«Ασπίδα» 3,23 δισ. ευρώ από το υπ. Απασχόλησης ενάντια στην κρίση

Οι εξαγγελίες αφορούν 1.330.000 εργαζομένους και ανέργους, αλλά στερούνται σοβαρού σχεδιασμού και χρονοδιαγραμμάτων, όπως προέκυψε κατά τη συζήτηση που ακολούθησε μετά τις σχετικές υπουργικές ανακοινώσεις στις οποίες με πραγματική ικανοποίηση προέβη η υπουργός Φάνη Πάλλη-Πετραλιά την περασμένη Πέμπτη.

Σχέδιο τροφοδοσίας του εκλογικού μηχανισμού της ΝΔ κατήγγειλε ότι αποτελούν οι παρεμβάσεις της υπουργού Απασχόλησης, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης – Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Για γενναία ενίσχυση των μεγαλοεργοδοτών μιλά το ΚΚΕ, ενώ ο Δημ. Στρατούλης εκ μέρους του ΣΥΝ καταγγέλλει ότι το κυβερνητικό σχέδιο δράσης για την ανεργία «απευθύνεται στις επιχειρήσεις τις οποίες χρηματοδοτεί για τη δημιουργία ανακυκλούμενων και επισφαλών – ελαστικών θέσεων εργασίας».

Σημειώνεται πως μια «πρόβλεψη» του προγράμματος είναι πιστή υιοθέτηση των προτάσεων του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου, δηλαδή: Οκτώ χιλιάδες εργαζόμενοι, των οποίων μειώθηκε ο χρόνος εργασίας και οι αντίστοιχες αποδοχές τους, θα «καλυφθούν» με την καταβολή της διαφοράς από τον ΛΑΕΚ. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν 50 εκατ. ευρώ. Ακόμη:

Η κ. Πετραλιά διέψευσε δημοσιεύματα που αφορούσαν στην αγορά από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) αδιάθετων κατοικιών λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ Γιώργος Βερναδάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι τα χρήματα του ΛΑΕΚ αποτελούν πόρο του ΟΑΕΔ και έτσι με δεδομένη την έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων για τη χρήση τους από τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, η κυβέρνηση θα τα χρησιμοποιήσει για να ασκήσει κοινωνική πολιτική. Ο κ. Βερναδάκης ανακοίνωσε ακόμη ότι από τον Ιούνιο τα ποσοστά της εγγεγραμμένης ανεργίας θα ανακοινώνονται ξανά από τον ΟΑΕΔ και μάλιστα τα στοιχεία θα δοθούν και αναδρομικά.

Οι βασικές εξαγγελίες της υπουργού Απασχόλησης περιλαμβάνουν τα εξής:

= Προστασία για εργαζομένους με μειωμένο χρόνο εργασίας: Πρόκειται για πρόγραμμα που αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε μειωμένο χρόνο εργασίας, κάνοντας χρήση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Θα καλύπτει οκτώ χιλιάδες εργαζόμενους με προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι θα έχουν τις αποδοχές που χάνουν εξαιτίας του μειωμένου χρόνου εργασίας.

= Ενίσχυση ευάλωτων τομέων: Πρόκειται κυρίως για τις κατασκευές, τα τεχνικά έργα και τον τουρισμό όπου αναμένονται οι σημαντικότερες συνέπειες της κρίσης. Στις κατασκευές θα δημοπρατηθούν από τον ΟΕΚ 2.692 κατοικίες και θα υλοποιηθούν προγράμματα κατάρτισης για επτά χιλιάδες εργαζομένους με προϋπολογισμό 90 εκατομμύρια ευρώ. Στον τουρισμό θα υλοποιηθούν προγράμματα κατάρτισης για τρεισήμισι χιλιάδες εργαζομένους, θα ενθαρρυνθούν οι προσλήψεις με τη μέθοδο της μετατροπής του εποχικού επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης που θα δικαιούνται μόνον οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι οποίες στους μήνες Απρίλιο και Μάιο θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού με πέρυσι. Υπολογίζεται ότι η δράση αυτή αφορά 50.000 θέσεις εργασίας με κόστος 50 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα θα αυξηθούν για φέτος κατά 44% τα δελτία κοινωνικού τουρισμού.

= Για ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα διατεθούν 250 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν 75.000 εργαζόμενοι.

= Επιδοτείται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα καθώς και στους ΟΤΑ για 60.000 ανέργους με τη μέθοδο της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν επιχορήγηση ισόποση με το επίδομα ανεργίας για κάθε πρόσληψη ενώ ο εργαζόμενος θα λαμβάνει τον μισθό και θα διατηρεί ασφαλιστική κάλυψη. Η δράση έχει προϋπολογισμό 309 εκατ. ευρώ.

= Ειδικές δράσεις για τις ασθενέστερες ομάδες. Περιλαμβάνει επιδότηση ενοικίου από τον ΟΕΚ, άτοκα δάνεια για πολύτεκνους ΑμΕΑ και πυρόπληκτους.

= Προγράμματα για την πρόσληψη νέων, που έχουν εγκαταλείψει την εκπαίδευση με δαπάνη 160 εκατομμυρίων ευρώ. Επιδότηση για πρόσληψη νέων ανέργων επί 24 μήνες, προγράμματα στήριξης νέων επιστημόνων έως 34 ετών με επιχορήγηση δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ για τον καθένα για ένα έτος.

Ακόμα περιλαμβάνονται δράσεις όπως η κατάρτιση ανέργων στην Πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες, η επιδότηση επτά χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, η ενίσχυση κοινωνικών επιχειρήσεων κ.λπ.


Σχολιάστε εδώ