Φωνάζει για εκλογές αλλά τις θέλει ο Γιώργος;

Έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ωστόσο αλλά και κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι επί της ουσίας ο Γιώργος δεν θέλει διπλές εκλογές τον Ιούνη.

Τότε γιατί (ξανα)προβάλλει το σχετικό αίτημα και μάλιστα του δίνει και χροιά βεβαιότητας;

Πάντα κατά τις παραπάνω εκτιμήσεις, το κάνει επειδή:

– Αφενός θέλει να «κάψει» το ενδεχόμενο αυτό.

– Αφετέρου, αν ο Καραμανλής πάει τελικά σε διπλές εκλογές (δεν το θέλει μεν, αλλά αν κάτι τέτοιο επιβληθεί απ’ τις εξελίξεις της υπόθεσης Παυλίδη), τότε θα θριαμβολογήσει επικοινωνιακά ότι τις επέβαλε.

Οι εκτιμήσεις, μάλλον η βεβαιότητα, ότι ο Γιώργος επί της ουσίας δεν θέλει διπλές εκλογές, έχουν τις εξής αφετηρίες:

= Αν μεν τις κερδίσει (αυτό φαίνεται το πιθανότερο), τότε θα έχει να αντιμετωπίσει τη βαθιά οικονομική κρίση, κάτι που φοβάται ιδιαίτερα, αφού δεν έχει κανένα σχέδιο για την υπέρβασή της και μέχρι τώρα περιορίζεται στην κριτική των πεπραγμένων της κυβέρνησης. Μάλιστα ακόμα και σοβαρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ομολογούν ότι σκέφτονται με άγχος το ενδεχόμενο να κληθεί το κόμμα τους να κυβερνήσει εν μέσω αυτής της κρίσης. Θα υποστεί, λένε, σοβαρότατο πολιτικό κόστος και μάλιστα σε συντομότατο χρονικό διάστημα!

= Αν πάλι τις χάσει, τότε η αποχώρησή του αυτήν τη φορά είναι μονόδρομος.

= Αν πάλι κερδίσει μεν, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, ένα σενάριο πιθανό με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, τότε επίσης θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα και έντονη αμφισβήτηση. Αλλά θα αντιμετωπίσει και ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα, όπως κι ο Καραμανλής: Τις πιέσεις απ’ το σύστημα των «νταβατζήδων» για συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (το σενάριο του αλά Μέρκελ «μεγάλου συνασπισμού»), κάτι που σημαίνει «παραμερισμό» και των δύο…

Ακόμα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών κι ο Κ. Λαλιώτης, εκτιμούν πως αυτήν τη στιγμή η αυτοδυναμία δεν έχει «κλειδώσει». Και πιστεύουν ότι αυτό θα έχει γίνει απ’ το φθινόπωρο και μετά…

Παράσταση-αντίφαση…

Ακόμα κι η παράσταση Ρέππα, ο οποίος ως γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κινήματος κατ’ εντολή του Γιώργου ζήτησε απ’ τον πρόεδρο της Βουλής την παράταση των εργασιών της Ολομέλειας προκειμένου να μην παραγραφούν σκάνδαλα (Βατοπέδιο, ομόλογα, Γερμανός) περιέχει μια σοβαρή αντίφαση:

– Παράταση των εργασιών της ολομέλειας σημαίνει μη πραγματοποίηση εκλογών τον Ιούνιο, μαζί με τις ευρωεκλογές…


Σχολιάστε εδώ