Παυλίδη και τους τροφοδοτούσε ο Κλέαρχος Ρούτσης, δεν έχει ελεγχθεί ποτέ από την Τράπεζα της Ελλάδος και εδώ ανακύπτει πάλι η ευθύνη του επόπτη για τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η εποπτεία και ο έλεγχος της πρόληψης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Εικάζεται βάσιμα ότι το κατάστημα αυτό, όπως και άλλα, σε επικίνδυνες περιοχές, είναι φυτώριο ξεπλύματος χρήματος, με τη χρήση μάλιστα παρένθετων προσώπων. Η διακίνηση μετρητών και η τροφοδοσία λογαριασμών με μικρά έστω ποσά, που αθροίζονται όμως σε ένα μεγάλο ποσόν, είναι χαρακτηριστική στην περίπτωση Παυλίδη. Η Τράπεζα της Ελλάδος διεξάγει ήδη κι αυτή έλεγχο της κίνησης των λογαριασμών και της εξέτασης των σχετικών παραστατικών κατόπιν εορτής. Οι τρεις υπάλληλοι που θα υποβάλουν σήμερα το πόρισμά τους στη Βουλή έχουν επικεφαλής έναν συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ. Η Τράπεζα της Ελλάδος δυστυχώς περιμένει να εκδηλωθούν υποθέσεις σαν του Βατοπεδίου ή του Παυλίδη για να επέμβει «πυροσβεστικά» (ως δήθεν ουδέτερος εμπειρογνώμων και κριτής), ενώ και η ίδια είναι μέρος του προβλήματος, αφού δεν εκπληρώνει τον προληπτικό εποπτικό της ρόλο, στον οποίον κυρίως πρέπει να δίνει βαρύτητα.Οι έλεγχοι όχι μόνο δεν γίνονται όπως πρέπει αλλά διεξάγονται και ευκαιριακά, απρογραμμάτιστα και ανοργάνωτα. Είχε συμβάλει κυρίως ο Π. Κυριακόπουλος σʼ αυτήν την εξέλιξη. Θα περίμενε κανείς ότι πριν από χρόνια, με τις προηγούμενες ρυθμίσεις για την πρόληψη ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, θα είχαν υιοθετηθεί οι κοινοτικές οδηγίες για τον έλεγχο πολιτικών προσώπων και των άμεσων στενών συγγενών τους. Και τότε είχε αντιδράσει ο Π. Κυριακόπουλος. (Μόλις πρόσφατα το άρθρο 22 του Ν. 3691/08 και η παράγραφος 5.15.2 της απόφασης 281/17/3/09 της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων που ισχύει από τις 9 Απριλίου ρύθμισε αυτά τα θέματα.) Τώρα, μετά την απομάκρυνσή του, ο Π. Κυριακόπουλος ίσως βρει τον χρόνο να διαβάσει και λίγο Μπρεχτ… «Όμως ακόμα και κάτω από μας υπάρχουν / άλλα πατώματα / και κάτωθέ τους φαίνεται / πατώματα να υπάρχουν άλλα, και ακόμα / και μας τους κακότυχους / υπάρχουν άλλοι που / καλότυχους μας λένε».


Σχολιάστε εδώ