Μία, δύο, τρεις πολλές πλατφόρμες

Οι πολλαπλές πλατφόρμες μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος με την είσοδο της IPTV είναι πλέον γεγονός και μολονότι το μερίδιό της είναι ακόμη πολύ μικρό, έχει σοβαρές πιθανότητες να διευρυνθεί εξαιτίας της καθιέρωσης του ευρυζωνικού internet ως βασικού δικτύου επικοινωνιών. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μέσα σε ένα διάστημα 5 ετών η έννοια της άδειας θα είναι μάλλον ξεπερασμένη, καθώς διάφοροι πάροχοι τηλεπικοινωνιών και internet θα μπορούν μέσω της πρίζας του τηλεφώνου να προσφέρουν όσα και όποια κανάλια επιθυμούν, πλήττοντας κυρίως τη συνδρομητική τηλεόραση λόγω των φθηνότερων τιμών. Βέβαια στην Ελλάδα υπάρχει μια μοναδική ιδιομορφία: Κανένας τηλεοπτικός ή ραδιοφωνικός σταθμός δεν έχει άδεια, καθώς όλοι εκπέμπουν με το λεγόμενο προσωρινό καθεστώς λειτουργίας. Ας δούμε όμως πώς διαμορφώνεται η αγορά.
-Ελεύθερη αναλογική τηλεόραση: Οι τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν σήμα χρησιμοποιώντας κρατικές συχνότητες, καταθέτοντας το 2% επί του τζίρου τους ετησίως ως «ενοίκιο». Δεν διαθέτουν άδεια, παρά μόνο τη βεβαίωση του «προσωρινού καθεστώτος λειτουργίας» το οποίο και λήγει στις 30/6/2009.
-Ελεύθερη ψηφιακή τηλεόραση: Μόνο η ΕΡΤ εκπέμπει πιλοτικά τα προγράμματά της, ενώ για να γίνει η λήψη πρέπει ο καταναλωτής να έχει εφοδιαστεί είτε με αποκωδικοποιητή ή είτε με τις νέες τηλεοράσεις που έχουν ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη. Η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση από την αναλογική γίνεται χωρίς οι σταθμοί να έχουν άδειες.
-Δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση: Εδώ η Multichoice (Nova) είναι η μοναδική αδειούχος εταιρεία έχοντας υπογράψει και τη σχετική σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο. Το πρόγραμμα των καναλιών μεταδίδεται μέσω δορυφορικού σήματος που φτάνει σε περίπου 300.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα. Η HellasSat, θυγατρική του ΟΤΕ, έχει επίσης άδεια, αλλά δεν έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση και συνεπώς δεν εκπέμπει.
-IPTV: Είναι το νέο φρούτο. Με χαμηλότερη της Nova συνδρομή, 3 εταιρείες, η ON Telecoms, η HOL (Κόκκαλης) και ο ΟΤΕ με το Connx -TV μεταδίδουν ταινίες και πρόγραμμα τηλεοπτικών σταθμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όμως οι εξελίξεις στις ιντερνετικές πλατφόρμες που προσπαθούν να εξασφαλίσουν μερίδιο στην τηλεοπτική αγορά, έχουν ενεργοποιήσει τους μεγάλους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς που απαιτούν πλέον δικαιώματα από τις IPTV για να ενταχθούν τα κανάλια τους στα πακέτα.
Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό γενικών αδειών που εγκρίθηκε από την
ΕΕΤΤ και είναι πλέον νόμος του κράτους, οι πάροχοι ευρυζωνικών δικτύων που μεταδίδουν ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα έχουν την υποχρέωση να υπογράφουν σύμβαση με τους σταθμούς η οποία θα κατατίθεται στο ΕΣΡ. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και έτσι άνοιξε και τυπικά ο δρόμος για τη διεκδίκηση «δικαιωμάτων» από τα αναλογικά ελεύθερης μετάδοσης κανάλια. Μέχρι σήμερα τα ιδιωτικά κανάλια μεταδίδονται από αρκετές πλατφόρμες IPTV και πρόσφατα η ΕΙΤΗΗΣΕ άνοιξε πάλι το θέμα της απαίτησης ποσού, αποφασίζοντας να στείλει εξώδικα όπου απαιτηθεί.


Σχολιάστε εδώ