νέος πολίτης

Η εκλογή της ήταν ομόφωνη, επιστέγασμα μιας μακράς πορείας στον χώρο των διεθνών σχέσεων της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, συνέχεια μιας παράδοσης που θέλει στελέχη της σε υψηλές θέσεις της ECOSY. Ωστόσο, σημειώνουμε ότι είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος Ευρωπαϊκής Νεολαίας – και αυτό έχει τη σημασία του. Στο Συνέδριο της Οργάνωσης συμμετείχαν, περίπου, 250 αντιπρόσωποι από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Επικεφαλής της αποστολής της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ήταν ο γραμματέας της, Κώστας Πανταζής. Κατά την πρώτη ημέρα παρουσιάστηκε η Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Νεολαίας, με τίτλο «Αλλάζουμε την Ευρώπη – 9 δεσμεύσεις για το 2009», ενώ παράλληλα έγινε και η παρουσίαση νέων υποψηφίων ευρωβουλευτών από διάφορες χώρες. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης σχετικά με την οικονομική κρίση, τη νέα κατεύθυνση της Αριστεράς στην Ευρώπη, καθώς και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Τη συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συντόνισε η Πετρούλα Ντελεδήμου, ενώ πήραν σε αυτή μέρος στελέχη της διπλωματικής αποστολής της Παλαιστινιακής Αρχής στις Βρυξέλλες, καθώς και στελέχη της ηγεσίας του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος του Λιβάνου.

Στην έναρξη του Συνεδρίου της ECOSY παρευρέθησαν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς, η γενική γραμματέας Άννα Κολόμπο, ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Φιλίπ Κορντερί, ο ιστορικός ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας Πιέρο Φασίνο, ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ και εκπρόσωποι πολλών ευρωπαϊκών κομμάτων. Επίσης, προβλήθηκαν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Παπανδρέου, του προέδρου του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας Βούτερ Μπος και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Σεργκέι Στάνισεβ. Η γραμματέας του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ, Πωλίνα Λάμψα, εκπροσώπησε το Κίνημα στο συνέδριο και πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με πολλές αποστολές. Πέρα από την ελληνίδα πρόεδρο, το νέο προεδρείο της ECOSY αποτελείται από τους Γιάννα Μπεζαμούσκα ως γενική γραμματέα (Νεολαία του Ολλανδικού Εργατικού Κόμματος), Αδριανό Κυριακίδη (Νεολαία ΕΔΕΚ) ως πρόεδρο της επιτροπής δεοντολογίας και οικονομικού ελέγχου και από τους αντιπροέδρους Πέδρο Άλβες (Σοσιαλιστική Νεολαία Πορτογαλίας), Κάισα Πένι (Σοσιαλιστές Φοιτητές Φινλανδίας), Μπράντο Μενιφέι (Νεολαία Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας), Κριστόφ Σιλτς (Σοσιαλιστική Νεολαία Λουξεμβούργου), Αμάλια Κόρεν (Σοσιαλδημοκρατική Νεολαία Κροατίας), Καταρίνα Νεβεντάλοβα (Σοσιαλδημοκρατική Νεολαία Σλοβακίας), Γιόχαν Μπούζερ (Σοσιαλιστική Νεολαία Σουηδίας), Νιλς Χίντερσμαν (Σοσιαλιστική Νεολαία Γερμανίας).

Ένα σχετικό με την εκλογή Ντελεδήμου γεγονός που μας προκάλεσε εντύπωση είναι η στάση και τα σχόλια ορισμένων. Τόσο εφημερίδες και δημοσιογράφοι, όσο και ορισμένα γαλάζια παιδιά, στάθηκαν επικριτικά ή και ειρωνικά απέναντι σε αυτήν την εκλογή. Ακόμη και ορισμένοι «σύντροφοι» της Πετρούλας έκαναν μάλλον χαβαλέ, παρά έδιναν πολιτική σημασία. Ωστόσο, η «απάντηση» ήρθε από εκεί που κανείς δεν περίμενε. Η δραστήρια ΟΝΝΕΔ Κορινθίας, βάζοντας τα γυαλιά και στα κεντρικά της οργάνωσής της, βγήκε άμεσα και ευθαρσώς να συγχαρεί την Πετρούλα Ντελεδήμου και τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ για την επιτυχία της εκλογής! Επιδεικνύοντας ισχυρά και έξυπνα πολιτικά αντανακλαστικά, η γαλάζια νεολαία της Κορινθίας απέδειξε ότι παρά την έντονη πολιτική διαμάχη, ειδικά αυτήν την περίοδο και ειδικά στον χώρο της Νεολαίας, μπορεί να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Ελπίζουμε αυτό το δείγμα υγιούς πολιτικής και ευπρέπειας να βρει και άλλους μιμητές σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ όμως κινείται πολύ δραστήρια τελευταία και σε οργανωτικό επίπεδο, όπως σας έχουμε ξαναγράψει. Ενδεικτικό είναι ότι αμέσως μετά το Πάσχα και μέχρι τις ευρωεκλογές προγραμματίζεται η δημιουργία δημοτικών οργανώσεων όπου υπάρχουν έστω και μικροί πυρήνες στους νομούς Σερρών, Ημαθίας, Πιερίας, Λάρισας, Τρικάλων, Κορινθίας, Χανίων, Σάμου, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στη δημιουργία τοπικών οργανώσεων στη δυτική και τη βόρεια Αττική. Ταυτόχρονα σημειώνουμε ότι χθες Σάββατο είχε προγραμματιστεί, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, συνάντηση μαθητών που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ από όλα τα τοπικά και νομαρχιακά δίκτυα της Αττικής στα γραφεία του Κινήματος στην Ιπποκράτους. Σκοπός της συνάντησης είναι να προσπαθήσουν να συγκροτήσουν πανελλήνιο δίκτυο (όπως λένε την οργάνωση στα «σοσιαλιστικά») μαθητών. Λέτε να τα καταφέρουν και να δούμε έπειτα από μία περίπου δεκαετία ξανά την «πάλαι ποτέ» ΠΑΜΚ (Πανελλήνια Αγωνιστική Μαθητική Κίνηση); Την ίδια ώρα, το μεσημέρι, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ Β΄ Πειραιά έχει προγραμματίσει συνάντηση προκειμένου να αποφασιστούν κινητοποιήσεις (έκδοση ψηφίσματος, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, συνάντηση με τον διευθυντή των σχολών του ΟΑΕΔ στον Ρέντη) σχετικά με το πρόσφατο γεγονός του «μακελειού». Για το γεγονός εξέδωσε πολύ καλή ανακοίνωση και ο Τομέας Παιδείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ με την Κική Παπαδάκη.

Αυτό που επίσης αξίζει να μάθετε είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ κέρδισε υπόθεση που αφορά τη χρήση της επωνυμίας της στο διαδίκτυο, μιας και ονόματα χώρου (domain names) που ευθέως παραπέμπουν στο όνομά της είχαν κατοχυρωθεί από ιδιώτες, πρώην στελέχη της. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αποφάσισε τη διαγραφή του ονόματος χώρου που αντιστοιχεί στη λατινική μεταγραφή της επωνυμίας της οργάνωσης και την κατείχε ιδιώτης. Μολονότι η επωνυμία δεν ήταν κατοχυρωμένη ως εμπορικό σήμα (κάτι που προβλέπει η νομοθεσία), η ΕΕΤΤ έκρινε ότι το δικαίωμα του κόμματος βασίζεται στο ότι η επωνυμία αυτή ήταν ευρέως γνωστή στο κοινό. Η νομική γραμμή του ΠΑΣΟΚ υποστήριζε ότι ο μέχρι σήμερα ιδιώτης που κατείχε το όνομα χώρου δεν το είχε λάβει ύστερα από εξουσιοδότηση του κόμματος, ότι είχε ήδη εκκινήσει διαδικασία συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, ότι η Νεολαία αποτελεί τμήμα νέων του κόμματος (κατά το άρθρο 29 παρ. 1 του Συντάγματος) και ότι ο φορέας δεν έκανε χρήση του επίμαχου ονόματος χώρου. Κατά πώς φαίνεται σύντομα η Νεολαία ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσει και πάλι τις διευθύνσεις που μάλλον της ανήκουν δικαιωματικά.

Από πλευράς ΟΝΝΕΔ δεν είχαμε πολλά νέα, λόγω πλήρους «διάλυσης» κατά τις ημέρες των εορτών, που συνεχίστηκαν για τη γαλάζια γενιά μέχρι σήμερα, του Θωμά! Φαίνεται ότι τους έπεσε βαριά η κινητοποίηση τις ημέρες της εξόδου με το μοίρασμα φυλλαδίων στα διόδια των εξόδων της Αθήνας. Μοίρασαν πολλά φυλλάδια, αλλά η φετινή απήχηση δεν είχε καμία σχέση με άλλες χρονιές… Φυλλάδια μοίρασε και η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτοί δεν ήταν ενθουσιασμένοι από την απόδοση και την αποδοχή. Πάντως αξίζει να σημειώσουμε ότι κυκλοφορεί ήδη στο διαδίκτυο ο «νέος ύμνος» της ΟΝΝΕΔ, που παρουσιάστηκε και στην πρόσφατη συνδιάσκεψη της Τρίπολης. Ο τίτλος του είναι «Η ΟΝΝΕΔ μας οδηγεί» και προβάλλεται ως το τραγούδι των συνδιασκέψεων! Πρόκειται για προσπάθεια συγκερασμού της επικής μουσικής Σπανουδάκη με πιο σύγχρονους χορευτικούς ήχους και το πνεύμα των αλήστου μνήμης ύμνων των κομμάτων προ εικοσαετίας! Δεν μπορούμε να πούμε ότι μας ενθουσίασε, αλλά θα μάθουμε πληροφορίες και θα επανέλθουμε…

Η ΚΝΕ (και εν μέρει η ΠΚΣ) κάνουν αγώνα δρόμου και δίνουν μεγάλο βάρος στις κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά. Πιστεύουν ότι αυτήν τη φορά οι εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ θα είναι πιο νεανικές από κάθε άλλη φορά. Σημειώνουν με νόημα ότι οι αγώνες σε πολυκαταστήματα και καταστήματα παιχνιδιών (όπως τα JUMBO), με αφορμή απεργίες και απολύσεις νεαρών, σχετικά, εργαζομένων, έχουν πυκνώσει τις τάξεις τους και έχουν καλλιεργήσει αγωνιστικό φρόνημα σε πολλά μέλη. Επίσης οι εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς είναι ένα χρήσιμο τεστ κινητοποίησης για τον φοιτητικό μηχανισμό του κόμματος, εν όψει φοιτητικών εκλογών. Από όσα ακούμε μάλλον καλά θα τα πάνε, σε αντίθεση με τη Νεολαία ΣΥΝ που μάλλον «διακοπεύει» ακόμη…

Για χθες Σάββατο ήταν προγραμματισμένη η 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στελεχών της Νεολαίας του Ορθόδοξου Συναγερμού στα Καμένα Βούρλα. Από όσα ακούμε και μαθαίνουμε θα είναι μάλλον η μαζικότερη εκδήλωση στελεχών της Νεολαίας του ΛΑΟΣ, που θέλει να αποδείξει τις αυξημένες της δυνάμεις στην πράξη. Λόγω και της ομιλίας Καρατζαφέρη, έχει γίνει ιδιαίτερη κινητοποίηση. Επίσης, οι νέοι του ΛΑΟΣ φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι και από την αυξημένη παρουσία τους σε σχολές εν όψει φοιτητικών εκλογών. Η συμμετοχή της ΦΟΣ θεωρείται δεδομένη τουλάχιστον στα παρακάτω ιδρύματα: Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νομική Αθηνών, Φιλοσοφική Αθηνών, Θεολογική Αθηνών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Νομική Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Σπάρτη), ΤΕΙ Καρδίτσας, ΤΕΙ Χαλκίδας, ΤΕΙ Καβάλας. Θα προσπαθήσουν μέχρι τελευταία στιγμή να ετοιμάσουν ψηφοδέλτια σε όσα περισσότερα πανεπιστήμια μπορούν, διότι εκτιμούν ότι παρά το γεγονός ότι τα στελέχη είναι λίγα, αν υπάρξει ψηφοδέλτιό τους πολλοί φοιτητές θα το επιλέξουν. Η πρόθεσή τους είναι να δώσουν μάχη εντυπωσιακής καταγραφής – να δούμε αν θα τους βγει φέτος… Πάντως οι αφίσες που έχουν κυκλοφορήσει κάνουν αίσθηση!

Στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς αυτές τις ημέρες ακούμε ότι γίνεται αθόρυβη δουλειά. Πέραν του κλεισίματος εκκρεμοτήτων και ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος «Νεολαία σε Δράση», έχουμε και μια πρωτοβουλία που, ίσως, αλλάξει το τοπίο. Ακούμε ότι είναι σχεδόν έτοιμη προς υπογραφή των υπουργών η απόφαση για τον τρόπο και το ύψος πάγιας χρηματοδότησης των ΤΟΣΥΝ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών. Η πρόβλεψη υπάρχει από τον ιδρυτικό νόμο των ΤΟΣΥΝ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει δυνατό να ξεμπλοκάρει το θέμα. Η χρηματοδότηση θα κινείται από 500 ως 10.000 ευρώ τον χρόνο, ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε δήμου και θα αφορά αποκλειστικά σε δαπάνες των ΤΟΣΥΝ – οι δήμοι δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν αλλού. Φαίνεται ότι ο Λευτέρης Μπούλιας καταφέρνει να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησαν η Βάσω Κόλλια και ο Παντελής Σκλιας. Αν και ίσως δεν είναι η μοναδική θεσμική πρωτοβουλία που να αφορά τα ΤΟΣΥΝ, αν προλάβουν λόγω πολιτικών εξελίξεων. Πάντως, ο Παντελής Σκλιας ως γενικός γραμματέας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας συνεχίζει να ενισχύει θεσμικά τα ΤΟΣΥΝ, μια και συναντήθηκε πρόσφατα επίσημα με εκπροσώπους τους για θέματα της Λοκρίδος.

Το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας δεν μας έχει μάθει σε τόσο χαμηλούς τόνους τελευταία. Ενώ τρέχουν σε όλη την Ελλάδα και ενισχύουν τον θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων Νέων, δεν κάνουν ανακοινώσεις και μεγάλες εκδηλώσεις. Λέτε να βλέπουμε την ηρεμία πριν από την καταιγίδα; Για να εξηγούμαστε, δεν αναφερόμαστε σε προβλήματα, αλλά σε εντυπωσιακά μεγάλη δράση. Μαθαίνουμε ότι ετοιμάζουν βραβεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των νέων, όπου σημαντικοί παράγοντες θα βραβεύσουν παιδιά από όλη την Ελλάδα. Μακάρι να γίνει και να βρει μιμητές! Επίσης ακούμε ότι θα τολμήσουν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Προγραμματίζουν συναυλία με πολύ μεγάλο καλλιτέχνη, στο Καλλιμάρμαρο, την Πέμπτη πριν από τις ευρωεκλογές! Λέτε να έχουν αυτοί περισσότερο κόσμο από τις πολιτικές εκδηλώσεις;

Έκδηλη είναι η ανησυχία και η αγανάκτηση στον χώρο των νέων Βορειοηπειρωτών για την πρόσφατη δικαστική απόφαση αλβανικού δικαστηρίου περί καταδίκης του προέδρου της Ομόνοιας και δημάρχου Χιμάρας. Οργισμένη σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Νεολαία Βορειοηπειρωτών, που είναι πολύ δραστήρια τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πιέσεις από πολλούς φορείς και πρόσωπα προς την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας να πάρει θέση και να πιέσει, εν όψει μάλιστα και της επίσκεψης Καραμανλή στα Τίρανα. Για να δούμε τι θα βγει…

Η αγαπημένη κόντρα της στήλης στη Βόρειο Ελλάδα καλά κρατεί! Η αντιπαράθεση του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη με την άλλοτε προστατευόμενή του έπαρχο, πλέον, Λαγκαδά, Πόπη Καλαϊτζή είναι γνωστή, αλλά παράγει νέα επεισόδια! Η Πόπη Καλαϊτζή ήταν στην προηγούμενη θητεία υπεύθυνη του Γραφείου Νεολαίας της νομαρχίας. Παρότι έκανε έργο, δεν είχε προβολή από τις υπηρεσίες της νομαρχίας σε κάθε εκδηλωσούλα που πραγματοποιούσε, σε αντίθεση με τη νυν υπεύθυνη Χριστίνα Κελεσίδου, για την οποία παρουσιάζονται ακόμη και οι εκδρομές με ιστιοπλοϊκά που οργανώνει! Αυτό βέβαια μας θυμίζει και το σχετικό πρόγραμμα της ΓΓΝΓ, αλλά η πρωτοτυπία δεν είναι το ζητούμενο. Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι άνθρωποι του νομάρχη προσπαθούν με τηλεφωνήματα σε φορείς και επιχειρήσεις να «μπλοκάρουν» χορηγίες προς το επαρχείο Λαγκαδά για εκδήλωση που κάνει κάθε χρόνο! Η νεαρή έπαρχος όμως είναι υπομονετική και θα βρει άκρη. Αλλά είναι κρίμα να ασχολούνται οι εκλεγμένοι μας με τόσο «μικρά» πράγματα…

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση προγραμμάτισε για χθες Σάββατο ο Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών Αθηνών στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής του Συνέλευσης στον χώρο του ΕΒΕΑ, με θέμα: «Νεανική Επιχειρηματικότητα και οι ευκαιρίες που προκύπτουν μέσα από την οικονομική κρίση». Στην παραπάνω ημερίδα μίλησαν ο Νίκος Χαριτάκης (αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΝΕΟ), ο Αλέκος Μακρής (προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠΑΝ ΙΙ), η Πάμελα Καραβά (αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝΕ Αθηνών), ο Νίκος Αυλώνας (εκπρόσωπος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Πράσινης Επιχειρηματικότητας του ΕΣΥΝΕ Αθηνών), ο Αλέξης Κομσέλης (βοηθός διευθυντή του ALBA Hub for Enterprise and Development) και ο Δημήτρης Τσίγκος (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών και Πρόεδρος της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδος). Γενικά υπάρχει κινητικότητα αυτούς τους μήνες στον χώρο των νέων επιχειρηματιών λόγω και της προκήρυξης του σχετικού προγράμματος από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος προχωρεί (και πάλι) σε βράβευση εθελοντών και εθελοντικών οργανώσεων για την προσφορά τους στους τομείς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Άλλωστε σε αυτά κανείς δεν πιάνει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Όμως με αφορμή αυτήν τη βράβευση προχωρεί σε μια κίνηση που μπορεί να σημαίνει πολλά. Θα παρουσιάσει τα σχέδια «Εθελοντισμός στα Νοσοκομεία» και «Εθελοντισμός στην Πράξη» σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009 και ώρα 12.00, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Λεωφόρος Κηφισίας 39, Μαρούσι). Υπενθυμίζουμε ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει δημιουργήσει ξεχωριστό φορέα εθελοντισμού («Εθελοντών Κοινωνία») σε αντιπαράθεση με τον κρατικό φορέα εθελοντισμού «Έργο Πολιτών», ενώ διατηρεί απευθείας σχέσεις με πολλά ονόματα και στελέχη του χώρου των ΜΚΟ. Για να δούμε τι θα βγει στην πορεία…

H Κίνηση Πολιτών και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, συνεχίζοντας την προσπάθεια επιβράβευσης εθελοντικών κινήσεων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, προκηρύσσουν τον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νησίδων Ποιότητας 2009. Σκοπός των Νησίδων Ποιότητος 2009 είναι η υποστήριξη και ανάδειξη πρωτοβουλιών που παράγουν και επιτυγχάνουν συλλογικό, μη κερδοσκοπικό και μη ευρέως γνωστό έργο και που αξίζει να προβληθούν περισσότερο, προσφέροντας δημιουργικά πρότυπα στην κοινωνία μας. O φετινός διαγωνισμός παρουσιάζει μια πρωτοτυπία. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου η συγκριτική αξιολόγηση ήταν ενιαία, φέτος οι υποψηφιότητες θα ομαδοποιηθούν σε δύο κατηγορίες (Άνθρωπος και Περιβάλλον), θα αξιολογηθούν και τελικά θα βραβευτούν χωριστά. Περισσότερες πληροφορίες για τις προϋποθέσεις συμμετοχής και πρόκρισης στην ιστοσελίδα: http://www.kinisipoliton.gr

Διεθνείς εθελοντικές δράσεις ή αλλιώς προγράμματα εθελοντικής εργασίας (workcamps) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με αντικείμενο την προστασία του Περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση του πολιτισμού και την κοινωνική προσφορά, πραγματοποιεί για 22η χρονιά η ΕΛΙΞ. Στόχος των προγραμμάτων είναι να καλλιεργηθεί η αξία της εθελοντικής προσφοράς, δίνοντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να εργαστούν ομαδικά, να γνωρίσουν διαφορετικούς τόπους και τρόπους ζωής και μέσα από την ενεργό συμμετοχή στα κοινά να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Σε κάθε πρόγραμμα συμμετέχουν δέκα-δεκαπέντε εθελοντές από διάφορες χώρες, άνω των 18 ετών, υπό την καθοδήγηση 1-2 ομαδαρχών συντονιστών, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί ειδικά από την ΕΛΙΞ. Το κόστος συμμετοχής είναι 100 ευρώ και καλύπτει τη διαμονή, τη διατροφή και την ασφάλιση των εθελοντών. Το ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός από την πρωινή εργασία, ελεύθερο χρόνο για συζητήσεις και περιηγήσεις, εκδρομές αλλά και συμμετοχή σε τοπικά πολιτισμικά δρώμενα του τόπου φιλοξενίας. Η ΕΛΙΞ, σε συνεργασία με δήμους και κοινότητες καθώς και με εθελοντές από όλο τον κόσμο, διοργανώνει φέτος δεκαεννέα προγράμματα εθελοντικής συμμετοχής και εργασίας σε δέκα περιοχές, ενώ αποτελεί φορέα αποστολής ελλήνων εθελοντών σε πάνω από πενήντα προορισμούς σε όλον τον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.elix.org.gr.


Σχολιάστε εδώ