Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1
Άνοδος της ισοτιμίας του δολαρίου στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές έναντι των κυριότερων ανταγωνιστικών νομισμάτων. Από τις 2/1/2009 η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος ενισχύθηκε έναντι του ευρώ κατά 7,65% (ισοτιμία ευρώ/δολαρίου 2/1/2009 = 1,39 και τώρα 1,29), έναντι του γιεν κατά 8,48%, έναντι της στερλίνας 0,70% και έναντι του ελβετικού φράγκου κατά 9,69%. Ενώ το ευρώ κέρδισε έναντι του γιεν 0,20% (ισοτιμία ευρώ/γιεν στις 2/1/2009 = 126,64 και τώρα 126,89) και του ελβετικού φράγκου 1,21%, ενώ σημείωσε απώλειες έναντι της στερλίνας κατά 7,07% (ισοτιμία ευρώ/στερλίνας 2/1/2009 = 0,95 και τώρα 0,88). Φαίνεται ότι οι επενδυτές άρχισαν να εμπιστεύονται και πάλι το δολάριο σαν καταφύγιο. Και σ’ αυτό ίσως να συνετέλεσαν και τα μέτρα του Προέδρου Ομπάμα. Πάντως, από την πλευρά της ισοτιμίας, οι συνεχείς μειώσεις των ευρωεπιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ωφέλησαν καθόλου το ευρώ. Οι αναλυτές πανηγυρίζουν καθώς προβλέπουν ότι το δολάριο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Προσωπικά έχω τη γνώμη ότι όσο οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Ρωσίας κρατάνε τα αποθέματά τους σε δολάρια και δολαριακούς τίτλους, το αμερικανικό νόμισμα δεν κινδυνεύει. Η βελτίωση της ισοτιμίας του δεν αντικατοπτρίζει και βελτίωση της οικονομίας των ΗΠΑ. Απλώς η «ΗΠΑτίτιδα» εξασθένησε σοβαρά τις οικονομίες των άλλων ισχυρών χωρών.

2
Και ένας σύντομος «απολογισμός» των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης δείχνει ότι από τις αρχές του 2008 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί ζημίες και διαγραφές για τους πιστωτικούς οργανισμούς (δηλαδή τράπεζες, ασφαλιστικούς οργανισμούς, κερδοσκοπικά κεφάλαια, αμοιβαία κεφάλαια και λοιπά «ευαγή ιδρύματα») ύψους 900 δισ. δολαρίων μόνον για τις τράπεζες συν 400 δισ. δολάρια για τις λοιπές πιστωτικές επιχειρήσεις. Οι υπολογισμοί των ειδικών συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι ζημίες και οι διαγραφές στοιχείων του ενεργητικού (τοξικά πιστωτικά απόβλητα) θα ξεπεράσουν τα 3 τρισ. δολάρια. Επίσης μεγάλες ζημίες παρουσιάζει η καθαρή περιουσιακή θέση των επιχειρήσεων λόγων πτώσεως των τιμών των μετοχών διεθνώς. Εδώ οι ζημίες είναι ανυπολόγιστες. Για παράδειγμα: Μόνον στην ΕΕ η συνολική κεφαλαιοποίηση (δηλαδή η αξία του συνόλου των μετοχών) έχει μειωθεί κατά 6 τρισ. ευρώ (χρηματιστηριακή πτώση). Στις ΗΠΑ η μείωση της κεφαλαιοποίησης είναι ανυπολόγιστη, ενώ σημαντική μείωση παρατηρείται στη Ρωσία, στην Κίνα και στην Ιαπωνία. Το συμπέρασμα είναι ότι η σημερινή κρίση είναι γενικευμένη και έχει ακόμη μεγάλη… ουρά. Όσοι προβλέπουν ότι η ανάκαμψη θα έρθει πολύ σύντομα και θα αρχίσει μάλιστα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς μάλλον δεν μπορούν να δουν τη μεγάλη ουρά τους ή θέλουν να προσφέρουν «παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του».

3
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, η εισαγωγή επικίνδυνων προϊόντων στις χώρες της ΕΕ από τρίτες χώρες παρουσίασε σημαντική αύξηση το 2008. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή έχουν καταγραφεί 1.866 περιπτώσεις επικίνδυνων για την υγεία των καταναλωτών εισαχθέντων ειδών από τρίτες χώρες και ευτυχώς αφορούν διάφορα είδη εκτός από τρόφιμα. Στα επικίνδυνα την πρώτη θέση κατέχουν τα εισαχθέντα παιδικά παιχνίδια (498 περιπτώσεις), οι ηλεκτρικές συσκευές (169 περιπτώσεις) και τα μηχανοκίνητα οχήματα (160 περιπτώσεις). Στο 53% των περιπτώσεων χώρα παραγωγής αναφέρεται η Κίνα. Οι περισσότερες περιπτώσεις εισαχθέντων επικίνδυνων ειδών παρουσιάστηκαν στη Γερμανία (205), στην Ισπανία (163), στη Σλοβακία (140), στην Ελλάδα (132), στην Ουγγαρία (126) και στις υπόλοιπες κοινοτικές χώρες σε μικρότερο αριθμό. Πάντως η Κομισιόν μας λέει ότι κάθε τρίμηνο οι αρμόδιες αρχές της Κίνας γνωστοποιούν ότι διεξάγουν εκτεταμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους των εξαγομένων προϊόντων τους και λαβαίνουν αυστηρά προληπτικά ή περιοριστικά μέτρα, που φτάνουν μέχρι την απαγόρευση ή διακοπή εξαγωγών και ενίσχυση της κρατικής εποπτείας στα εργοστάσια των κινέζων εξαγωγέων. Αυτά όμως δεν αρκούν για την προστασία του έλληνα καταναλωτή. Το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να ελέγχει όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, γιατί σε περιόδους οικονομικής κρίσης η καταναλωτική προτίμηση στρέφεται προς τα φτηνά προϊόντα. Και τα κινέζικα διαθέτουν το «προσόν» αυτό. Οι προληπτικοί-δειγματοληπτικοί έλεγχοι δεν προστατεύουν. Χρειάζονται γενικοί έλεγχοι στα τελωνεία.


Σχολιάστε εδώ