«Βάση» η σύνταξη των 565 ευρώ για χορήγηση του ΕΚΑΣ

Σε καθαρώς προεκλογική παροχή εξελίσσεται η καταβολή του ΕΚΑΣ που θα αρχίσει στις 22 Μαΐου, παρότι το υπουργείο Απασχόλησης – Κοινωνικής Προστασίας είχε εγκαίρως εγγράψει το σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2009 και ανέμενε την έκδοση της σχετικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου.

Με ειδικό λοιπόν συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που σύντομα θα ψηφιστεί στη Βουλή:

= Καθιερώνονται επτά (7) κλίμακες δικαιούχων ΕΚΑΣ.

=Αυξάνεται από 350.000 σε 420.000 οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ

=Καθιερώνεται το 60ό έτος ως κατώτατο όριο ηλικίας δικαιούχου του επιδόματος.

Η αύξηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) κυμαίνεται στο 5% που αντιστοιχεί σε αύξηση 10 έως 15 ευρώ μηνιαίως για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το ΕΚΑΣ διαμορφώνεται με την αύξηση αυτή στα 240 ευρώ από 230 ευρώ που είναι σήμερα.

Με βάση τις ρυθμίσεις που σήμερα ισχύουν, για να λάβει κάποιος το κατώτατο ποσό των 57,5 ευρώ, θα πρέπει να έχει δηλώσει μηνιαίως σύνταξη ύψους 585 ευρώ (κύρια και επικουρική) ενώ για να λάβει το «πλήρες» ΕΚΑΣ, δηλαδή τα 230 ευρώ, θα πρέπει να λαμβάνει μηνιαίως σύνταξη 503 ευρώ. Στο προωθούμενο νομοσχέδιο με τη διεύρυνση των κλιμακίων και εφόσον αυξηθεί το εισοδηματικό κριτήριο, τότε δικαιούχος του ΕΚΑΣ καθίσταται και ο συνταξιούχος των 565 ευρώ.

Σημειώνεται πως όσοι συνταξιούχοι δεν υπέβαλαν ποτέ αίτηση για χορήγηση του ΕΚΑΣ, εφόσον πληρούν τα οικονομικά κριτήρια ετησίως, μπορούν να υποβάλουν αίτηση με δυνατότητα αναδρομικής καταβολής του ΕΚΑΣ για μία πενταετία.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, εκτός από τις νέες ρυθμίσεις για το ΕΚΑΣ, θα προβλέπεται ακόμη:

=Η καταβολή του έκτακτου επιδόματος (αντί αύξησης) στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών φορέων.

=Η αύξηση κατά 4,5% – 5% της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ.


Σχολιάστε εδώ