Δεν βλέπουν παραπομπή στο ΠΑΣΟΚ

«D Day» χαρακτηρίζουν στο ΠΑΣΟΚ την ημέρα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την παραπομπή ή όχι του Αριστοτέλη Παυλίδη στην Ειδική Επιτροπή Δικαστών. Και αυτός ο συσχετισμός με τη μεγαλύτερη ημέρα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (που σηματοδοτούσε η απόβαση στη Νορμανδία), προέρχεται από τη βασική εκτίμηση της Ιπποκράτους πως η παραπομπή του κ. Παυλίδη ουσιαστικά σημαίνει πρόωρες εκλογές, δηλαδή διπλές κάλπες στις 7 Ιουνίου.

Ωστόσο, η Ιπποκράτους, πέραν της υπόθεσης Παυλίδη, «πυροβολεί» και στα άλλα μέτωπα που θεωρεί σκάνδαλα και πρωτίστως στην υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς έθεσε ήδη θέμα στον πρόεδρο της Βουλής για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας (που εκκρεμεί) για Προανακριτική Επιτροπή για τους εμπλεκόμενους τ. υπουργούς στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Παράλληλα, ετοιμάζει και το «βαρύ πυροβολικό» με κατάθεση πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση αν παραπεμφθεί τελικά ο κ. Παυλίδης.

Στην Ιπποκράτους πάντως, θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει πλειοψηφία (151) ψήφων για παραπομπή του τ. υπουργού της ΝΔ. Και αυτό γιατί εκτιμούν ότι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα πάνε «μπετόν αρμέ 150» κατά της παραπομπής, αφού κανείς τους δεν επιθυμεί αυτήν τη στιγμή πρόωρη προσφυγή σε εκλογές που θα χάσει το κόμμα τους και 45-55 από τους νυν βουλευτές θα μείνουν εκτός Βουλής.

Στην περίπτωση όμως, που από «ατύχημα» υπάρξει η «μαγική πλειοψηφία των 151» για παραπομπή του κ. Παυλίδη, το ΠΑΣΟΚ αμέσως θα καταθέσει πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση, αν και γνωρίζει πως σε μια τέτοια περίπτωση και, μάλιστα, αν ο κ. Παυλίδης δεν παραιτηθεί του βουλευτικού του αξιώματος για να αντικατασταθεί και να έχει πάλι 151 βουλευτές η ΝΔ, τότε η κυβέρνηση θα πάει αμέσως σε διπλές εκλογές. Πάντως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον Α. Παυλίδη, η κυβέρνηση συνολικά θα βγει τραυματισμένη από όλη αυτήν τη διαδικασία.

Στο μεταξύ, επιχειρώντας να σφίξει κι άλλο τον κλοιό γύρω από την κυβέρνηση -αλλά και να διατηρηθεί πιο χαμηλά η υπόθεση της Ζήμενς που ζορίζει το ΠΑΣΟΚ- η αξιωματική αντιπολίτευση επανενεργοποίησε τη διαδικασία της ψηφοφορίας για Προανακριτική για το Βατοπέδιο στη Βουλή, καθώς η υπόθεση αυτή αποτελεί «χαίνουσα πληγή» για τη ΝΔ. Ήδη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα (την Παρασκευή) και του ζήτησε να προγραμματίσει την ψηφοφορία που εκκρεμεί για σύσταση Προανακριτικής για το Βατοπέδι.

Στην Ιπποκράτους εκτιμούν πως αν τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα της Προανακριτικής για το Βατοπέδιο, τότε το πιθανότερο είναι πως η ΝΔ θα το καταγγείλει για σκανδαλολογία και θα αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, το ΠΑΣΟΚ «θα πιέσει σε όλα τα μέτωπα των σκανδάλων» καθώς δρομολογεί ήδη τέσσερις ψηφοφορίες στη Βουλή:

– Για την υπόθεση Παυλίδη – Μανούση, όπου θα κριθεί αν θα παραπεμφθεί ή όχι ο τ. υπουργός.

– Για την υπόθεση Παυλίδη, πάλι, με βάση τη δεύτερη δικογραφία για τις άγονες γραμμές, όπου θα ζητήσει νέα Προανακριτική.

– Για την πρότασή του να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Ζήμενς.

– Για σύσταση Προανακριτικής για το Βατοπέδι.

Ωστόσο και ενώ για τις επόμενες μέρες η πολιτική ζωή θα κινείται στον «αστερισμό» των σκανδάλων και της σκανδαλολογίας, υπάρχει η αίσθηση -πέραν της αναγκαίας ρητορείας- ότι κανένα κόμμα δεν επιθυμεί «εκλογές εδώ και τώρα», δηλαδή διπλές κάλπες τον Ιούνιο. Αυτήν την παράμετρο φαίνεται ότι την αξιολογούν ιδιαίτερα στην Ιπποκράτους. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν έχουν λόγο -τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα (και πλην της περίπτωσης ανταρσίας από βουλευτές και υπερψήφισης της παραπομπής Παυλίδη)- να πάει σε μια σίγουρη ήττα τον Ιούνιο και να τελειώσει στα πέντε μόλις χρόνια η πρωθυπουργική θητεία του Καραμανλή.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τη σχεδόν καθημερινή επανάληψη του αιτήματος για εθνικές εκλογές, δεν είναι διόλου βέβαιο ότι πράγματι τις θέλουν «εδώ και τώρα», εν όψει κορύφωσης της κρίσης σε λίγους μήνες, με προβλέψεις για λιγότερο ή περισσότερο κακή τουριστική περίοδο και ενώ η ΝΔ συνεχίζει να εισπράττει φθορά, «δουλεύοντας» για την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Τα δε κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΝ), παρά την κρίση και τα σκάνδαλα δεν δείχνουν να ανεβάζουν ποσοστά και ιδιαίτερα ο ΣΥΝ βρίσκεται ακόμα σε «δημοσκοπικό ξεφούσκωμα». Όμως ούτε και ο ΛΑΟΣ, δείχνει δημοσκοπικά τουλάχιστον να αποκομίζει σημαντικά οφέλη και μένει «κολλημένος».

Έμπειρος κοινοβουλευτικός, που έχει διατελέσει υπουργός στην περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου, διακινδύνευε μια πρόβλεψη αναφορικά με την ημερομηνία των εκλογών. «Ο βρεγμένος το νερό δεν το φοβάται και αυτό ισχύει για τον Κ. Καραμανλή», έλεγε.

Εξηγούσε ότι «ήδη έχει υποστεί μεγάλη φθορά -και αν δεν υπάρξει κάτι το εξαιρετικά απρόβλεπτα ανατρεπτικό- θα προσπαθήσει τουλάχιστον να ρεφάρει, να φτάσει την εξαετία, ένα συνεχόμενο χρονικό διάστημα που έχουν όλοι οι επιτυχημένοι πρωθυπουργοί στη μεταπολίτευση. Θα θελήσει να μη φύγει με τη στάμπα αυτού, που σε μια δύσκολη περίοδο, όπως η μεγάλη οικονομική κρίση, τα εγκατέλειψε όλα και έφυγε, αλλά να δώσει μάχη παίρνοντας ακόμα και εξαιρετικά δυσάρεστα αντιλαϊκά μέτρα τουλάχιστον για να φανεί ότι πάλεψε και προσπάθησε. Μέσα λοιπόν από αυτά θα προσπαθήσει να φτάσει χρονικά όσο πιο μακριά μπορεί.

Στο φθινόπωρο, στον Μάρτιο του 2010 με την προεδρική εκλογή και αν μπορεί μακρύτερα, ακόμα καλύτερα γι’ αυτόν. Άλλωστε, γνωρίζει ότι θα χάσει τις εκλογές. Όμως, θα το παλέψει γιατί και να τις χάσει, που θα τις χάσει, δεν πρόκειται να συντριβεί, όπως λένε, αλλά θα υποστεί μια ήττα κάπως εκτεταμένη, αλλά λογική και ανεκτή για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα».


Σχολιάστε εδώ