Κίνδυνος νέου σοκ από Ιούνιο στην οικονομία!

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη παραμένουν οι ξένοι πιστωτές της χώρας, έτοιμοι να πυροδοτήσουν νέα κρίση στην αγορά ομολόγων το καλοκαίρι. Η τελευταία διορία που δίνουν στην κυβέρνηση για την ανακοίνωση των σαρωτικών φορολογικών μέτρων που θα επιτρέψουν τη μείωση του ελλείμματος τουλάχιστον κατά 2 δισ. ευρώ φέτος και κατά 5 δισ. ευρώ το 2010, είναι μέχρι τέλος Ιουνίου.

Από το διεθνές βήμα των «Financial Times», ο Γιάννης Παπαθανασίου έδωσε στους ξένους πιστωτές ένα καθησυχαστικό μήνυμα, τονίζοντας ότι δεν θα διστάσει να πάρει κάθε μέτρο, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος, για να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Την ίδια ώρα, όμως, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με δηλώσεις του στο Reuters, επίσης απευθυνόμενες στο κοινό των πιστωτών, άφηνε για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο «ξεχειλώματος» των δανειακών αναγκών της χώρας, πέραν των 44 δισ. ευρώ που έχουν ήδη προϋπολογισθεί.

Στην πραγματικότητα, όπως τονίζει στέλεχος μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας στην Αθήνα, η διεθνής αγορά ομολόγων έχει αναστείλει προσωρινά την «τιμωρία» της Ελλάδας με ακόμη υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, που ήδη προανήγγειλε με επανειλημμένες δηλώσεις του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Όμως, μετά τις εκλογές του Ιουνίου, όλα τα ενδεχόμενα για νέα επίθεση στους κρατικούς τίτλους είναι ανοικτά, καθώς το «νέφος» αβεβαιότητας στις πολιτικές εξελίξεις εξαφανίζει κάθε «εγγύηση» προς τις αγορές για την εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας που επιτάσσουν.

«Ο Γ. Παπαθανασίου δεσμεύεται για μέτρα από τον Ιούνιο, αλλά ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι ο υπουργός Οικονομίας θα βρίσκεται στην ίδια θέση το καλοκαίρι», τονίζει το στέλεχος της ευρωπαϊκής τράπεζας, περιγράφοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί στους κύκλους των ξένων δανειστών για τις πολιτικές εξελίξεις και την επιρροή τους στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής.

Οικονομικός αναλυτής μεγάλης ελληνικής τράπεζας τονίζει στο «ΠΑΡΟΝ» ότι τόσο οι ξένοι ομολογιούχοι, όσο και οι ευρωπαϊκές αρχές, έχουν περιορίσει τις ανοικτές πιέσεις στην Αθήνα για μέτρα που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν με αυστηρές δημόσιες δηλώσεις ή κύματα πωλήσεων κρατικών ομολόγων, που θα ανέβαζαν εκ νέου τα επιτόκια δανεισμού σε απαγορευτικά επίπεδα. Αυτό, όμως, επισημαίνει ο ίδιος, δεν θα πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό: Το «πάγωμα» των πιέσεων είναι προσωρινό και συνδέεται με τη διάθεση των ξένων κύκλων να αφήσουν να εξελιχθούν χωρίς εξωτερικές επιρροές οι πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», μάλιστα, η Eurostat προσανατολίζεται τον Οκτώβριο –με την ανακοίνωση των τελικών στοιχείων για το 2008– σε νέα δυσμενή αναθεώρηση για το ελληνικό έλλειμμα, που θα το ανεβάσει στα επίπεδα του 5,5%, καθώς θα «ψαλιδιστεί» περαιτέρω από τους ελέγχους το εμφανιζόμενο πλεόνασμα των Ταμείων και των ΟΤΑ.

Τραγική αποτυχία…

Το σοβαρότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει, πάντως, η κυβέρνηση δεν είναι η δημοσιονομική κατάρρευση ούτε η οριστική «ταφόπλακα» στο δήθεν «θαύμα» Αλογοσκούφη, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat για το έλλειμμα του 2008. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι στην πραγματικότητα ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η αναπάντεχη «βύθιση» της οικονομικής δραστηριότητας, που με τη σειρά της απειλεί να θέσει εκτός ελέγχου κάθε στόχο για τα έσοδα και τις δαπάνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει διετία ύφεσης, με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% φέτος και 0,6% το 2010, δηλαδή αντί να έλθει ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο, αναμένεται ακόμη χειρότερη επιβράδυνση. Αντίθετα, προβλέπει για την Ευρωζώνη ότι, μετά τη φετινή «βουτιά» του ΑΕΠ κατά 4,2%, το 2010 η οικονομία θα εμφανίσει ρυθμό συρρίκνωσης μόλις 0,4%. Δηλαδή, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, το 2010 η Ελλάδα θα έχει χειρότερες αναπτυξιακές επιδόσεις από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης! Σε τέτοιες συνθήκες ύφεσης, η άντληση εσόδων θα είναι αφάνταστα δύσκολη και οι όποιες προσπάθειες φορολογικών αφαιμάξεων θα εγκυμονούν κινδύνους ακόμη σοβαρότερης διολίσθησης στην ύφεση.

Πίσω από αυτόν τον διαφαινόμενο φαύλο κύκλο κρύβεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, η αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση του τραπεζικού «πακέτου» των 28 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει υπογράψει καν τις συμβάσεις «εποπτείας» των τραπεζών, λόγω της αδυναμίας του να επιβάλει τους όρους του στις σχετικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες αισίως αναμένεται να ολοκληρωθούν μόλις αυτήν την εβδομάδα, αν πάλι κάτι δεν πάει στραβά!

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν ξεκαθάρισε αυτήν την εβδομάδα ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε ανάκαμψη στη διεθνή οικονομία, όσο οι τράπεζες κρατούν στα σεντούκια τους τα τεράστια ποσά των κρατικών ενισχύσεων, αρνούμενες να δώσουν ρευστότητα στις οικονομίες, επειδή δεν έχουν ακόμη «καθαρίσει» τα χαρτοφυλάκια των «τοξικών» τους στοιχείων.


Σχολιάστε εδώ