Ενημέρωση αναμορφωτηρίου

Κύριε Διευθυντά,

Δεν μπορώ να μην κοινοποιήσω τα αισθήματά μου για την ποιότητα της ενημέρωσης που, μέσω κρατικών καναλιών, προσφέρθηκε τελευταία στο ελληνικό κοινό από δύο επώνυμους προσκεκλημένους τους, όσο και αν μικρά μόνο δείγματα της πανδαισίας γεύθηκα, σε τυχαίους σταθμούς του τηλεκοντρόλ.

Στην πρώτη περίπτωση ο αμερικανός πρεσβευτής κ. Σπέχαρντ, απαντώντας στις ευγενικά ανιχνευτικές ερωτήσεις της ΕΤ3, εξηγούσε στους Έλληνες πόσο είναι προς το συμφέρον μας η αμερικανική εύνοια προς την Τουρκία και η ύπαρξη μιας ισχυρής, δημοκρατικής και μετριοπαθώς ισλαμικής Τουρκίας στα σύνορά μας. Ερωτήσεις για Αιγαίο και τέτοια, τον οδήγησαν να εξάρει την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να εγκωμιάσει τους δεσμούς φιλίας ανάμεσα στους ηγέτες τους.

Αυτή η διδασκαλία παιδοψυχολόγου προς ακροατήριο καθυστερημένων νηπίων ολοκληρώθηκε με εξηγήσεις για τις περιπέτειες της φωτογραφίας από την απόκρυφη συνάντηση σε ξενοδοχείο, του Μπαράκ Ομπάμα και του επιτελάρχη του Εμάνουελ Ραχμ με τον Πατριάρχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επρόκειτο, μας εξήγησε υπομονετικά ο κ. πρέσβης, για τη συνήθη διαδικασία εκδοσης επίσημων φωτογραφιών της υπηρεσίας του Λευκού Οίκου.

Η ποιότητα των απαντήσεων και της ευστροφίας του εκπροσώπου μαρτυρεί για την εκτίμηση της Ουάσινγκτον στην ευφυΐα και την εν γένει ποιότητα των πολιτικών συνομιλητών του.

Το κάπως παράδοξο είναι ότι, για τη φευγαλέα και περιζήτητη από το Πατριαρχείο φωτογραφία, παρόμοιες εξηγήσεις προσέφερε στους τηλεθεατές της ΝΕΤ (άλλη τυχαία συνάντηση) ο ανταποκριτής της στην Κωνσταντινούπολη κ. Κούρκουλας. Ο οποίος επιπλέον επέρριψε στον ελληνικό Τύπο την ευθύνη για τη δημιουργία ζητήματος.

Η μακρά θητεία πλησίον και του Πατριάρχη, πρέπει να εξηγεί την κοινή έφεση σε ευφημιστικές διατυπώσεις και άμβλυνση των γωνιών. Σε βαθμό που οι αναγνώστες του να πληροφορούνται ότι ο «Ερντογάν εκφράζει το μετριοπαθές Ισλάμ», την ίδια στιγμή που ο ίδιος ο Ερντογάν αποκηρύσσει με δηλώσεις του αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Συμπτώσεις τυχαίες, πηγών υπεύθυνης ενημέρωσης…

Μ. Στυλιανού


Σχολιάστε εδώ