O Καραμανλής προωθεί τον… Καραμανλή!

Είναι φαινόμενο πρωτοφανές στον χώρο της πολιτικής στη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης ένας πολιτικός μέσα από συμπληγάδες, συνεχείς αποτυχίες και μείωση της δύναμης του πολιτικού φορέα που εκπροσωπεί μέσα σε έναν χρόνο ακόμη και κατά εννέα τοις εκατό, να βρίσκεται εκεί, εις πείσμα κάθε λογικής συνάρτησης, στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός και ο πλέον ικανός να διαχειριστεί τις κρίσεις. Ο Κ. Καραμανλής προφανώς είναι ο πολιτικός που περισσότερο από κάθε άλλον μπορεί να ξεπερνά προβλήματα και δυσκολίες και να… «πλασάρει» τον εαυτό του μέσα από δύσκολες καταστάσεις και τραγικά αδιέξοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ποσοστό από 71% έως και 84% οι Νεοδημοκράτες, οι ψηφοφόροι του κόμματός του, παρουσιάζονται πεπεισμένοι, και μάλιστα κάτω από τις κρίσιμες σημερινές συνθήκες, ότι πρέπει ο Κ. Καραμανλής να παραμείνει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ακόμη κι αν χάσει τις εκλογές. Όπως τόνιζαν αναλυτές του… φαινομένου, ο Κ. Καραμανλής είναι ίσως ο τελευταίος των Μοϊκανών όσον αφορά τους ηγέτες που παραμένουν στις θέσεις τους και αναπτύσσουν καθαρά προσωποπαγείς τάσεις εξουσίας. Είναι με απλά λόγια το τελευταίο… «δείγμα» μιας προσωποκεντρικής εξουσίας, ενός συστήματος που αφορά και μόνον τους πεφωτισμένους άλλης εποχής. Για τον λόγο αυτό πιθανότατα να τον… ψέγουν επειδή ακριβώς ως κύριος μοχλός μιας προσωποκεντρικής εξουσίας θα έπρεπε να αναπτύξει ισχυρά «εξαπτέρυγα» ώστε να μη φθάσουν με ευκολία σε αυτόν οι όποιες κριτικές και μέθοδοι φθοράς… Το τραγικό συμπέρασμα των δημοσκόπων και αναλυτών της σημερινής κατάστασης είναι πως μόνον ο Καραμανλής μπορεί να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες και με… μια ικανή βοήθεια της θεάς Τύχης να αντιστρέψει το κλίμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Καραμανλής δεν εμφανίζεται στις μετρήσεις μόνον βαλλόμενος από τους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και εκ των έσω. Ακόμη και τον εσωτερικό πόλεμο και την αμφισβήτηση από επίδοξους δελφίνους ο πρωθυπουργός τα ξεπέρασε επιδεικνύοντας αναμφισβήτητη υπεροχή και αποδεικνύοντας αυτό ακριβώς που θεωρούν προτέρημά του οι αναλυτές: Έχει φθαρεί ελάχιστα, διατηρεί την καταλληλότητά του ως πρωθυπουργός και τη δημοφιλία του σε ικανοποιητικά, για όσα συμβαίνουν γύρω μας, επίπεδα…

Τον διπλό ρόλο που καλείται να παίξει ο Καραμανλής καθʼ όλη την περίοδο έως και τις ευρωεκλογές ανέλυσε σε φιλική συντροφιά στενός του συνεργάτης: Από τη μια πλευρά θα επιχειρήσει να ενισχύσει το προφίλ του με συναντήσεις με κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες –μετά τον Ομπάμα ο Νικολά Σαρκοζί κι άλλοι θα ακολουθήσουν– κι από την άλλη πλευρά θα επιχειρήσει να ενισχύσει το ανθρώπινο προφίλ του ευρισκόμενος με περιοδείες και ομιλίες κοντά στους πολίτες σε όλη την περιφέρεια, κυρίως, της χώρας. Η δεύτερη επιχείρηση επαναπροσέγγισης των ψηφοφόρων έχει και την έννοια να αποδείξει ότι είναι απόλυτα μάχιμος και δίνει τον αγώνα ακόμη και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Η στόχευση είναι καθαρά κομματική και έχει να κάνει με τη συσπείρωση των ψηφοφόρων. Θέλει να συσπειρώσει τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας αφού ακόμη υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω αύξηση της συσπείρωσης των οπαδών που φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν κατά δέκα τοις εκατό τουλάχιστον πιο χαλαρά τις προσεχείς ευρωεκλογές από τις προηγούμενες. Με δεδομένο το γεγονός ότι οι εκλογές διεξάγονται το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ο Καραμανλής θα πρέπει να απευθυνθεί με… κομματικό πατριωτισμό στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και να αυξήσει οπωσδήποτε τη συσπείρωσή τους.

Αμέσως μετά το Πάσχα, τις ημέρες που θα μένουν έως και τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να εμφανισθεί σε αρκετές περιπτώσεις στη Βουλή για να υπερασπίσει το κυβερνητικό έργο. Ο Κ. Καραμανλής είναι σίγουρο ότι επιθυμεί στην προεκλογική περίοδο να παίξει το μοναδικό χαρτί που έχει υποστεί τη μικρότερη φθορά: το δικό του.

Είναι άλλωστε και το μοναδικό χαρτί το οποίο θεωρείται ότι, εάν το παίξει έως το τέλος χωρίς να συμβούν πλημμύρες, καταστροφές, δολοφονίες, καεί η Αθήνα άλλη μια φορά και συμβεί κάθε είδους πανικός, μπορεί να μειώσει σε μεγάλο ποσοστό τη διαφορά. Και εάν η διαφορά είναι κάτω από το τρία τοις εκατό τότε… όλα είναι πιθανά μέχρι το τέλος του χρόνου…


Σχολιάστε εδώ