Κυβέρνηση σε Συμπληγάδες…

ΣΕ ΔΥΣΧΕΡΗ θέση βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνεται σταθερά, ενώ οι… αναθυμιάσεις σκανδάλων δημιουργούν ένα ζοφερό κλίμα, τόσο στο πολιτικό σκηνικό όσο και ευρύτερα στην κοινωνία. Η δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου της Ζήμενς βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της, η υπόθεση Παυλίδη μπήκε στην τελική ευθεία, ενώ αναζωπυρώθηκε και το θέμα του Βατοπεδίου. Από την άλλη, η κατακόρυφη αύξηση του ελλείμματος (5%) προκαλεί εφιάλτες στο οικονομικό επιτελείο, που αναζητεί τρόπους να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» στα δημόσια ταμεία. Ταυτόχρονα είναι ορατός ο… κίνδυνος των διπλών εκλογών στις 7 Ιουνίου, αν η υπόθεση Παυλίδη

εξελιχθεί αρνητικά, κάτι το οποίο απεύχονται και «ξορκίζουν» στην κυβερνητική παράταξη.

ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ που ερεύνησαν το σκάνδαλο με τις ανταλλαγές εκτάσεων της Μονής με το Δημόσιο προσέκρουσαν σε ευθύνες πολιτικών προσώπων. Έστειλαν λοιπόν τον φάκελο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να τον διαβιβάσει στη Βουλή για να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ωστόσο ο κ. Σανιδάς απεφάνθη ότι τέτοιες ευθύνες δεν προκύπτουν και τους επέστρεψε τον φάκελο καλώντας τους να προχωρήσουν στην άσκηση διώξεων για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Η κίνηση του τελευταίου προκάλεσε αντιδράσεις και καταγγελίες για «κουκούλωμα». Η εξέλιξη αυτή μάλλον αιφνιδίασε την κυβέρνηση, καθώς δεν περίμενε ότι το θέμα θα άνοιγε ξανά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

«Καυτός μήνας»

ΑΥΡΙΟ κατά πάσα πιθανότητα θα φθάσει στον πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που ερεύνησε την υπόθεση Παυλίδη. Η προβλεπόμενη μυστική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η πρόταση της ΝΔ θα είναι απαλλακτική για τον πρώην υπουργό, αλλά θα διατυπώνονται ερωτηματικά σε επιμέρους χειρισμούς του. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ζητούν στις προτάσεις τους την παραπομπή του στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Ποικίλα σχόλια έχουν προκαλέσει οι παλινωδίες του ΛΑΟΣ, που σε διάστημα λίγων ημερών άλλαξε δυο και τρεις φορές γραμμή ως προς τη στάση που θα τηρήσει τελικά. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις στην περίπτωση που ο κ. Παυλίδης παραπεμφθεί και δεν παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, όπως ακριβώς έχουν ζητήσει από τη Ρηγίλλης. Κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν το ενδεχόμενο διπλών εκλογών, ενώ βουλευτές ζητούν επιτακτικά από τον πρώην υπουργό να παραιτηθεί.

«ΚΑΥΤΟΣ» θα είναι ο επόμενος μήνας στο «μέτωπο» της Ζήμενς, αφού μέσα στον Μάιο θα προσωποποιηθούν οι διώξεις για τις «μίζες» που αφορούν την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, του γνωστού C4I. Ο ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός αναμένει τα στοιχεία από το άνοιγμα των λογαριασμών, ενώ πρόσθετες διώξεις αναμένονται και για το ζήτημα προμήθειας του ΟΤΕ, με τον αριθμό των υπόπτων να φθάνει ενδεχομένως και τους 40. Υπενθυμίζεται ότι για τις 12 Μαΐου έχει προγραμματισθεί η απολογία του Μιχάλη Χριστοφοράκου και άλλων πρώην διευθυντικών στελεχών της γερμανικής εταιρείας.

Νέα μέτρα…

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ οι… δυσάρεστες ειδήσεις για την ελληνική οικονομία

από τις Βρυξέλλες. Η έκθεση της Eurostat διαπιστώνει εκτίναξη του ελλείμματος στο 5% για το 2008, ενώ το δημόσιο χρέος έφθασε στο 97,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Η εξέλιξη αυτή θεωρείται προάγγελος λήψης μέτρων για την αύξηση των εσόδων, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί τον Ιούνιο, οπότε και θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα. Η κυβέρνηση διά στόματος Γιάννη Παπαθανασίου σημείωσε ότι η αύξηση των ελλειμμάτων οφείλεται στις αυξημένες δαπάνες του Δημοσίου και τον περιορισμό των πλεονασμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, πρόσθεσε δε ότι ισχύει στο ακέραιο ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 3,7% το 2009 και στο 3% το 2010. Απόδειξη αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ την έκθεση της Eurostat, ενώ το ΚΚΕ ζητά από τους εργαζόμενους να μη δεχτούν να υποστούν νέες θυσίες και τόνισε ότι τα ελλείμματα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, νέα δεδομένα στον τομέα των δανείων δημιουργεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή των τραπεζών κατά της απόφασης του

υπουργείου Ανάπτυξης να διαγράψουν οι πρώτες όλα τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» από τις συμβάσεις για τα δάνεια. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου το

υπουργείο θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις σε όσες τράπεζες δεν συμμορφωθούν.

Κοινή στάση

ΠΛΗΡΗΣ προσαρμογή, πλήρης ένταξη ήταν το κοινό μήνυμα Κώστα Καραμανλή – Δημήτρη Χριστόφια προς την Τουρκία, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο. Αμφότεροι υπεραμύνθηκαν της ορθότητας της στρατηγικής που ακολουθούν και σημείωσαν ότι δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή λόγος για να αλλάξει. Οι κ. Καραμανλής και Χριστόφιας άφησαν να εννοηθεί ότι δεν προτίθενται να θέσουν «βέτο» στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας, εκτιμώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα γίνει από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ο έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος επίσπευσης των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού και κάλεσε όλους τους τρίτους να αφήσουν τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να βρουν τη λύση μόνοι τους. Την ίδια στιγμή, προβληματισμό σε Αθήνα και Λευκωσία προκαλούν τα αποτελέσματα των εκλογών στα κατεχόμενα. Νικητής και με αυτοδυναμία το κόμμα του Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος είναι σκληροπυρηνικός και έχει ταχθεί υπέρ της οριστικής διχοτόμησης του νησιού, με τη λειτουργία δύο αυτόνομων κρατών. Ο Έρογλου κινείται σε διαφορετική γραμμή από τον Ταλάτ και αρκετοί θεωρούν ότι η τελευταία εξέλιξη θα δημιουργήσει προβλήματα στη διαδικασία του διαλόγου, αν και ο ίδιος, στη συνάντησή του με τον Χριστόφια ανέφερε ότι δεν αλλάζει τίποτα στη διαδικασία διαλόγου.


Σχολιάστε εδώ