Ξεκαθάρισμα λογαριασμών μέσα από τα ψηφοδέλτια

Και επειδή κανείς δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις του πρωθυπουργού όσον αφορά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την υπόθεση Παυλίδη και το ενδεχόμενο διπλών εκλογών, έχουν αρχίσει να καταστρώνουν κιόλας τα πρώτα σχέδια για τις υποψηφιότητες. Στόχος η ανανέωση στα ψηφοδέλτια και το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα μεταξύ παπανδρεϊκών και βενιζελικών.

Το τελευταίο φυσικά κανείς… δημόσια δεν παραδέχεται ότι είναι στις προθέσεις της ηγεσίας του κόμματος, αλλά η πραγματικότητα και τα όσα συμβαίνουν άλλα δείχνουν… Όπως για παράδειγμα στο Κιλκίς το μέτωπο που έχει ανοίξει κατά του Γιώργου Φλωρίδη, με μοχλό τον Χάρη Καστανίδη, επειδή υποστήριξε στην εσωκομματική αναμέτρηση τον Ευάγγελο Βενιζέλο και όχι τον Γιώργο Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, ο Χ. Καστανίδης επιδιώκει εδώ και καιρό να μπει στο ψηφοδέλτιο του Κιλκίς ο πρώην νομάρχης Θόδωρος Παραστατίδης, κόντρα στον Γ. Φλωρίδη. Και επειδή το ΠΑΣΟΚ έχει αυξημένα ποσοστά στον νομό και ενδέχεται να βγάλει δύο βουλευτές, θέλουν να κόψουν ψήφους από τον «βενιζελικό» Γ. Φλωρίδη!

Φυσικά το νόμισμα έχει δύο όψεις. Την ίδια προσπάθεια «χαμηλώματος» βουλευτών του παπανδρεϊκού μπλοκ κάνει και το βενιζελικό στρατόπεδο που στηρίζει κάθε κόντρα για υποψηφιότητες ανθρώπων του, όπως του Κώστα Μποτόπουλου για την Ευρωβουλή. Στελέχη και βουλευτές που πρόσκεινται στην «προεδρική φρουρά» έλεγαν ότι αυτό το διάστημα ο Ευάγγελος Βενιζέλος μεγεθύνει τη διαφωνία του, μετρημένα όμως, χωρίς να περνάει τον πήχη, και παράλληλα προωθεί ανθρώπους του για να πάρουν το χρίσμα του υποψηφίου που η άλλη πλευρά απορρίπτει και έτσι φορτίζεται η διάσταση με την ηγεσία. Στην κόντρα πάντως για τον Φλωρίδη υπάρχει και το… τοπικό στοιχείο της μόνιμης αντιπαράθεσης του Καστανίδη με τον Βενιζέλο για το ποιος θα είναι ο Θεσσαλονικάρχης…

Ανάλογες περιπτώσεις παρατηρούνται σε διάφορους άλλους νομούς, όπως στην Κοζάνη, με την υποψηφιότητα του Γιάννη Βλατή, που προωθεί το βενιζελικό στρατόπεδο ως αντίβαρο στην υποψηφιότητα του πανίσχυρου πολιτικά σήμερα, λόγω της θέσης του και της εικόνας που βγάζει προς τα έξω, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Παρόμοια περίπτωση είναι η υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή του Πάρη Κουκουλόπουλου από την Κοζάνη, ενώ το ίδιο ισχύει και στη Βʼ Θεσσαλονίκης, με υποψηφίους που από δήμαρχοι θέλουν να γίνουν βουλευτές και στη Θεσσαλία (συγκεκριμένα στην Καρδίτσα), στην Πιερία και αλλού.

Το παιχνίδι παίζεται στο παρασκήνιο μεταξύ των δύο εσωκομματικών ομάδων, εν όψει της διαφαινόμενης νίκης στις εκλογές, οπότε η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα έχει περισσότερους βουλευτές και το κάθε στρατόπεδο θα καταμετρήσει τους… στρατιώτες του. Πρωτοκλασάτα στελέχη του Γ. Παπανδρέου, για να δείξουν ότι δεν υφίσταται καμία γραμμή για κόψιμο ή «χαμήλωμα» κανενός βουλευτή, έλεγαν ότι οι ενέργειες του Χ. Καστανίδη είναι καθαρά προσωπικές και δεν εντάσσονται σε κομματική γραμμή. Ο κ. Καστανίδης πάντως υποστηρίζει πως όλα αυτά είναι μυθεύματα και οφείλονται στην ανασφάλεια ορισμένων. «Κάθε φορά που βρισκόμαστε σε εκλογές γίνεται έρευνα από διάφορους ανθρώπους για τη διαθεσιμότητα υποψηφίων σε διάφορους νομούς. Αυτό είναι και τίποτα άλλο, δεν υπάρχει διάθεση για κόψιμο κανενός».

Ο Παπανδρέου κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς όλα αυτά παίζουν τον ρόλο τους στους συσχετισμούς της επόμενης μέρας, και παρόμοια περιστατικά είναι συχνά, οπότε δημιουργείται γκρίνια στο εσωτερικό του κόμματος, που θολώνει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ προς τα έξω, σε μια στιγμή που με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών πρέπει να δείχνει μια στέρεη ενότητα.

Το παιχνίδι του Καρατζαφέρη

Πρώτο πάντως μέλημα στο ΠΑΣΟΚ είναι να μην υπάρξουν διαρροές κατά την ψηφοφορία για την υπόθεση Παυλίδη. Δεν ήταν καθόλου τυχαία η αναφορά του εκπροσώπου του κόμματος πως η παραπομπή του κ. Παυλίδη στη Δικαιοσύνη δεν είναι καταδικαστική απόφαση, αλλά ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και το Σύνταγμα. Και δεν ήταν τυχαία η αναφορά του αυτή, καθώς έχει φτάσει στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στον Δημήτρη Ρέππα η ανησυχία βουλευτών που δεν έχουν πειστεί ακόμη για τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του πρώην υπουργού της ΝΔ. Φοβάται η ηγεσία του κόμματος πως ακόμη κι αν δεν υπάρξουν διαρροές από το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μπουν σε δίνη εσωκομματική, εξαιτίας του άριστου παιχνιδιού που παίζει ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Να βάλει δηλαδή 4-5 βουλευτές του ΛΑΟΣ να καταψηφίσουν την παραπομπή Παυλίδη, ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές του θα την υπερψηφίσουν, κι έτσι να χρεωθούν οι διαρροές αυτές είτε στο ΠΑΣΟΚ είτε σε βουλευτές προσκείμενους στην Ντόρα Μπακογιάννη. Με άλλα λόγια, να μη βγαίνει ασφαλές συμπέρασμα και, ενδεχομένως, να μην παραπεμφθεί ο πρώην υπουργός.

Αυτή θα είναι και η σανίδα σωτηρίας, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, που θα προσφέρει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στον Κώστα Καραμανλή. Ένα αποτέλεσμα προϊόν παρασκηνιακής συμφωνίας, με στόχο να μη γίνουν πρόωρες εκλογές!

Έτσι, τώρα, στην Ιπποκράτους γίνονται ασκήσεις επί χάρτου ως προς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον Παυλίδη,

επιχειρώντας ταυτόχρονα να διασφαλίσουν, όσο μπορούν, ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές, και όλοι οι βουλευτές του

ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής. Βέβαια, σε περίπτωση που ο ίδιος παραιτηθεί και στη θέση του ο πρωθυπουργός τοποθετήσει τον επόμενο βουλευτή, οπότε δεν θα κινδυνεύει η εύθραυστη κοινοβουλευτική του πλειοψηφία των 151 βουλευτών της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ θα κάνει λόγο για επιχείρηση συγκάλυψης από την κυβέρνηση και πίσω ολοταχώς στο θέμα των εκλογών.

Και επειδή το σενάριο αυτό προκρίνουν ως το επικρατέστερο οι επιτελείς του Παπανδρέου, επελέγη ανάμεσα στη σκανδαλολογία να μπει και μια δόση οικονομίας από τον ίδιον τον πρόεδρο όταν επισκέφθηκε τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη την εβδομάδα που πέρασε. Το σκεπτικό ήταν να μη μονοπωλεί και να μην τροφοδοτεί το ΠΑΣΟΚ τη σκανδαλολογία – άλλωστε η κυβέρνηση με την υπόθεση της Ζήμενς έχει καταφέρει να θεωρούν οι περισσότεροι έλληνες πολίτες ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι το ίδιο και άρα τίποτα δεν αλλάζει. Τακτική που εξυπηρετεί την κυβέρνηση και καταβαραθρώνει το ΠΑΣΟΚ.

Έτσι η επίσκεψη Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη έγινε άρον άρον και χωρίς κανέναν προγραμματισμό, μόνο και μόνο για να τεθούν στην επικοινωνιακή ατζέντα τα ζητήματα της οικονομίας, αφού συνέπεσαν με τις αποφάσεις της ΕΕ για το έλλειμμα που φτάνει το 5%. Άλλωστε στελέχη του κόμματος έλεγαν στο «Π» πως παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, δεν υπάρχει στρατηγική στο κόμμα. Μόνο για τις τηλεοπτικές ανάγκες γίνονται καθημερινά κάποιες παρεμβάσεις, είτε του προέδρου είτε άλλων στελεχών, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει ακόμη συνείδηση στον απλό κόσμο ότι πραγματικά το ΠΑΣΟΚ θέλει και μπορεί να γυρίσει σελίδα στη χώρα και να βγάλει από τα σημερινά αδιέξοδα όλους όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της.


Σχολιάστε εδώ