Έλεγχος από ανεξάρτητη αρχή και ξεχωριστοί λογαριασμοί

Νέος γύρος, ο τρίτος κατά σειρά, διαβούλευσης για τις ενισχύσεις στις κρατικές ραδιοτηλεοράσεις. Η δημόσια συζήτηση ξεκίνησε στις 7 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαΐου και οι αναγνώστες του «Π» από τις 2 Φεβρουαρίου είχαν τη δυνατότητα να διαβάσουν το δεύτερο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο τότε έμοιαζε με οριστικό. Αυτό που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο έχει γενικόλογες αναφορές στον τομέα των δικαιωμάτων «υψηλής ζήτησης» (αθλητικά δικαιώματα) κρίνοντας θεμιτή τη διεκδίκησή τους από τις κρατικές ραδιοτηλεοράσεις.
Εγκρίνει, όπως είναι λογικό, την είσοδο των φορέων στις νέες τεχνολογίες και ζητάει ρητά διαφάνεια μέσω δημιουργίας ξεχωριστών λογαριασμών και τη σύσταση ανεξάρτητης ελεγκτικής αρχής για τη διαχείριση των κονδυλίων των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων. Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να αποσαφηνίσουν το περιεχόμενο της έννοιας της «δημόσιας υπηρεσίας» των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ, ο οποίος «θα πρέπει να είναι όσο γίνεται ακριβέστερος» και «δεν θα πρέπει να αφήνει αμφιβολίες για το αν κάποια δραστηριότητα την οποία ασκεί ο εντολοδόχος φορέας θεωρείται από το κράτος μέλος ότι όντως περιλαμβάνεται στην αποστολή δημόσιας υπηρεσίας».
Το ενδιαφέρον σημείο είναι η διαφορά της καταγραφής των παραδειγμάτων που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρησιμοποίηση του ανταποδοτικού τέλους στη διεκδίκηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Έτσι στο τελικό κείμενο του σχεδίου, μετά τη δεύτερη διαβούλευση, αναφερόταν πως «εάν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς επρόκειτο να χρησιμοποιούν τη δημόσια αντιστάθμιση την οποία λαμβάνουν για να υποβάλλουν σε σταθερή βάση υψηλότερες προσφορές από τους ιδιωτικούς ανταγωνιστές τους για την απόκτηση δικαιωμάτων περιεχομένου υψηλής ζήτησης, η συμπεριφορά αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στον παραγκωνισμό των ιδιωτών ανταγωνιστών».
Το σχέδιο του κειμένου της 3ης διαβούλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «καλεί τα κράτη μέλη να μεριμνήσουν ώστε η δημόσια ραδιοτηλεόραση να τηρεί την αρχή της αναλογικότητας και στο θέμα της απόκτησης δικαιωμάτων περιεχομένου υψηλής ζήτησης, και να θεσπίσουν κανόνες για την εκχώρηση της άδειας αχρησιμοποίητων αποκλειστικών δικαιωμάτων περιεχομένου υψηλής ζήτησης από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση».
Κι ακόμη αν οι φορείς των κρατικών δικτύων «υποβάλλουν παγίως υψηλότερες προσφορές για δικαιώματα προγραμμάτων υψηλής ζήτησης στο πλαίσιο της αποστολής δημόσιας υπηρεσίας, θα πρέπει να αξιολογούνται κατά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε αγοράς και της εκάστοτε υπηρεσίας».
Τέλος σημειώνουμε πως αυτήν τη Δευτέρα 27 Μαΐου, το ΙΟΜ σε συνεργασία με την πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Ευρωπαϊκή Τηλεόραση και Δημόσιος Ρόλος».


Σχολιάστε εδώ