Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

>Ποια μέτρα θα πάρει η Πολιτεία για να προστατεύσει την 20χρονη κρατούμενη Χριστίνα Κυριμοπούλου που έχει κάνει αλλεπάλληλες απόπειρες αυτοκτονίας στις φυλακές Θηβών, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 8 χρόνων για κλοπές που διέπραξε όταν ήταν 14 ετών, ζητά να πληροφορηθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης. Ο κ. Κοροβέσης ζητά ακόμα να μάθει εάν θα ληφθεί υπόψη η αίτηση της κοινωνικής επιμελήτριας του Δικαστηρίου Ανηλίκων ώστε να μεταφερθεί σε κατάλληλο περιβάλλον, προκειμένου να λάβει εκ νέου την απαραίτητη ιατρική και ψυχιατρική φροντίδα. Επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ερωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ αν προτίθεται να συνεχίσει τη διαδικασία έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και δημοπράτησης τον προσεχή Μάιο του έργου Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής, ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαβούλευσης για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, στο πλαίσιο του οποίου επιδιώκεται να χωροθετηθούν και οι συγκεκριμένοι οδικοί άξονες. Ερωτά τι είδους «διαβούλευση» μπορεί να γίνει με προειλημμένες αποφάσεις καθώς επίσης και γιατί δεν εγκαταλείπει ο υπουργός την προσπάθεια παραβίασης της ισχύουσας νομιμότητας, η οποία οδηγεί αναπόφευκτα κοινωνικούς φορείς και πολίτες σε δικαστικές προσφυγές ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

>Tη στιγμή κατά την οποία βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας ρύθμιση που αφορά στην «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων διαμερισμάτων, γεγονός που θα «νομιμοποιήσει» την αύξηση του δομημένου όγκου των οικοδομών, o βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αστ. Ροντούλης, ζητεί να προχωρήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ σε νομοθετική ρύθμιση «τακτοποίησης» και για τα πατάρια με προδιαγραφές ΓΟΚ στις επαγγελματικές στέγες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο βουλευτής θεωρεί ότι πρέπει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να απεγκλωβιστούν από κακόβουλες καταγγελίες που έγιναν ή θα γίνουν για κάποιο πατάρι, ιδιαιτέρως, μάλιστα, σε μια περίοδο κατά την οποία τόσος λόγος γίνεται για την ανάγκη θωράκισής τους από τις δυσμενείς επιπτώσεις της προϊούσης οικονομικής κρίσεως.

>Παρά τη συνεχή πληθυσμιακή και οικιστική αύξηση της περιοχής, η Παλλήνη, πρωτεύουσα της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, δεν έχει υγειονομικό υποκατάστημα ΙΚΑ! Το θέμα φέρνει στη Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου, τονίζοντας ότι αυτή η κατάσταση αναγκάζει τους ασφαλισμένους να εξυπηρετούνται είτε στο ΙΚΑ Κορωπίου είτε στο ΙΚΑ Παιανίας είτε με τις επισκέψεις του περιφερειακού γιατρού με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται.

Εξάλλου με άλλη ερώτησή του, επισημαίνει ότι από το 2005 περιμένουν τον σταθμό του προαστιακού οι κάτοικοι του Ζεφυρίου. Από τότε είχαν γίνει και οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις, είχε προετοιμαστεί ο χώρος στάθμευσης και οι καταπακτές εισόδου – εξόδου για το κοινό, για τον προγραμματισμένο σταθμό του προαστιακού στο Ζεφύρι, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί απόφαση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότησή του.

>Περιορισμούς στη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος στεγαστικού δανείου σε συνταξιούχους και ανέργους διαπιστώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Στρατάκης. Σημειώνει ότι είναι άδικο να χορηγείται το επίδομα μόνο στους ανέργους που λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ και όχι σε όλους ανεξαιρέτως τους εγγεγραμμένους ανέργους, οι οποίοι μπορεί να είναι μακροχρόνια άνεργοι αλλά να μην παίρνουν επίδομα.

>Σχετικά με τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων από εφημερίες ζητεί εξηγήσεις από τον υπουργό Υγείας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Σκραφνάκη. Ερωτά για ποιον λόγο υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των εφημεριών των ειδικευομένων και ειδικευμένων γιατρών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα από τις εφημερίες των γιατρών από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι σήμερα.

>Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του «διαγωνισμού» για πλήρωση 55 θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού και πρόσληψη στο επιτελείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, προκαλεί αγανάκτηση για την έλλειψη διαφάνειας, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, Βασίλης Οικονόμου και Αλέξανδρος Αθανασιάδης. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Το απόγευμα του Σαββάτου του Λαζάρου έγινε ο διαγωνισμός και τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ για προφανείς λόγους ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πλήρως τη μεθόδευση για “τακτοποίηση” των “ημετέρων” και προκάλεσαν δικαιολογημένα την αγανάκτηση και την κατακραυγή των νέων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν πραγματικά προσόντα αλλά δεν διαθέτουν προσβάσεις στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ».

>Να ανακληθεί η ανταλλαγή αρχαιολογικής περιοχής στον Ραμνούντα μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου ζητεί η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη. Υπενθυμίζει ότι όταν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου κυριαρχούσε και «δηλητηρίαζε» την πολιτική ζωή της χώρας, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί (και μάλιστα διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού στη Βουλή) ότι θα προχωρούσε στην άμεση ανάκληση αυτών των παράνομων και προκλητικών ανταλλαγών, που επί των ημερών της πραγματοποιήθηκαν από τη Μονή Βατοπεδίου, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστή καμία πρόοδος στη υπόθεση της ανάκλησης αυτής.

>Την περίπτωση οικογενειάρχη που κινδυνεύει να μείνει στον δρόμο για χρέος 26.000 ευρώ φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Παρατηρεί ότι εν όψει της γενικευμένης οικονομικής κρίσης, που πλήττει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναδεικνύεται το φαινόμενο επίδειξης κοινωνικής αναλγησίας από χρηματοπιστωτικούς αλλά και οικονομικούς κολοσσούς. Παράδειγμα η πολυεθνική εταιρεία COCA-COLA, που δεν διστάζει για ποσόν 26.756 ευρώ να προβαίνει σε επίσπευση πλειστηριασμού της πρώτης και μοναδικής κατοικίας τετραμελούς οικογένειας στο Ελληνικό Αττικής, όταν μάλιστα, η μητέρα νοσεί, έχει κριθεί ανίκανη για εργασία και έχει ανάγκη από ιδιαίτερα επιβαρημένη οικονομικά φαρμακευτική θεραπεία.

>Για υπερβολικές δαπάνες και κακή διαχείριση κατηγορούν οι εργαζόμενοι την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης. Ζητεί από τον υπουργό Πολιτισμού να προχωρήσει στην αλλαγή του νομικού πλαισίου λειτουργίας των Κρατικών Σκηνών και να παρέμβει για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της διεύθυνσης και των εργαζομένων του ΚΘΒΕ.


Σχολιάστε εδώ