Κάτω στον Πειραιά

Την αναφορά του ο κ. Κάρλες κοινοποίησε στην Περιφέρεια αλλά και στο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, από τα εισπραχθέντα ανταποδοτικά τέλη ύψους 35.820.007,02 ευρώ κατά το 2007, για έξοδα και δαπάνες που αφορούσαν τις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού του δήμου κατεβλήθησαν 26.863.960,47 ευρώ. Δηλαδή υπάρχει διαφορά ύψους 8.956.046,73 ευρώ, τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν για σκοπό για τον οποίον εισπράχθηκαν. Οπότε τα ποσά αυτά είτε πρέπει να δικαιολογηθούν και να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις σε περίπτωση που αποκαλυφθεί ότι δεν δαπανήθηκαν για σκοπούς που άπτονται των υπηρεσιών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας είτε πρέπει να επιστραφούν στους δημότες του Πειραιά ως επιπλέον εισπραχθέντα!

Η Περιφέρεια κοινοποίησε την αναφορά του Τ. Κάρλες στον δήμο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάκης Αβραμίδης αποκάλυψε πως ό,τι καταγγέλλει ο κ. Κάρλες το έκανε ο ίδιος ως αντιδήμαρχος Οικονομικών από το 2001 μέχρι και το 2006! Δηλαδή μάλλον ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στην περιφέρεια ο Τ. Αβραμίδης, το 2001 ο δήμος εισέπραξε για ανταποδοτικά τέλη 27.893.704,75 ευρώ και δαπάνησε για ηλεκτροφωτισμό και καθαριότητα 23.403.553,57 ευρώ. Δηλαδή υπήρχε διαφορά 4.490.151,18 ευρώ. Το 2002 η διαφορά ήταν 4.487.644,41 ευρώ, το 2003 1.424.231,96 ευρώ, το 2004 3.474.613,34 ευρώ, το 2005 3.503.138,72 ευρώ και το 2006 4.493.449,51 ευρώ.

Συνολικά δηλαδή κατά την οκταετία Αγραπίδη τα ποσά που… περίσσεψαν από τα ανταποδοτικά τέλη και δεν υπάρχει αιτιολογία της διάθεσής τους ανέρχονται στο ποσόν των 22,8 εκατ. ευρώ περίπου! Βέβαια ουδέποτε ασχολήθηκε κανένας με αυτά ούτε επιχείρησε να… σκανδαλολογήσει καθώς υπάρχουν δαπάνες που γίνονται για σκοπούς ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας που δεν μπορούν να περιληφθούν στους κωδικούς των δαπανών των υπηρεσιών αυτών, γιατί καταγράφονται στις δαπάνες των γενικών ή διοικητικών υπηρεσιών, όπως είναι τα τηλεφωνικά τέλη, οι ενδεχόμενες δικαστικές δαπάνες, τα έξοδα δημοσιεύσεων, τα έξοδα διαγωνισμών, τα έξοδα για τις αμοιβές του προσωπικού που ασχολείται με το διαδικαστικό και διοικητικό μέρος των υπηρεσιών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας κ.λπ. Σ’ όλους τους δήμους υπάρχει πάντα ένα πλεόνασμα που θεωρείται εύλογο και ουδείς μέχρι σήμερα δεν διανοήθηκε να ζητήσει να… επιστραφεί στους δημότες!

Ο κ. Κάρλες πρωτοτύπησε και καλά έκανε. Εμείς θα τον δικαιώναμε απόλυτα αν φρόντιζε να κάνει το ίδιο και κατά τα 8 χρόνια της αντιδημαρχίας του, που είχε την ευθύνη στα οικονομικά του δήμου.

// Στις 30 Ιουνίου λήγει η περίοδος χάριτος που είχε δώσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στον Δήμο Πειραιά και πλέον θα διεκδικεί και πάλι τις δόσεις για τα δάνεια που είχε πάρει κατά τα προηγούμενα 20 χρόνια ο δήμος. Όπως είναι γνωστό, αν το Ταμείο αρχίσει να εισπράττει τα λεφτά όπως και πριν από την περίοδο χάριτος, θα παρακρατά κάθε μήνα 1,2 εκατ. ευρώ από την τακτική επιχορήγηση του δήμου που ανέρχεται περίπου σε 1,6 εκατ. τον μήνα! Δηλαδή θα μένουν στον δήμο 400.000 ευρώ για να πληρώσει μισθούς, Ταμεία και υποχρεώσεις! Και βέβαια με το ποσόν αυτό δεν θα μπορεί να καλύψει τίποτα! Κανονικά μέχρι τις 30 Ιουνίου θα έπρεπε να γίνει η ρύθμιση των χρεών των ΟΤΑ προς το Ταμείο που είχε δεσμευθεί ότι θα έκανε ο τέως υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε και ο Δήμος Πειραιά προσπαθεί εναγωνίως να κλείσει ραντεβού με τον νέο υπουργό, κ. Παπαθανασίου, για να βρεθεί μια λύση. Ο κ. Παπαθανασίου όμως δεν έχει βρει ακόμα χρόνο για να δεχθεί τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του και η αγωνία έχει… χτυπήσει κόκκινο!

// Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση του νέου δημαρχείου στον Κορυδαλλό, που γίνεται στον χώρο των παλαιών αναμορφωτηρίων ανηλίκων, τα οποία λειτούργησαν για πρώτη φορά πριν από 70 χρόνια. Ήδη κατεδαφίστηκε και το τελευταίο από τα τρία κτίρια του αναμορφωτηρίου και θα αρχίσουν σύντομα οι εκσκαφές για τα θεμέλια του νέου μεγάρου.

Ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, αναφερόμενος στο γεγονός, τόνισε ότι οι στιγμές είναι ιστορικές για τον Κορυδαλλό, αφού ο δήμος θα αποκτήσει, επιτέλους, δική του στέγη, που θα διασφαλίζει στους δημότες τις κατάλληλες συνθήκες εξυπηρέτησης και στους εργαζόμενους ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ενώ θα εξοικονομήσει πάνω από 400.000 ευρώ ετησίως που δίνονται σήμερα για μισθώματα.

Το νέο δημαρχείο θα διαθέτει σύγχρονους χώρους εξυπηρέτησης των υπηρεσιών και των δημοτών και θα αποτελεί σημείο αναφοράς και συνάντησης της τοπικής κοινωνίας με την αξιοποίηση του κοινόχρηστου υπαίθριου χώρου-πλατείας που θα πλαισιώνεται από το κτιριακό συγκρότημα. Τέλος, καινοτομία του νέου δημαρχείου αποτελεί το γεγονός ότι θα είναι βιοκλιματικό, ενώ θα δημιουργηθεί «πράσινη ταράτσα», συμβάλλοντας στη μείωση της θερμοκρασίας τους θερινούς μήνες αλλά και στη μείωση του ενεργειακού κόστους και την αύξηση του πράσινου.

// Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Πειραιά Γιώργος Δαβάκης ανέλαβε από την περασμένη Τρίτη, όπως γράψαμε, καθήκοντα προέδρου στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Σωτηρία». Την Πέμπτη, την ημέρα της γιορτής του, που το νοσοκομείο είχε εφημερία, βρέθηκε μέχρι αργά το βράδυ στους χώρους των εξωτερικών ιατρείων και παρακολούθησε πώς γίνεται η αντιμετώπιση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών, κάτι που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση σε όλους.

Συνομίλησε με τον κόσμο, ενημερώθηκε από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό για τον τρόπο δουλειάς τους και κατέγραψε όλα όσα έμαθε και είδε για να πάρει μέτρα ώστε να βελτιωθεί στον υπερθετικό βαθμό η κατάσταση.

Βέβαια η ενέργειά του αυτή δεν ξένισε όσους τον γνωρίζουν και έχουν δουλέψει μαζί του, μια και ξέρουν ότι σε όποια θέση κι αν βρίσκεται, το ίδιο κάνει…

// Οργίασαν οι φήμες στον Πειραιά τη Μεγάλη Εβδομάδα για… δήθεν καβγά του Π. Φασούλα με τον γενικό γραμματέα του δήμου Γ. Οικονομόπουλο. Αφορμή ήταν το γεγονός ότι τη Μ. Τετάρτη ο Οικονομόπουλος δεν είχε πάει μαζί με τον δήμαρχο στην Καθαριότητα, όπου μοιράστηκαν 350 αρνιά στους εργαζόμενους, σύμφωνα με το έθιμο που έχει καθιερωθεί στον δήμο από την εποχή της Mεταπολίτευσης.

Την ώρα όμως που οι φήμες έδιναν κι έπαιρναν, ο δήμαρχος ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον γενικό για υπηρεσιακά θέματα, ενώ την επομένη, τη Μ. Πέμπτη, ήταν όλη μέρα μαζί. Τόσο μεγάλη ήταν η «κόντρα» τους…

// Eκ παραδρομής στο δημοσίευμά μας της περασμένης Κυριακής για τον Δήμο Περάματος, γράψαμε ότι η συμφωνία με τον ΟΛΠ προβλέπει ότι θα αποδοθούν στο Πέραμα 130 εκατ. ευρώ για τα προβλήματα που προκαλεί η λειτουργία του λιμανιού στην πόλη. Το σωστό είναι ότι με βάση τη σύμβαση ο ΟΛΠ θα δίνει 130 χιλιάδες ευρώ στον δήμο κάθε χρόνο! Γι’ αυτό ξεσηκώθηκαν όλοι κατά του Γ. Γλύκα. Γιατί τα λεφτά αυτά είναι ψίχουλα και για τα ψίχουλα αυτά ξεσήκωσε τον κόσμο. Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν.

Να δούμε στο τέλος ποιοι θα εγκαταλείψουν πρώτοι σαν τα ποντίκια το Πέραμα.


Σχολιάστε εδώ