Άρχισαν οι «φαγωμάρες» μεταξύ των συνεργατών του Ιερώνυμου!

Το ρεπορτάζ μας («Παρόν», 5/4/2009 «Ξεχασμένη στις αποθήκες η βοήθεια για την Παλαιστίνη») αποδείχτηκε, για τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Αλληλεγγύης» Κωστή Δήμτσα και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο (καθώς είναι ο υπεύθυνος για το αλαλούμ που επικρατεί στη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» με τις τοποθετήσεις σε νευραλγικά πόστα «ημέτερων» ανθρώπων χωρίς γνώση του αντικειμένου), ότι ήταν απόλυτα αληθές και κατέγραφε την πραγματικότητα. Παρά τη σπουδή που επέδειξε ο κ. Δήμτσας να μας «διορθώσει» μετά το δημοσίευμα ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα με την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει συγκεντρώσει η Εκκλησία και η οποία προοριζόταν για τον λαό της Παλαιστίνης, οι ίδιοι οι στενοί συνεργάτες του τον διαψεύδουν.

Η μέχρι πρότινος υπεύθυνη για τον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας στην «Αλληλεγγύη» κ. Τίνα Στάικου και τέως στενή συνεργάτιδα του κ. Δήμτσα, με επείγουσα επιστολή που απέστειλε στα μέλη του ΔΣ της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» (Μητροπολίτες Ηλείας και Σιδηροκάστρου) και στον κ. Δήμτσα, ζήτησε να ελεγχθεί το κατά πόσο αυτά τα τρόφιμα που βρίσκονται στοιβαγμένα επί πολλούς μήνες στις αποθήκες της οργάνωσης μπορούν να διατεθούν σε ανθρωπιστικές αποστολές.

Η επιστολή της κ. Στάικου (με αριθμ. πρωτ. 13712) εστάλη πέντε ημέρες μετά το δημοσίευμα του «Π» (όπως γράφαμε χαρακτηριστικά τότε «η ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει τόσους μήνες στις αποθήκες της οργάνωσης… Ο κίνδυνος μάλιστα να αλλοιωθούν από την πολύμηνη παραμονή τους στις αποθήκες είναι ορατός»), ζητώντας από τον κ. Δήμτσα και το ΔΣ της «Αλληλεγγύης» να ελεγχθεί η καταλληλότητα των τροφίμων από αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς πριν σταλούν σε σωφρονιστικά καταστήματα, ιδρύματα και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη. Ο κ. Δήμτσας με επιστολή του (αριθμ. πρωτ. 13720) απάντησε στην κ. Στάικου ότι είναι… αναρμόδια να ζητεί κάτι τέτοιο. Ημέρες νωρίτερα είχε φροντίσει να την «ανταμείψει» αντικαθιστώντας την από τη θέση της διευθύντριας ανθρωπιστικής βοήθειας, για να μην έχει… έγνοιες και ανησυχεί για το αν θα διατεθούν αλλοιωμένα τρόφιμα σε ανθρωπιστικές αποστολές. Στην επιστολή του ωστόσο δεν κάνει καμία κουβέντα για την «ταμπακέρα», δηλαδή για το εάν υπάρχουν τρόφιμα αλλοιωμένα ή προϊόντα που θα λήξουν μέχρι να φτάσουν στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, αλλά της συνιστά να… τηρεί το ωράριό της! Επιπλέον, όπως καταγγέλλει η κ. Στάικου, λίστες με πολλά ληγμένα ή «κοντόληκτα» τρόφιμα, από αυτά που είχαν συγκεντρωθεί για τον λαό της Παλαιστίνης, υπήρχαν κλειδωμένα στο γραφείο της, τα οποία όμως «εξαφανίστηκαν» μυστηριωδώς ένα απόγευμα…

Στην επιστολή του ο κ. Δήμτσας γράφει τα εξής:

«Στις αποθήκες γίνεται τακτικός και επιμελής έλεγχος για όσα τρόφιμα ή άλλα είδη δέχεται η ”Αλληλεγγύη” από Μητροπόλεις, ιδιώτες ή και φορείς. Οι αρμόδιοι για την αποθήκη συνεργάτες της ΜΚΟ καταγράφουν τις ημερομηνίες των προϊόντων που παραλαμβάνουμε, ενημερώνουν την Οργάνωση και τη Διεύθυνση, ώστε:

1. Να υπάρχει πλήρης γνώση ανά πάσα στιγμή της κατάστασης.

2. Να αποσύρονται όσα τρόφιμα δεν έχουν προλάβει για διάφορους λόγους να διατεθούν».

Τους κάλεσε ο «τσάρος»

Μετά την έκταση που πήρε το θέμα με την ανθρωπιστική βοήθεια της Παλαιστίνης από τη δημοσίευσή του αρχικά στο «Π» και πρόσφατα και σε άλλα ΜΜΕ, ο Αρχιεπίσκοπος, θορυβημένος από την εξέλιξη, ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναλάβει να διευθετήσει την κρίση ο διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας Αντ. Ζαμπέλης. Ο κ. Ζαμπέλης ανέλαβε τον ρόλο του διαιτητή καθώς οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση θεωρούνται «πνευματικά» golden boys του και άνθρωποι που ο ίδιος, άμεσα ή έμμεσα, έχει τοποθετήσει σε αυτές τις θέσεις. Ο «τσάρος» των οικονομικών της Εκκλησίας κάλεσε στο γραφείο του τον κ. Δήμτσα, την κ. Στάικου και τον νομικό σύμβουλο της Συνόδου Θ. Παπαγεωργίου και, όπως λέγεται, η «κατσάδα» που έριξε για το συμβάν έκανε το οίκημα στη Μονή Πετράκη να κινείται συθέμελα… Όμως γιατί τα «άκουσε» και ο κ. Παπαγεωργίου; Μα γιατί η κ. Στάικου αποτέλεσε, όπως λένε στη Σύνοδο, προσωπική επιλογή του νομικού «γκουρού» της Εκκλησίας. «Όποια πέτρα και αν σηκώσεις, τον Παπαγεωργίου θα βρεις από κάτω», λένε οι κληρικοί στα γραφεία της Συνόδου και, όπως φαίνεται, δεν έχουν άδικο. Ο πρώην συνήγορος υπεράσπισης του πρώην Αττικής Παντελεήμονα και νομικός σύμβουλος επί παντός του επιστητού στην Εκκλησία τοποθέτησε την κ. Στάικου στη θέση της υπεύθυνης ανθρωπιστικών αποστολών. Όμως, από τον πρώτο κιόλας καιρό η σχέση της με τον κ. Δήμτσα δεν ήταν καθόλου καλή. Οι διαφωνίες στα γραφεία τους ήταν καθημερινές. Η ρήξη βέβαια επήλθε όταν η κ. Στάικου συνειδητοποίησε την ευθύνη που θα είχε, ως υπεύθυνη των ανθρωπιστικών αποστολών, εάν αποστέλλονταν από την «Αλληλεγγύη» αλλοιωμένα τρόφιμα και γιʼ αυτό αποφάσισε να πει πασχαλιάτικα στον κ. Δήμτσα «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριο…». Δεν είναι καλές οι σχέσεις Δήμτσα – Παπαγεωργίου τον οποίο, όπως λένε τα εκκλησιαστικά πηγαδάκια, «τον υπομένουν λόγω του… παχυλού μισθού που λαμβάνουν από την Εκκλησία».

Πάντως παρά τις συστάσεις που έγιναν σε όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα από τον «τσάρο», η κ. Στάικου συνεχίζει να απειλεί «ότι θα τα βγάλει όλα στη φόρα τον Μάιο που λήγει η σύμβασή της» (τι εννοεί άραγε;). Οι εξελίξεις στο θέμα αναμένεται να είναι ραγδαίες και ο Αρχιεπίσκοπος βλέποντας ότι δεν μπορεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα προτίθεται, λένε συνεργάτες του, να πάρει λίαν συντόμως «κεφάλια» υψηλόβαθμων στελεχών του, όσο κοντά κι αν βρίσκονται στον ίδιο, προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα…


Σχολιάστε εδώ