εδώ Βρυξέλλες

Το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα επιλέχθηκε για το βραβείο «Ευρωπαίου Πολίτη» για το 2008-2009, που θα απονεμηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρώτη χρονιά την άνοιξη 2009, ύστερα από πρόταση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Μαυρομμάτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαίωμα πρότασης για το βραβείο «Ευρωπαίος Πολίτης» είχαν οι 785 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με 646 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 9 αποχές, ο νέος κανονισμός για τις τιμές περιαγωγής, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στον τρίλογο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Κομισιόν. Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και εισηγητής της γνωμοδότησης σχετικά με τον νέο κανονισμό για τις τιμές περιαγωγής για την Επιτροπή Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού, ΜΜΕ και Πολυγλωσσίας, Μανώλης Μαυρομμάτης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Μετά την επιτυχή εφαρμογή του πρώτου κανονισμού πριν από δύο χρόνια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να υιοθετήσει την αναθεώρησή του που θα καλύπτει τις τιμές των γραπτών μηνυμάτων και των δεδομένων. Τα οφέλη του νέου κανονισμού είναι πολλά, ιδίως για τους ταξιδιώτες με επαγγελματικό σκοπό».

Εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση για το νέο κοινοτικό σύστημα ελέγχου αλιείας, το οποίο θα συμβάλλει στην ομοιόμορφη εφαρμογή της πολιτικής ελέγχου, ενώ παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των διαφόρων στόλων διαμορφώνοντας έτσι ίσους όρους ανταγωνισμού για τα κοινοτικά σκάφη. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιάννης Γκλαβάκης τόνισε ότι η αναθεώρηση του υφιστάμενου συστήματος ήταν αναγκαία, καθώς παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις στις διαδικασίες ελέγχου μεταξύ των κρατών μελών, γεγονός που δεν βοηθάει στην επίτευξη των στόχων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

«Η επιτροπή συνεχίζει να ερευνά το θέμα της ρύπανσης στον ποταμό Νέστο», απαντά ο επίτροπος για το Περιβάλλον Στ. Δήμας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος επανήλθε με νέα ερώτησή του στο θέμα ζητώντας από την Κομισιόν να λάβει μέτρα για την προστασία του ποταμού. Ο επίτροπος στην απάντησή του τονίζει: «Η επιτροπή συνεχίζει να ερευνά το θέμα της ρύπανσης στον ποταμό Νέστο. Μετά τη γραπτή ερώτηση Ε-6359/07, η επιτροπή ζήτησε από τις βουλγαρικές αρχές να διαβιβάσουν όλες τις σχετικές πληροφορίες για την κατάσταση του ποταμού Νέστου και την παράνομη απόρριψη αποβλήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες των βουλγαρικών αρχών, μετά τις επιθεωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2007, δεν υπάρχουν επικίνδυνα απόβλητα μέσα ή κοντά στον ποταμό».

Με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση πρωτοβουλίας της Ρόδης Κράτσα για τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ). Ο ΜΠΒ είναι ο νέος χρηματοδοτικός μηχανισμός που αντικατέστησε όλα τα προηγούμενα προγράμματα για τις υποψήφιες (πΓΔΜ, Κροατία και Τουρκία) και δυνάμει υποψήφιες χώρες (Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία και Κοσσυφοπέδιο, όπως ορίζεται στην απόφαση 1244/99 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών). Η συνολική προενταξιακή βοήθεια για το τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο (2007-2013) ανέρχεται σε 11,5 δισ. ευρώ, ενώ, όπως τόνισε ο επίτροπος Borg στη σχετική συζήτηση, η επιτροπή θέσπισε πρόσφατα ειδικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης στα δυτικά Βαλκάνια ύψους τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ, με το οποίο φιλοδοξεί να προσελκύσει ποσόν 600 εκατ. ευρώ σε δάνεια από διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Δυνατότητες χρηματοδότησης πανευρωπαϊκών δράσεων για την αντιμετώπιση δυσμαθησιακών δυσκολιών παρουσίασε ο αρμόδιος για την Επιστήμη και την Έρευνα, επίτροπος J. Potocnik, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου. Η ευρωβουλευτής ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τις ερευνητικές δυνατότητες για αποτελεσματικότερη προστασία των νέων με μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσφασία, δυσπραξία, προβλήματα συγκέντρωσης) ιδιαίτερα κατά την περίοδο εκπαίδευσης και της εισόδου στην αγορά εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Απριλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σημαντική δέσμη ρυθμίσεων που θωρακίζουν την ευρωπαϊκή οικονομία ενάντια στην οικονομική κρίση. Η ΕΕ θεσπίζει για πρώτη φορά νέο συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο, θέτοντας κανόνες και κίνητρα για την εποπτεία, τον έλεγχο και τη δημοκρατική λογοδοσία των αγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαργαρίτης Σχοινάς, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, με σειρά τροπολογιών που εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια ενίσχυσε αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις προς την κατεύθυνση αυστηρότερων ρυθμιστικών ελέγχων και μεγαλύτερης διαφάνειας στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο υπέβαλε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ε. Τζαμπάζη, σχετικά με την υποστήριξη της εκπαίδευσης των παιδιών με σωματικές και διανοητικές αναπηρίες στα ευρωπαϊκά σχολεία. Η κ. Τζαμπάζη ζητεί να ενημερωθεί σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τις προσαρμογές που έχουν γίνει στα ευρωπαϊκά σχολεία για την παροχή στα παιδιά με αναπηρίες υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, για το κατά πόσον οι διαθέσιμοι πόροι είναι επαρκείς καθώς και για τα μέτρα που λαμβάνονται για την αύξηση της ευαισθητοποίησης των δασκάλων σε θέματα αναπηρίας.

Ενίσχυση των δικαιωμάτων των επιβατών μέσω μιας οριζόντιας προσέγγισης, δηλαδή μέσω ενός ενιαίου κανονιστικού πλαισίου, των επιμέρους ρυθμίσεων για τα διάφορα μέσα μεταφοράς, πρότεινε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής Γιώργος Παπαστμάκος, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά τη συζήτηση για τα δικαιώματα των επιβατών στην ΕΕ.

Τις προτάσεις του 7ου Προγράμματος Πλαισίου Έρευνας για την ανάπτυξη, τη διάδοση και τη διατήρηση της κλασικής παράδοσης καθώς και τα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέλησε να πληροφορηθεί η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, με γραπτή ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην απάντησή του ο επίτροπος J. Potocnik, αρμόδιος για την Επιστήμη και την Έρευνα, υπογράμμισε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις δράσεις για την προώθηση της γλωσσικής και πολιτισμικής πολυμορφίας, που αφορούν τη διάδοση και τη διαφύλαξη της κλασικής παράδοσης.


Σχολιάστε εδώ