Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΝΝΟΜΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Την ευθύνη για αυτήν τη λειτουργία φέρουν τα Σώματα Ασφαλείας.

Μεταξύ της αστυνομικής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας, αφ’ ενός, και της αντιεξουσιαστικής απέχθειας προς οποιαδήποτε έννοια αστυνόμευσης, αφ’ ετέρου, υπάρχει η σύγχρονη, ευρωπαϊκή αντίληψη μιας αστυνομίας υψηλού επιπέδου, με τεχνοκρατική οργάνωση, επαγγελματισμό, ήθος και υπευθυνότητα.

Υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί αυτό, αλλά χρειάζεται να εγκαταλείψουμε αμέσως το τριτοκοσμικό πλαίσιο πελατειακών σχέσεων και κομματικών σκοπιμοτήτων που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες την Αστυνομία. Τα μέσα για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός είναι τα εξής:

1. Η κατάργηση των –εκτός του αδιάβλητου μηχανισμού των Πανελληνίων Εξετάσεων– προσλήψεων συνοριοφυλάκων, με «μόρια» και λοιπές ελεγχόμενες διαδικασίες.

2. Πλήρης ανασυγκρότηση της –σήμερα ανεπαρκούς έως εικονικής– αστυνομικής εκπαίδευσης, η οποία πρέπει να αποκτήσει ακαδημαϊκές προδιαγραφές (καθηγητές με διδακτορικό και τριετή θητεία, αυστηρή αξιολόγηση και απόρριψη των ακατάλληλων σπουδαστών, τερματισμός οιωνδήποτε πολιτικών παρεμβάσεων στις αστυνομικές σχολές) και να θέσει ως σκοπό της τη διαμόρφωση στελεχών με δύο βασικά θεωρητικά εφόδια: α) άριστη θεωρητική γνώση ξένων γλωσσών, Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Ποινικής Δικονομίας, Συνταγματικού Δικαίου, Εγκληματολογίας και των συναφών κλάδων και β) εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στην αστυνομική πρακτική, πολεμικές τέχνες, τεχνικές αφοπλισμού κ.λπ. Το ένα σκέλος συμπληρώνει το άλλο, το ένα δεν λειτουργεί χωρίς το άλλο.

3. Όλα τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας θα περνούν από ψυχολογικό τεστ που θα διεξάγεται από επιτροπή ειδικών μη εξαρτωμένων από το υπουργείο, ώστε να αποκλείονται «άνωθεν εντολές». Όσοι κρίνονται ακατάλληλοι θα μετατάσσονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

4. Θα επανιδρυθούν σε ολόκληρη την επικράτεια οι αστυνομικοί σταθμοί, για να εμπεδωθεί αίσθημα ασφαλείας στις συνοικίες, στην επαρχία και στην ύπαιθρο.

5. Όλα τα μάχιμα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας θα αποσταλούν σε επιχειρησιακές μονάδες. Τις γραφειοκρατικές υπηρεσίες θα επανδρώσουν ειδικοί επιστήμονες (εγκληματολόγοι, οικονομολόγοι, ψυχολόγοι, νομικοί κ.λπ.), που θα προσληφθούν με τριετή θητεία.

6. Θα καθιερωθούν μόνιμα πεζά περίπολα σε όλες τις συνοικίες των πόλεων, από αστυνομικούς ειδικά εκπαιδευμένους στην αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. Θα συγκροτηθεί επιχειρησιακό κέντρο συνεχούς ελέγχου και συντονισμού των περιπόλων και θα ιδρυθεί αρμόδια διεύθυνση στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.

7. Οι περιπολούντες αστυνομικοί θα φέρουν πλαστικές σφαίρες, κλομπ και σπρέι. Θα οπλοφορούν κανονικά μόνον όσοι λαμβάνουν μέρος σε επιχειρήσεις καταδίωξης και σύλληψης κακοποιών.

8. Θα καθιερωθεί άμεσα ουσιαστικό πόθεν έσχες για όλα τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και θα εγκαθιδρυθεί κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιφορτισμένο με την παρακολούθησή του.

9. Θα ορισθεί με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Συνήγορος του Πολίτη και του Αστυνομικού στην Αστυνομία, που θα εξετάζει τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αστυνομικά όργανα και ταυτόχρονα θα προστατεύει τους αστυνομικούς υπαλλήλους από πολιτικές παρεμβάσεις, πιέσεις και διώξεις.

10. Θα αναβαθμισθεί η Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας και θα οργανωθεί ετήσια μετεκπαίδευση επιχειρησιακών αξιωματικών σε ευρωπαϊκές αστυνομικές ακαδημίες.

Φυσικά θα πρέπει να προηγηθεί η οριστική κατάργηση του αίσχους της εγκατάστασης του πολιτικού γραφείου του εκάστοτε υπουργού Δημοσίας Τάξεως εντός του υπουργείου. Τον υπουργό θα συνδράμουν στο έργο του ειδικοί τεχνοκράτες-σύμβουλοι και φυσικά η υπηρεσία. Όπως συμβαίνει σε όλα τα οργανωμένα κράτη.

ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
Ή ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΣΚΑΝΔΑΛΟ;

Δόξα τω Θεώ ο όρος «σκάνδαλο» αλλά και το παράγωγό του «μίζα» έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής. Έτσι, για 20 και πάνω χρόνια παρακολουθούμε έναν ιδιότυπο «συναγωνισμό» ανάμεσα στις ηγεσίες των λεγόμενων δύο μεγάλων κομμάτων για το ποιος έχει την πρωτοκαθεδρία και σ’ αυτόν, δυστυχώς, τον τομέα. Ειδικά τον τελευταίο καιρό η διεξαγωγή του τελικού (;) μεταξύ Παυλίδη – Ζήμενς φαίνεται να ‘χει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των σκανδαλόπληκτων πολιτών, ενώ ακόμα και στοιχήματα μπαίνουν για το ποιος θα αναδειχθεί «Πρωταθλητής»….

Έτσι, η οσονούπω εκλογική αναμέτρηση (μονή ή διπλή, λίγη σημασία έχει) όχι απλώς περνάει σε δεύτερη μοίρα αλλά σε τελευταία, καθόλου τυχαία βέβαια, αφού συμφέρει το «αλλά λόγια ν’ αγαπιόμαστε» και από τη μιζέρια μας, την ανεργία, την ανύπαρκτη Υγεία και τις συντάξεις πείνας να ξεχνιόμαστε. Να μη στρέφεται δηλαδή η αγανάκτηση κατά του συστήματος και της πολιτικής των κομμάτων που το υπηρετούν και που στο όνομα του αμύθητου πλούτου αυτό το σύστημα καταδικάζει στην πείνα εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη (αυτό είναι το Πραγματικό Σκάνδαλο), αλλά να στρέφεται εναντίον μερικών «πολιτικών Ιφιγενειών», λες και αν δεν υπήρχαν οι λεγόμενοι επίορκοι (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν) θα ήμασταν σε πλήρη ευημερία.

Η όλη «επιχείρηση» υποστηρίζεται από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ αλλά και τους δημοσκόπους, που είναι ο μόνος κλάδος ο οποίος δεν πλήττεται από την οικονομική κρίση, καθότι ευημερεί από τις, χωρίς προηγούμενο, δημοσκοπικές παραγγελίες…

Οι πολίτες, που δικαιολογημένα γίνονται πυρ και μανία από όσα ακούνε αλλά δυστυχώς άθελά τους μπαίνουν στο παιχνίδι αυτό, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι εάν θέλουν να δούνε «άσπρη μέρα» πρέπει να κόψουν τον ομφάλιο λώρο από τη γενεσιουργό αιτία των σκανδάλων, που δεν είναι άλλη από τη σκανδαλώδη πολιτική υπέρ των ολίγων και κατά των πολλών.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Κανέλλα Καζακοπούλου


Σχολιάστε εδώ