Με τον νου στην επόμενη μέρα των ευρωεκλογών…

Η υπόθεση Παυλίδη ταρακούνησε τη Νέα Δημοκρατία. Οι ευρωεκλογές είναι το επόμενο βήμα και το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει την πολιτική Καραμανλή. Εκείνο που θεωρείται όμως ως η πλέον δύσκολη κατάσταση είναι η πολιτική που θα ασκηθεί την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών. Και τούτο διότι με βάση την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έχουν εξαντλήσει όλα τα όρια για να αντιστρέψουν το κλίμα. Όλα αυτά, φυσικά, εάν ο πρωθυπουργός δεν ακούσει τον… Γιώργο Σουφλιά, που θέλει διπλές εκλογές τον Ιούνιο, αλλά τα άλλα κορυφαία στελέχη που ζητούν να μετατεθούν οι όποιες αποφάσεις μετά τις ευρωεκλογές. Οι υποστηρικτές πάντως των διπλών εκλογών είναι σαφές ότι μειώνονται, καθώς η επιχειρηματολογία «πάμε τώρα για να αποφύγουμε μια μεγαλύτερη ήττα» μάλλον ακούγεται αφελής, καθώς ούτε γνωρίζει κανείς τι θα γίνει μέσα στον επόμενο χρόνο ούτε φυσικά πηγαίνεις για εκλογές όταν είσαι πέντε εκατοστιαίες μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ.

Για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών γίνεται ολόκληρη συζήτηση μεταξύ κορυφαίων στελεχών, συζήτηση που επικεντρώνεται στην πολιτική που θα ασκηθεί αλλά και στα μέτρα που απαιτείται να ληφθούν ώστε να μην κυριαρχήσουν χαώδεις καταστάσεις που θα είναι ως ένα βαθμό αποτέλεσμα της ήττας.

Ήδη υπάρχει κλίμα ηττοπάθειας μεταξύ των κορυφαίων στελεχών. Είναι σίγουρο ότι θα ηττηθούν και το μόνο που διαχειρίζονται (ή τουλάχιστον επιχειρούν να διαχειρισθούν) είναι το ποσοστό της διαφοράς με την οποία θα επέλθει η ήττα, ποσοστό που μπορεί να είναι γύρω στο 3% μόνον εάν συσπειρωθούν σε υπερβολικό βαθμό οι χαλαροί έως και διαμαρτυρόμενοι ψηφοφόροι της φιλελεύθερης παράταξης.

Η διαχείριση όμως της επόμενης μέρας έχει διαμορφώσει καταστάσεις τραγικές στη Νέα Δημοκρατία, αφού τείνει να αφανίσει τη συλλογικότητα που είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί ο στόχος της «διαχειρίσιμης ήττας». Και τούτο διότι ορισμένα στελέχη ξιφουλκούν εναντίον άλλων στελεχών επιδιώκοντας την επόμενη ημέρα να κερδίσουν έδαφος τόσο στην κούρσα των στελεχών που θα επηρεάζουν τον Καραμανλή όσο και στις γενικότερες εξελίξεις που έχουν σχέση και με την επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών. Θέτουν με απλά λόγια τις βάσεις για να διαμορφώσουν μια εικόνα «συμβουλατόρων» του Καραμανλή, δηλαδή πιέζουν πριν από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών για… ανασχηματισμό.

Ο στόχος τους αυτός ενισχύει την περαιτέρω… διάλυση της κυβερνητικής μηχανής, που ήδη κοιμάται τον ύπνο του δικαίου αναμένοντας την ήττα. Η διαχείριση της επόμενης μέρας έχει γίνει για ορισμένους το εφαλτήριο για τις προσωπικές φιλοδοξίες τους, αφού από τώρα δείχνουν με το δάκτυλο τους… υπευθύνους της ήττας των ευρωεκλογών, δημιουργώντας τραγικά αδιέξοδα για τους χειρισμούς των επόμενων μηνών μετά τις ευρωεκλογές…

H τακτική που ορισμένοι προτείνουν προς τον Καραμανλή είναι να πρεσάρει συνεχώς το ΠΑΣΟΚ σε υψηλούς τόνους και με πολιτική αντιπαράθεση που θα κορυφωθεί στη μάχη για την προεδρική εκλογή το 2010. Το θέμα όμως είναι εάν η κυβερνητική παράταξη μπορεί να αντέξει τις πιέσεις της καθημερινότητας εν μέσω ενός πολύ θερμού θέρους με πυρκαγιές, επιθέσεις και την εγκληματικότητα στα ύψη. Σε αυτό το σκηνικό, πολλοί έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν στη Νέα Δημοκρατία ότι θα πρέπει να αναζητήσουν τη διέξοδο των πρόωρων εκλογών, αφού το μέλλον κάθε άλλο παρά δείχνει ότι θα έλθουν πιο καλές, κατάλληλες για εκλογές, ημέρες.

Ακόμη κι εκείνοι που μέχρι σήμερα εισηγούνταν στον Καραμανλή να μην πάει σε πρόωρες εκλογές έως και τις προεδρικές, μπροστά σε μια ντροπιαστική ήττα με πέντε εκατοστιαίες μονάδες διαφορά δεν φαίνεται να επιμένουν στην άποψη ότι όλα παίζονται. Πιθανότατα γι’ αυτό και ορισμένοι ζητούν πανστρατιά και δυναμική πορεία προς τις ευρωεκλογές, με στόχο το ποσοστό να κυμανθεί γύρω στο 3%, ποσοστό ανατρέψιμο κάθε στιγμή, αφού βρίσκεται μέσα στα όρια αντιστροφής του κλίματος.

Κάτι τέτοιο όμως, ενώ στις αρχές Μαρτίου φαινόταν στόχος εφικτός, έχει αρχίσει πια να ξεθωριάζει, καθώς όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές τόσο σταθεροποιείται η αποχή, ενώ υπάρχει και «εκδικητική τάση» ποσοστού ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που θέλουν να στείλουν ηχηρό μήνυμα απογοήτευσης.

Έτσι η συσπείρωση παραμένει στο ίδιο επίπεδο, κάτι που σημαίνει πως εάν δεν επιδιωχθεί να αλλάξει η κατάσταση στην κομματική βάση, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο της μεγαλύτερης ήττας στην ιστορία της. Αυτό και μόνον, ισχυρίζονται ορισμένοι, αρκεί για να συσπειρωθούν οι οπαδοί. Το θέμα είναι εάν αρκεί κι αν κάποιος έχει δώσει να καταλάβουν τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ότι για να γυρίσει η τύχη τους θέλει δουλειά πολλή και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα…


Σχολιάστε εδώ