Οσονούπω αποσαφήνιση

Έως τις 12 Μαΐου θα γνωρίζουμε εάν η χώρα οδεύει μόνο σε ευρωεκλογές ή σε διπλές εκλογές και αυτή η αποσαφήνιση των πολιτικών εξελίξεων θα ξεκαθαρίσει το θολό πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί και θα εκτοπίσει την αβεβαιότητα, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Ενδεχομένως, η αποσαφήνιση θα γίνει νωρίτερα, στις 2 Μαΐου, στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Όμως ακόμα κι αν τον Ιούνιο η χώρα πάει μόνο σε ευρωεκλογές, αυτές εκ των πραγμάτων θα έχουν διευρυμένη πολιτική σημασία και, ίσως, καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις, επιταχύνοντας ή επιβραδύνοντας τις εθνικές εκλογές.

• Καιρός είναι και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων να προσαρμοστούν στα δεδομένα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης ώστε να αποφύγουν την αναπόφευκτη σύγκριση πραγματικών εκλογικών αποτελεσμάτων και δημοσκοπικών αποτελεσμάτων – καθότι άπαντες κρίνονται. Για παράδειγμα, η πρόσφατη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής» δεν μπορεί να εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ στο 30,5 και τη ΝΔ στο 27,1 όταν είναι βέβαιο πως το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης θα δώσει στα δύο κόμματα εξουσίας πολύ μεγαλύτερα ποσοστά. Ασφαλώς η εταιρεία θα πει πως στη δημοσκόπησή της υπάρχει ένα 17,5 «αδιευκρίνιστη ψήφος» και γιʼ αυτό δείχνουν πεσμένα τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Κατά τη γνώμη μας όμως «αδιευκρίνιστη ψήφος» για κάθε ικανό επιστήμονα-ερευνητή δεν υπάρχει. Με κατάλληλες ερωτήσεις ο ικανός ερευνητής μπορεί να διαβλέψει ότι ο φαινομενικά αναποφάσιστος είναι στην πραγματικότητα αποφασισμένος για το πού θα ρίξει την ψήφο του και γιατί!

• Άλλωστε, ήδη δύο εταιρείες, η VPRC και η Public Issue, έχουν προ πολλού καταργήσει την κατηγορία «αδιευκρίνιστη ψήφος» και με την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος δίνουν και ακριβέστατα ποσοστά και εγκυρότατα, όπως δείχνει η ίδια η ζωή, αφού στις εκλογές του 2007 αυτές οι δύο εταιρείες (που τότε ήταν μία) εκτίμησαν ακριβώς τα εκλογικά ποσοστά όλων των κομμάτων με ακρίβεια πρώτου δεκαδικού ψηφίου. Κι επειδή κάποιος δημοσιογράφος της εφημερίδας «Το Βήμα» χλεύασε την «εκτίμηση αποτελέσματος» σαν «μαντεψιά», να του τονίσουμε ότι και επιστημονικά τεκμηριώνεται η μέθοδος και έχει επιβεβαιωθεί!


Σχολιάστε εδώ