Απόφαση-χαστούκι σε Vodafone, Κορωνιά!

Βαριές ευθύνες της Vodafone και του Γιώργου Κορωνιά για το ανεξιχνίαστο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, διαπιστώνει με απόφαση-χαστούκι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, δικαιώνοντας, για πρώτη φορά στην ιστορία, πολίτη, που υπήρξε θύμα παραβίασης του τηλεφωνικού απορρήτου.

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει, διεκδικώντας αποζημίωση, η δημοσιογράφος Μαρίνα Μεϊντάνη, που είχε μάθει από τις εφημερίδες ότι το τηλέφωνό της ήταν ένα από τα 106 που παρακολουθούσαν οι άγνωστοι, μέχρι σήμερα, «κοριοί» του δικτύου της Vodafone. «Η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση όχι μόνον προσωπική, αλλά συνολικότερα όσων αγωνίζονται για τον σεβασμό βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων», τονίζει στο «ΠΑΡΟΝ» η ενάγουσα δημοσιογράφος. «Πρόκειται για σημαντικό βήμα προς τη διασφάλιση των βασικών δικαιωμάτων του απορρήτου των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων κάθε πολίτη», προσθέτει.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου αποδεικνύει ότι ακόμη υπάρχουν δικαστές… στην Αθήνα, οι οποίοι δεν διστάζουν να αποδώσουν δίκαιο, ακόμη και αν έχουν απέναντί τους επιχειρηματικούς κολοσσούς, αλλά και κυβερνήσεις που δεν ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για την εξακρίβωση της αλήθειας και την απόδοση ευθυνών.

Όπως επισημαίνει στο «ΠΑΡΟΝ» ο συνήγορος της ενάγουσας Φ. Βελίκης, με την απόφαση του Πρωτοδικείου γίνεται ένα πρώτο βήμα για τη δικαίωση και άλλων πολιτών που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την ίδια υπόθεση. «Είναι η πρώτη απόφαση που περιγράφει με ευκρίνεια την ευθύνη της Vodafone στην υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και συνολικότερα η πρώτη απόφαση που δικαιώνει έναν πολίτη, θύμα τηλεφωνικών υποκλοπών», τονίζει ο κ. Βελίκης.

Είναι, πάντως, θλιβερό ότι μόνον ιδιώτες έχουν στραφεί ως τώρα δικαστικά εναντίον της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Ουδείς από τους δεκάδες κυβερνητικούς αξιωματούχους με «παγιδευμένα» τηλέφωνα έχει υποβάλει αγωγή κατά της Vodafone, έστω για την… τιμή των όπλων του οργανωμένου κράτους, που αποδείχθηκε απολύτως αναποτελεσματικό, όχι μόνο στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και του απορρήτου «ευαίσθητων» επικοινωνιών κορυφαίων λειτουργών. Με την παθητική (ή μήπως ένοχη;) στάση τους, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δίνουν στους πολίτες το κακό παράδειγμα της ανοχής σε κατ’ εξοχήν αντισυνταγματικές πρακτικές παραβίασης στοιχειωδών δικαιωμάτων και κρατικών απορρήτων, τονίζουν νομικοί κύκλοι. Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου δεν διαπιστώνει μεν υπαιτιότητα της Vodafone για την τοποθέτηση του εξελιγμένου συστήματος «κοριών» που βρέθηκε στο δίκτυό της, αλλά:

= Αναγνωρίζει την προσβολή της προσωπικότητας της ενάγουσας όχι μόνον από την υποκλοπή των επικοινωνιών της, αλλά και από το γεγονός ότι η Vodafone και ο Γιώργος Κορωνιάς επέλεξαν να κοινοποιήσουν στον πρωθυπουργό το γεγονός της παρακολούθησης επικοινωνιών και τη λίστα με τα ονόματα των παρακολουθούμενων, με αποτέλεσμα να δημοσιοποιηθούν τα προσωπικά δεδομένα της ενάγουσας.

= Επισημαίνει ότι η Vodafone κακώς ενημέρωσε το αναρμόδιο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ όφειλε να ενημερώσει την

ΑΔΑΕ και τις εισαγγελικές αρχές και απορρίπτει ως ουσιωδώς αβάσιμο τον ισχυρισμό Vodafone-Κορωνιά ότι αυτό έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας. Με τον τρόπο αυτό, το δικαστήριο εμμέσως πλην σαφώς αποδοκιμάζει, ως τυπικά εσφαλμένους, όλους τους χειρισμούς Vodafone-Μαξίμου στο στάδιο της αρχικής αποκάλυψης των «κοριών».

= Τονίζει ότι, αν και δεν αποδεικνύεται υπαιτιότητα της εταιρείας στην εγκατάσταση του παράνομου λογισμικού, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής κάποιων υπαλλήλων της εταιρείας στην τοποθέτηση και λειτουργία του. Μάλιστα, επικρίνει την εταιρεία για όλους τους χειρισμούς της μετά την ανίχνευση των «κοριών», όχι μόνον επειδή απενεργοποίησε το software, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα στοιχεία και να δοθεί ευκαιρία στους δράστες να καλύψουν το ίχνη τους, αλλά και επειδή απέφυγε να προσφύγει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και την ΑΔΑΕ και προτίμησε να ενημερώσει «μη αρμόδιο κρατικό λειτουργό», δηλαδή τον πρωθυπουργό!

Στην ενάγουσα επιδικάσθηκε χρηματική αποζημίωση 50.000 ευρώ, ποσό ασήμαντο για έναν κολοσσό όπως η Vodafone και, ίσως, χαμηλό για τη βαρύτητα των παραβάσεων και της προσβολής της προσωπικότητάς της. Όμως, σημασία έχει ότι για πρώτη φορά η Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν δίστασε να αναγνωρίσει τις ευθύνες ενός επιχειρηματικού κολοσσού σε ένα από το σοβαρότερα -και πιο σκοτεινά- σκάνδαλα των τελευταίων ετών.

ΝΩΝΤΑΣ ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ


Σχολιάστε εδώ