Νέες απεργίες ετοιμάζουν ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

Υπό την «τριπλή» απειλή για 145.000 νέους ανέργους επιβολής νέων μέτρων προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα των 5,5 δισ. ευρώ και απροκάλυπτης επίθεσης κατά των εργασιακών σχέσεων, τιμάται φέτος η επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς με διπλές (και πάλι) εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στις άλλες μεγάλες πόλεις. Στις 14 Μαΐου οργανώνει 24ωρη απεργία η ΑΔΕΔΥ και αρχές Ιουνίου η ΓΣΕΕ για εργατικά αιτήματα. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Αθήνας (ΕΚΑ) αναλαμβάνει να διοργανώσει τη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά του 2009, με στήριξη των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – Αυτόνομης Παρέμβασης. Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος η εκδήλωση με βασική ομιλήτρια την πρόεδρο του ΕΚΑ Στάβυ Σαλουφάκου και εκπροσώπους πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων με επισφάλεια αλλά και μετανάστες. Στον τόπο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες.

=Στην πλατεία Συντάγματος διοργανώνει το ΠΑΜΕ τη δική του συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., που επίσης προετοιμάζεται να προβάλλει «δύσκολους» χώρους δουλειάς και εκπροσώπους μεταναστών.

Η μαζικότητα των εκδηλώσεων προβληματίζει τους διοργανωτές, καθώς η Πρωτομαγιά φέτος πέφτει Παρασκευή και όπως είναι επίσημη αργία πιθανόν να αποτελέσει αφορμή για τριήμερη απόδραση. Από πλευράς ΓΣΕΕ ιδιαιτέρως δραστηριοποιείται η Αυτόνομη Παρέμβαση καθώς ξεκίνησαν ήδη εξορμήσεις πολιτικών και συνδικαλιστικών στελεχών σε μικρούς και μεγάλους εργασιακούς χώρους, με επικεφαλής μάλιστα τους κ. Αλαβάνο και Αλ. Τσίπρα.

Το σύνολο της ηγεσίας του ΠΑΜΕ (Γ. Πέρρος, Χρ. Καρτσώτης, Γ. Μαυρίκος κ.ά.) επίσης έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να πετύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στη συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος.

Στο ΠΑΣΟΚ πάντως, όπως και στελέχη της ΠΑΣΚΕ, παραδέχονται πως από τη μαζικότητα της συγκέντρωσης στην πλατεία Κλαυθμώνος εξαρτούν τελικώς την παρουσία του προέδρου Γ. Παπανδρέου σε αυτήν. Έτσι κι αλλιώς, στη συγκέντρωση θα παραβρεθεί πολυμελής αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου.

Μαζί πάντως με την ένταση των προσπαθειών για επιτυχία των πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων εντείνεται και η αντιπαράθεση μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων, που έτσι κι αλλιώς θα προβάλλουν διά των εκπροσώπων τους διαφορετικό διεκδικητικό πλαίσιο. Ενδεικτική είναι η προτροπή του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, με την οποία καλεί τους εργαζόμενους «να αφήσουν στην άκρη τη ΓΣΕΕ και την 1η του Μάη και να στείλουν ακόμη μία ισχυρή απάντηση στην αντεργατική πολιτική και στους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους της…».

Για συνέχιση μιας διασπαστικής τακτικής, που αποδυναμώνει τους εργατικούς αγώνες, μιλά η ηγεσία της ΓΣΕΕ και κάποιοι εκτιμούν ότι το ΠΑΜΕ έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην οργανωτική διάσπαση των συνδικάτων.

Η κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου, που επιτρέπει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων (νόμοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), αναδεικνύεται από τη συνδικαλιστική Αριστερά (ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) ως ένα από τα πρώτα αιτήματα των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, η πρωτομαγιάτικη διακήρυξη της ΓΣΕΕ μιλά για «ανάγκη επαναρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων» – θέση που απηχεί τις απόψεις ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ, αλλά και υπογραμμίζει τη διάσταση απόψεων για το κρίσιμο αυτό ζήτημα μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων.

=Στις 7 Μαΐου ορίστηκε συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ για να συζητηθούν οι τρόποι δράσης της Συνομοσπονδίας, προκειμένου να διασφαλιστούν τα εργατικά δικαιώματα. Στη συνεδρίαση αυτή θα ληφθεί και η απόφαση για κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στον ιδιωτικό τομέα, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Κατά τη συνεδρίαση ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλ. Καλύβης θα υποβάλλει και τυπικά την παραίτησή του από το συνδικαλιστικό αξίωμα και στη συνέχεια θα εκλεγεί ως αντικαταστάτης του ο γνωστός συνδικαλιστής Γιώργος Γαβρίλης, που θα τεθεί και επικεφαλής της Αυτόνομης Παρέμβασης.


Σχολιάστε εδώ