«Μη παραπομπή ή εκλογές»

Η Νέα Δημοκρατία ελπίζει να διατηρηθεί αρραγές το κυβερνητικό μπλοκ γιατί τις πρόωρες εκλογές λογικά και υπό τις παρούσες συνθήκες της γενικευμένης σκανδαλολογίας δεν θα έπρεπε κανείς από τους βουλευτές της να επιθυμεί τώρα, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις οι συσχετισμοί θα αλλάξουν δραματικά σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας. Το μήνυμα μάλιστα που στέλνει η Ρηγίλλης προς όλους τους γαλάζιους βουλευτές -και πολλοί το θεωρούν ως πολύ πιο συγκεκριμένο εκβιασμό από αυτόν για τον οποίο κατηγορείται ο Παυλίδης- είναι ολιγόλογο και ευκολονόητο: «Ή δεν παραπέμπεται ο Παυλίδης ή πάμε σε εκλογές»! Σε περίπτωση ωστόσο διαρροών οι νεοδημοκράτες δεν παύουν να ελπίζουν στη βοήθεια πράσινων βουλευτών, αλλά και στη συνδρομή ψήφων από τον ΛΑΟΣ.

Το ραντεβού πάντως που θα αποδείξει των λόγων το αληθές έχει οριστεί στις κάλπες της ολομέλειας της Βουλής…

Τον τόνο στο κυβερνητικό στρατόπεδο δίνει ο γενικός γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι συντεταγμένη και το έχει αποδείξει πολλές φορές στην πράξη. Έχουν γίνει πάνω από 80 ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή και ούτε ένας βουλευτής της ΝΔ σε καμία ψηφοφορία δεν έδωσε αρνητική ψήφο» διαδίδει δεξιά και αριστερά για να τονώσει προφανώς το φρόνημα των Νεοδημοκρατών. Κυριακή κοντή γιορτή, καθώς αύριο συζητούν οι βουλευτές μέλη της προανακριτικής για την έκδοση του πορίσματος, έχοντας παραλάβει και την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για τους λογαριασμούς.

Στο απαλλακτικό πόρισμα που αναμένεται να εκδώσει η ΝΔ θα τονιστούν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μαργαρίτη Τζίμα, ως επιλήψιμα δύο στοιχεία που προέκυψαν από την εξέταση των μαρτύρων στην προανακριτική επιτροπή προκειμένου να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα στο εσωτερικό του κόμματος: Το γεγονός ότι απέκρυψε από το Μαξίμου, όπως αποκάλυψε η εξέταση του Γιάννη Αγγέλου, την επαναπρόσληψη του συνεργάτη του Παναγιώτη Ζαχαρίου, αλλά και από τον ανακριτή το ακριβές τίμημα της αγοράς του διαμερίσματος.

«Δεν μπορεί να υπάρχει υπουργός που να κουνά το δάχτυλο στη Βουλή και να λέει ότι τον πετάμε σαν το σακί στη θάλασσα. Είναι απαράδεκτο και πρέπει να μπει στο πόρισμα ότι δεν είπε την πραγματική αξία του ακινήτου και ότι κράτησε τον συνεργάτη του. Δεν ψηφίζω την παραπομπή του, αλλά αυτά δεν τιμούν ούτε τον κ. Παυλίδη ούτε τον πολιτικό κόσμο» έλεγε ο πρώην Μακεδονίας-Θράκης δημοσίως στην επιτροπή…

Στο αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση θα στηρίξει την καταδικαστική έκθεσή του το ΠΑΣΟΚ, ενώ σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ρήγα θα πρέπει να διερευνηθεί η διεύρυνση του κατηγορητηρίου με τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της δωροδοκίας και της απιστίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ωστόσο το μόνο κόμμα που θα ζητήσει τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου και με τα τρία αυτά αδικήματα, ο δε βουλευτής του Νίκος Τσούκαλης που μετέχει στην επιτροπή θεωρεί ότι το κατηγορητήριο για τον κ. Παυλίδη θα έπρεπε να είναι συναυτουργία και όχι ηθική αυτουργία. Ο κ. Αλαβάνος πιστεύει ότι δεν πρέπει να κλείσει ο φάκελος Παυλίδη, να του ασκηθεί ποινική δίωξη και να αλλάξει αμέσως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Στην ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει χωρίς κομματική γραμμή, τονίζεται όμως ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δεν επιτρέπουν και δεν δικαιολογούν το κλείσιμο της σχετικής υπόθεσης με τη μη άσκηση της ποινικής δίωξης.

Επαρκείς ενδείξεις για την ηθική αυτουργία σε εκβίαση βλέπουν και στο ΚΚΕ, ενώ η Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, αφήνει ανοιχτή προς διερεύνηση και την πιθανότητα τέλεσης άλλων αδικημάτων.

Η έκπληξη πάντως ήρθε από τον ΛΑΟΣ, καθώς σε αντίθεση με όσα είχαν αφήσει να διαφανούν τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με τον βουλευτή Θανάση Πλεύρη που πήρε μέρος στις εργασίες της επιτροπής, θα πρέπει η κατηγορία να μετατραπεί σε παθητική και ενεργητική δωροδοκία.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της επιτροπής Μάρκος Μπόλαρης απέφυγε -αν και τοποθετήθηκε πρώτος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ- να θέσει θέμα διεύρυνσης του κατηγορητηρίου.

Πήρε όμως πάνω του τους λογαριασμούς της οικογένειας Παυλίδη. Σε πρώτη ανάγνωση δεν υπήρχε κάτι επιλήψιμο. Όλη τη βδομάδα έψαχνε το ΠΑΣΟΚ τους λογαριασμούς αλλά δεν βρήκε τίποτα.

Και μπορεί να μην τους βγαίνει, αλλά το βασανίζουν. Γιατί σου λέει τυπικά εμφανίζονται όλα νόμιμα, αλλά τι γίνεται ατύπως; Και αν συνέβη κάτι ατύπως πώς αποδεικνύεται;

Έτσι προσπαθούν να αποδείξουν την πιθανότητα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καθώς η κίνηση των λογαριασμών γινόταν πάντα με επιταγές. Αλλά και πάλι δεν τους βγαίνει…


Σχολιάστε εδώ