XΡΗΜΑτιστήριο

> Πάσχα με ανατιμήσεις στα ράφια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ θα κάνουν φέτος οι Έλληνες, καθώς οι βιομηχανίες προχωρούν σε νέες αυξήσεις τιμών, για περίπου 1.500 βασικά καταναλωτικά αγαθά, με αποτέλεσμα η κίνηση στην αγορά να εμφανίζεται υποτονική και οι υποψήφιοι αγοραστές είτε να αναζητούν φθηνότερες λύσεις είτε να περικόπτουν ό,τι μπορούν.

> Οικονομικά προβλήματα, χαμηλή εμπορευσιμότητα και ευπαθείς κλάδοι… οι βασικά υπεύθυνοι! Τι και αν ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει ανακάμψει σημαντικά το τελευταίο διάστημα, εντούτοις υπάρχουν πολλές μετοχές που είτε δεν ανέβηκαν καθόλου είτε έχασαν από τις δυνάμεις τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Elbisco, ΒΙΣ, Λανακάμ και Μαξίμ.

> Σκοπός της εταιρείας, η επιστροφή στην κερδοφορία προς όφελος των μετόχων της! Η ενίσχυση της ηγετικής θέσης στον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας, με αύξηση των μεριδίων αγοράς, διεύρυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, επέκταση σε νέες γραμμές, ορθολογική διαχείριση του λειτουργικού κόστους και συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, εντάσσεται στις προοπτικές της ΑΝΕΚ για το 2009.

> Μεταχρονολογημένες μεγάλης διάρκειας και διαφορετικού εκδότη, δεν γίνονται πλέον δεκτές από τις τράπεζες! Η αναφορά μας στις επιταγές, που μέχρι πρότινος προσκόμιζε ένας επαγγελματίας στα συνεργαζόμενα πιστωτικά ιδρύματα ως εγγύηση, προκειμένου να λάβει μειωμένο κατά περίπου 10% δάνειο.

> Βαθαίνει η κρίση στον κλάδο της ξυλείας, καθώς οι κλυδωνισμοί στον οικοδομικό χώρο, η μεγάλη συγκέντρωση στον παραγωγικό τομέα και η ανυπαρξία της φθηνής χρηματοδότησης, δείχνουν ότι πολύ δύσκολα η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί τουλάχιστον μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

> Εκ του ασφαλούς… Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν σταθερό προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο διοριζόμενος από το κράτος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος, άσκησε στην ετήσια έκθεσή του αυστηρή κριτική για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

> Με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα και αξιοποιώντας την ενεργειακή συγκυρία ως μέρος της διεθνούς κρίσης, η γαλάζια διακυβέρνηση απορρύθμισε την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα ο πάλαι ποτέ επιχειρηματικός κολοσσός ΔΕΗ να εμφανίζεται πλέον ζημιογόνος και να ξεπουλιέται κομμάτι κομμάτι.

> Τρέχουν και δεν φτάνουν προκειμένου να προλάβουν το «πισωγυρίσμα», τόσο στον δείκτη των τραπεζών όσο και στην τιμή της μετοχής! Η αναφορά μας στο βιβλίο προσφορών που έσπευσε να ανοίξει η Credit Suisse, προκειμένου να υλοποιήσει το placement των 6 εκατ. μετοχών της Εθνικής αντλώντας περίπου 84 εκατ. ευρώ, εξέλιξη πάντως που γκρέμισε το blue chip από τα όρια των 15 ευρώ, οδηγώντας το πέριξ των 13,80 ευρώ με όγκο πολλών εκατομμυρίων τεμαχίων.

> Πόσες από τις καμπάνιες των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, που έχουν να κάνουν κυρίως με την παροχή δανείων, έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, καθώς τα επιτόκια που φέρονται να παρέχουν στους πελάτες τους για συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν είναι σταθερά, αλλά μεταβάλλονται διαρκώς, ώστε να φθάσουν εν καιρώ στα αντίστοιχα της διαφήμισης;

> Από την επόμενη εβδομάδα η καταβολή της έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ύψους 500 ευρώ στους πολίτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο κύριας κατοικίας! Η Μ. Τρίτη ξεκίνησε με προβλήματα στα γκισέ, Μ. Τετάρτη και Μ. Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη από την ΟΤΟΕ απεργία των υπαλλήλων της ATEbank, ενώ Μ. Παρασκευή, λόγω αργίας, τα υποκαταστήματά της παρέμειναν κλειστά.

> Γραφειοκρατία, ασυνεννοησία, αλαλούμ, μπάχαλο! Την ώρα που η κυβέρνηση σκληραίνει υποκριτικά τη στάση της έναντι των τραπεζών, το αρμόδιο όργανο του κράτους, βλέπε Συμβούλιο Εποπτείας, συνεδρίασε μόλις για δεύτερη φορά τη Μ. Δευτέρα. Και όλα αυτά ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να ρίξουν χρήμα στην αγορά, εξακολουθούν να ζητούν την τροποποίηση των δύο από τα τρία σκέλη του σχεδίου των 28 δισ. ευρώ, αναφορικά με τις εγγυήσεις Δημοσίου και προνομιούχες μετοχές, θεωρώντας ότι το τελικό κόστος για την άντληση ρευστότητας είναι τεράστιο.

> Η παραμονή της μετοχής σε αναστολή διαπραγμάτευσης, ίσως να αποτελεί το μικρότερο πρόβλημα για την εταιρεία! Η αναφορά μας στην Betanet, που δεν κατάφερε να δημοσιοποιήσει την ετήσια οικονομική έκθεση της χρήσης 2008, εντός της προθεσμίας των δέκα ημερών.

> Προσέχουν για να έχουν! Στάση αναμονής απέναντι στο Χ.Α. φαίνεται να κρατούν, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, οι διαχειριστές των χαρτοφυλακίων των εισηγμένων ΑΕΕΧ, καθώς οι τοποθετήσεις τους εμφανίζονται μικρές και κυρίως σε δεικτοβαρείς τίτλους, όχι όμως των τραπεζών.

> Η πρώτη χρήση των 10 μελών της Εναλλακτικής Αγοράς δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή! Υπό το βάρος της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας και των συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην εγχώρια, οι εισηγμένες σε αυτήν επιχειρήσεις εμφάνισαν συγκρατημένη μείωση της κερδοφορίας και αύξηση του κύκλου των εργασιών.

> Έπρεπε να περάσουν εννέα χρόνια, να επέλθει το μοιραίο για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, προκειμένου να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις και να κινδυνεύουν να χαθούν τα χρήματα εκατοντάδων μικροεπενδυτών! Περί της Αστραία ΑΕΠΕΥ ο λόγος.

> Μεταξύ των «αδυνάμων» εισηγμένων κατασκευαστικών ομίλων που δημοσιοποίησαν οικονομικά αποτελέσματα είναι οι 1) ΔΙΕΚΑΤ – Μεσοχωρίτης που έχουν ζητήσει να τεθούν υπό την προστασία του πτωχευτικού νόμου, 2) Τεχνική Ολυμπιακή που προχωρά στην πώληση ζημιογόνων δραστηριοτήτων και 3) Προοδευτική με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και διαγραφές απαιτήσεων.

> Με την πρόβλεψη μείωσης των αφίξεων 15% και εσόδων 25% για τη νέα τουριστική σεζόν στη χώρα μας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) ζήτησε την επιτάχυνση της χρηματοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων από τις τράπεζες με εγγύηση του Δημοσίου μέσω ομολόγων.

> Τις επιπτώσεις από τη γενικότερη χρηματιστηριακή κρίση αντιμετώπισε κατά το α΄ τρίμηνο του έτους και η Marfin Investment Group, καθώς αρκετές από τις συμμετοχές της ακολούθησαν τη γενικότερη πτωτική πορεία των χρηματιστηρίων στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πτώση στη μετοχή του Υγεία, της Marfin Popular Bank και της Vivartia.

> Σκάνδαλο με το οικόπεδο – φιλέτο του Χατζή Μπαξε στη Θεσσαλονίκη που ανήκει στην ATEbank, καταγγέλλει η συνδικαλιστική παράταξη των εργαζομένων της τράπεζας που πρόσκειται στην αξιωματική αντιπολίτευση, θέτοντας τους εμπλεκόμενους προ των ευθυνών τους, καθώς μεταξύ άλλων αν και εκτιμήθηκε κατ’ ελάχιστο για πώληση 19.500.000 ευρώ, το τελικό τίμημα έπειτα από φόρους, αποζημιώσεις, τέλη μίσθωσης, κ.λπ., αναμένεται να είναι πολύ μικρότερο, ενώ εδώ και περίπου τρία χρόνια ο κρατικά εποπτευόμενος όμιλος δεν έχει πάρει ούτε 1 ευρώ από το εν λόγω περιουσιακό του στοιχείο.

> Oι σημαντικές επιπτώσεις στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών, κυρίως από τις συναλλαγματικές διαφορές των συμμετοχών σε θυγατρικές εταιρείες που ενεργοποιούνται στη Ν.Α. Ευρώπη, η αναστολή της εφαρμογής του ΔΛΠ 39 και ο διπλασιασμός των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια, επηρέασαν σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων τραπεζών.

> Υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας και ναρκοθετούν τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, για ένα φαύλο κύκλο αναχρηματοδότησης του χρέους! Η αναφορά μας στην κυβέρνηση, που εξακολουθεί να δανείζεται μεγάλα ποσά τόσο με έντοκα γραμμάτια όσο και με βραχυχρόνια ομόλογα, καθώς τα επιτόκια των μακροπρόθεσμων παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

> Ενός κακού μύρια έπονται! Τα θέματα της σύστασης επιτροπής ελέγχου και ανάκλησης των μελών του υπάρχοντος διοικητικού συμβουλίου, ζήτησαν να συμπεριληφθούν στην τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας Aτλάντικ, μέτοχοι που εκπροσωπούν το 1/20 του καταβεβλημένου μετοχικού της κεφαλαίου.

> Λέγε λέγε στο τέλος θα πείσουν τους συναρμόδιους υπουργούς! Για μια ακόμη φορά ο διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank ΑΕΔΑΚ και πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών έδειξε τις προθέσεις τους σχετικά με την περιουσία των ασφαλιστικών μας ταμείων, τονίζοντας τις αδυναμίες στη διαχείρισή τους είτε λόγω έλλειψης εμπειρίας των διοικήσεών τους είτε λόγω αδυναμίας πολιτικής βούλησης.

> Η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων, η αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για τα πολύ υψηλά εισοδήματα και η εισαγωγή του νέου καθεστώτος για τα τεκμήρια, είναι μεταξύ άλλων κάποια από τα φορολογικά μέτρα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των Βρυξελλών.

> Λίγη προσοχή δεν βλάπτει! Μπορεί οι τιτλοποίησης απαιτήσεων να εξυπηρετούν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ομίλων που τις εφαρμόζουν, είναι όμως εξαιρετικά περίπλοκες διαδικασίες που απαιτούν κατ’ ελάχιστο οργάνωση λειτουργίας, στελέχωση ικανού προσωπικού και εξειδικευμένη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

> H δραματική μείωση των συναλλαγών, σε συνδυασμό με την υπερσυγκέντρωση του τζίρου στις τραπεζικές ΑΧΕΠΕΥ, έχει οδηγήσει τον κλάδο σε σκέψεις για επιχειρηματικές συνεργασίες εξαγορών και συγχωνεύσεων. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των Beta Χρηματιστηριακή και Praxis International.

> Σοβαρές αμφιβολίες ως προς τις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της παραγωγικής τους δραστηριότητας θέτουν για πολλοστή φορά οι ορκωτοί ελεγκτές. Στα Χαλυβδόφυλλα οι φόροι και οι προσαυξήσεις των φορολογικών ελέγχων χρήσεων ύψους 31,2 εκατ. ευρώ, δεν απεικονίστηκαν, καθώς η εταιρεία προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια και δεν σχημάτισε πρόβλεψη σε βάρος των αποτελεσμάτων της.

> Σιγή ιχθύος για την πορεία των οικονομικών τους μεγεθών το 2009 τηρούν οι διοικήσεις των μεγάλων εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α., λόγω των ισχυρών ενδείξεων πως το μέγεθος της διεθνούς κρίσης δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί σε πλήρη έκταση, τόσο στη χώρα μας, όσο και στις αγορές της Ν.Α. Ευρώπης, όπου πολλές ελληνικές εταιρείες διαθέτουν σημαντική παρουσία.

> Έχουν χάσει την μπάλα… στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης! Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την καθυστέρηση, στο ακριβές νομικό πλαίσιο που διέπει τη διανομή μερίσματος των τραπεζών, εξέλιξη που οδήγησε στην αναβολή της τακτικής γενικής συνέλευσης της Alpha bank;

> Επιδείνωση των μεγεθών τους εμφάνισαν το 2008 αρκετές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και η συνέχιση της λειτουργίας τους! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Άλμα – Ατέρμων που σε επίπεδο ομίλου έκλεισε με ζημιές 14,7 εκατ. ευρώ, αρνητική καθαρή θέση 6,8 εκατ. ευρώ και δάνεια ύψους 12,8 εκατ. ευρώ.

> Δεν προβλέπεται μέριμνα για τους πελάτες των εταιρειών που σταματούν τη λειτουργία τους! Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τον κλάδο του αυτοκινήτου, σε περίπτωση που η εταιρεία του ασφαλισμένου κλείσει ενεργοποιείται ο φορέας του Επικουρικού Κεφαλαίου μόνο για τον κίνδυνο αστικής ευθύνης έναντι τρίτων από αυτοκινητιστικά ατυχήματα, εάν συνέβη εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της.

> Προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών που φέρουν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση! Ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την υπόθεση Γερμανός – Cosmote κατέθεσαν 11 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής την κ. Λούκα Κατσέλη, αφήνοντας σαφείς αιχμές τόσο κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία ακυρώνονται τα πρόστιμα που είχε επιβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όσο και κατά του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής αρνείται να καταθέσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το πόρισμα των ελεγκτών της εποπτικής αρχής.

> Εν όψει εκλογών το χρήμα ρέει άφθονο! Την ενίσχυση με ποσά έως 1 εκατομμύριο ευρώ, επιχειρήσεων που θα επενδύσουν στην αξιοποίηση καινοτόμων σχεδίων, προβλέπει ειδική δράση του ΕΣΠΑ με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, ενώ σε ανάλογη κίνηση προέβη και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Μπούρας προκειμένου να αξιοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια του Γ’ ΚΠΣ ύψους 9 δισ., τα οποία μένουν στα αζήτητα λόγω καθυστερήσεων.

> Καθοριστικός παράγοντας για τη σοβαρή επιδείνωση των αποτελεσμάτων της βαριάς βιομηχανίας της χώρας ήταν το σκάσιμο της φούσκας στις τιμές των πρώτων υλών, που υποχρέωσε τους ομίλους να αποτιμήσουν σε πολύ χαμηλότερες τιμές τα αποθέματά τους.

> Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των Ειδικών Διαπραγματευτών, για την περίοδο 1/1/2009 έως 31/3/2009, με τις τραπεζικές Άλφα Finance, Proton, Επενδυτική Τράπεζα, Εurobank EFG, αλλά και τις μη τραπεζικές Beta ΑΧΕΠΕΥ, Artion, Μerit, να λαμβάνουν βαθμολογία τρία Α.

> Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αποφάσισε να επαναφέρει τα μέτρα περιορισμού του short selling, μιας επενδυτικής πρακτικής που σύμφωνα με ορισμένους ευθύνεται για διόγκωση της χρηματοοικονομικής κρίσης και αύξηση των πιέσεων στις τιμές των μετοχών. Προκρίνεται το uptick rule, που επιτρέπει τις πωλήσεις short μόνο όταν η τελευταία τιμή πώλησης είναι υψηλότερη από την προηγούμενη τιμή.

>Σχετικά με δημοσίευμά μας της 12ης Απριλίου, που ανέφερε ότι ο ΟΓΑ έχει καταθέσει ισολογισμό στο υπουργείο Απασχόλησης μέχρι το 1993, ο διοικητής του οργανισμού Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, με επιστολή του μας έστειλε, διευκρινίζει ότι έχει κατατεθεί ισολογισμός μέχρι το 2006 και εντός του έτους θα υποβληθούν οι ισολογισμοί για το 2007 και το 2008.

δ Βίοι παράλληλοι, δρόμοι αντίθετοι! Ευκαιριακά αντιμετωπίζουν το χρηματιστηριακό ράλι οι ξένοι επενδυτές προκειμένου να ρευστοποιήσουν περισσότερες μετοχές σε υψηλότερες τιμές, όταν όλο και περισσότεροι Ελληνες αγοράζουν σταθερά, ποντάροντας σε μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη των αγορών.

δ Την ώρα που η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ρίχνει καμπάνες στις εταιρείες, χιλιάδες καταναλωτές που είναι πελάτες των εναλλακτικών παρόχων σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ, εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από τις κακές πρακτικές.


Σχολιάστε εδώ