Αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης σε Δημόσιο, Σώματα Ασφαλείας, Στρατό

Έτοιμο νομοσχέδιο, που προβλέπει «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» στο καθεστώς που ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς και τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας, βρίσκεται στα συρτάρια που υπουργείου Οικονομικών. Με επίκεντρο την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο, το νομοσχέδιο «συμπαρασύρει» και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των αντρών σε Δημόσιο, Σώματα Ασφαλείας και Στρατό, με αύξηση του χρόνου υπηρεσίας.

Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί «μόλις υπάρξει ευνοϊκό πολιτικό κλίμα», όπως μας δήλωσε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος επισήμανε ότι τόσο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, όσο και ο χρόνος που θα υποβληθεί, θα συναποφασιστεί με τον υπουργό Δημ. Διοίκησης Πρ. Παυλόπουλο. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι, πως εφόσον πραγματοποιηθούν μόνον ευρωεκλογές, αμέσως μετά να δημοσιοποιηθεί η απόφαση για ασφαλιστική μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα, όπως πιέζει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ικανός αριθμός βουλευτών της ΝΔ, που χαρακτηρίζουν «απλώς διοικητική τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού στον ιδιωτικό τομέα» (σ.σ.: 3655/08).

Σημειώνεται σχετικά πως η ίδια ομάδα βουλευτών της ΝΔ υποστηρίζει πως ακόμη και στην περίπτωση διεξαγωγής διπλών εκλογών η κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει το νομοσχέδιο, ανεξαρτήτως των αντιδράσεων που προεξοφλείται ότι θα εκδηλωθούν. Είναι μια άποψη μειοψηφική, καθώς είναι προφανές ότι σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών η ΝΔ θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, ώστε και στην περίπτωση ήττας η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ να περιοριστεί στο ελάχιστο.

Ο ρόλος των δύο επιτροπών, που έχουν συσταθεί για τον σκοπό αυτό, «εξουδετερώνεται» από τις ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο που έχει καταρτιστεί από το υπουργείο Οικονομικών. Ενισχυτικό της άποψης αυτής είναι το γεγονός πως στα χέρια των αρμοδίων υπουργών Ντ. Μπακογιάννη, Πρ. Παυλόπουλου αλλά και του πρώην υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη (όπως και στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ) βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια «πρόταση-λύση» του καθηγητή Εργατικού Δικαίου και τότε συμβούλου της ΑΔΕΔΥ Αλ. Μητρόπουλου, σύμφωνα με την οποία:

Ο μόνος τρόπος που υπήρχε για να αποφευχθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θεωρεί επαγγελματική και όχι κοινωνική την ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων και επιτάσσει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, ήταν: Η έγκαιρη συγχώνευση του Ταμείου Κύριας Ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων με ένα από τα «αυτοτελή» Ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. ΔΕΗ – ΤΑΠ/ΟΤΕ κ.λπ.). Σε αυτήν την περίπτωση το Ευρωδικαστήριο δεν μπορούσε να επιβάλλει ούτε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών ούτε τα πρόστιμα που συνεπάγεται η καθυστέρηση εφαρμογής της.


Σχολιάστε εδώ