υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

• Μήπως η ελληνική πρεσβεία της Τουρκίας πρέπει να μεταφερθεί από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη; Ρωτάμε γιατί μάλλον έτσι θα βολεύονταν πιο καλά όσοι έλληνες διπλωμάτες υπηρετούν μεν στην Άγκυρα αλλά δεν μπορούν να αποχωριστούν τις ομορφιές της Πόλης.

• Χαλαρότητα στο νεοκλασικό, μια και από τη Μεγάλη Τρίτη άρχισαν οι διακοπές. Και αφού έφυγε η «κεφαλή», σιγά μην καθίσουν τα «πόδια» να χολοσκάσουν. Πάλι καλά που η υπουργός πήγε με καθυστέρηση στο Ακρωτήρι στα Χανιά. Μια ημέρα νωρίτερα και θα έβρισκε τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο στον κήπο της βίλας (με τους δέκα καμπινέδες, σύμφωνα με τον θρύλο) να πίνει ρακές δίπλα στον Μητσοτάκη. Είχε προσκληθεί για «μπάρμπεκιου» από τον «πάντρε, παντρόνε». Η απορία μας: Μα πώς να κάνει η κόρη άνοιγμα στο ευρύτερο Κέντρο με τον Κωνσταντίνο να γυροφέρνει στην αυλή της Οικογένειας;

• Στο άλλο κτίριο του υπουργείου έχει πέσει… αγρανάπαυση. Ο υφυπουργός Γ. Βαληνάκης περιμένει να απαλλαγεί οριστικά και διά παντός από τον «αντίζηλό» του Αρ. Παυλίδη ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να πάρει μέρος της εκλογικής του προίκας. Αν και όπως πάνε τα πράγματα με τη ΝΔ, μάλλον μένει όνειρο απατηλό να αναλάβει κάποτε το υπουργείο Ναυτιλίας, έστω του Αιγαίου.

• Όσο για τον γ.γ. Θ. Σκυλακάκη, επεκτείνει το δίκτυο προς τους επιχειρηματίες, αναμένοντας την κατάρτιση της ευρωλίστας, όπου θεωρείται το φαβορί για μία από τις εκλόγιμες θέσεις που «δικαιούται» η Οικογένεια. Το πρόβλημά του ακούει στο όνομα Γ. Κουμουτσάκος, που και καλός διπλωμάτης είναι και γνώστης των ευρωπαϊκών και έχει αποκτήσει ως ο μακροβιότερος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και αξιόλογη πολιτική εμπειρία. Ούτε πρέπει να υποτιμάται ότι είναι γαμπρός του στενότατου συμβούλου του πρωθυπουργού και γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου καθηγητή Αρ. Καρρά. Και επειδή είναι μάλλον δύσκολο να έχουμε δύο υποψήφιους σε εκλόγιμη θέση, προερχόμενους από το ΥΠΕΞ, η μάχη προβλέπεται σκληρή.

• Ο κ. Σκυλακάκης πάντως είχε προκαλέσει αναταραχή παλαιοτέρα στη ΝΔ, και δεν εννοούμε την προσχώρησή του στο κόμμα του κ. Μάνου. Το 1995, όταν εξέδωσε το βιβλίο του για το Σκοπιανό που αποτύπωνε τις θέσεις του Κ. Μητσοτάκη (ο οποίος είχε γράψει και τον πρόλογο), είχε προκαλέσει την οργή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που θεώρησε «ηθελημένη ιστορική ανακρίβεια» τα όσα υποστήριζε ο κ. Μητσοτάκης για τη μη σύγκληση νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών το 1993 (έτσι καταγράφονταν οι αντιδράσεις από την ηλεκτρονική έκδοση της «Μακεδονίας» την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 1995). Αντιδράσεις και μάλιστα έντονες είχαν προκληθεί και από κορυφαία στελέχη της ΝΔ όπως ο Ι. Βαρβιτσιώτης και ο Στ. Δήμας, στον οποίο είχε αποδώσει ο κ. Μητσοτάκης την πρόθεση να ανατρέψει την κυβέρνηση της ΝΔ από κοινού με τον Μ. Έβερτ και τον Αθ. Κανελλόπουλο εάν «επήρχετο συμβιβασμός στο Σκοπιανό».

• Και με όλα αυτά που σας είπαμε, η έκπληξη είναι πράγματι μεγάλη: Η Ντόρα επέβαλε και κλείδωσε την υποψηφιότητα του Θ. Σκυλακάκη στην ευρωλίστα σε εκλόγιμη θέση. Έτσι εξασφαλίζεται και επαγγελματικώς ο άνθρωπος, ώστε να αποτελεί (με τη σιγουριά του Ευρωκοινοβουλίου) μετά την ήττα της ΝΔ τη χρυσή εφεδρεία της Ντόρας όταν έρθει η ώρα της διαδοχής στη Ρηγίλλης.

• Το κλείδωμα της υποψηφιότητας Σκυλακάκη για την Ευρωβουλή προκαλεί και άλλους κραδασμούς και παρεκτροπές: Ο έτερος διεκδικητής της θέσης Γ. Κουμουτσάκος λογικό είναι να ζητά κάτι παραπάνω για το «ρίξιμο» που υπέστη. Έτσι, ενώ έχει κρατηθεί για.. πάρτη του το Γενικό Προξενείο Λονδίνου, για λόγους και οικογενειακούς άρχισαν οι λοξές ματιές προς την Κωνσταντινούπολη. Γιατί όχι; Καλό πόστο είναι, πρεστίζ προσφέρει, γνωριμία με τους πλούσιους χορηγούς του Πατριαρχείου εξασφαλίζει, κοντά στην Αθήνα είναι και πολλή δουλειά δεν απαιτεί…

• Το θέμα είναι να αποφασιστεί πού θα πάει, γιατί με αυτήν την… εκκρεμότητα υπονομεύονται άλλοι διπλωμάτες στα πόστα όπου υπηρετούν, καθώς διαβάζουν, είτε στο Λονδίνο είτε στο Παρίσι είτε στην Κωνσταντινούπολη, ότι ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, «εάν δεν γίνει ευρωβουλευτής θα πάρει τη θέση τους». Θα διευκολύνει και τον εαυτό του και τους συνάδελφους του ο κ. Κουμουτσάκος εάν σύντομα και έγκυρα δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του…

• Το ερώτημα που τέθηκε από διπλωμάτες: Μα τώρα θυμήθηκε ο πρέσβης στο Κίεβο Χ. Δημητρίου να σχολιάσει τα όσα περιελάμβανε στις συχνές εκθέσεις του τα τελευταία χρόνια για ενεργειακά θέματα και για τη Ρωσία ο σύμβουλος της πρεσβείας στη Μόσχα Δ. Ιωάννου; Η απάντηση είναι μάλλον εύκολη, μια και δύσκολα θα τα έβαζε κάποιος, έστω και με την ιδιοσυγκρασία του κ. Χ. Δημητρίου, μ’ έναν παλιό και σεβαστό πρέσβη που μέχρι πριν από λίγο υπηρετούσε στη Μόσχα, τον κ. Η. Κλη. Μόλις έφυγε, άρχισαν τα όργανα…

• Ενοχλήθηκε η «Οικογένεια» (φαμίλια στα σικελικά) γιατί υπήρξε μειοψηφούσα ψήφος στο μικρό Υπηρεσιακό Συμβούλιο για τη μετάθεση διπλωμάτη, υιού σημαίνοντος έκδοτη και παράγοντα της δημόσιας ζωής, από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη (αλήθεια, πόσα χρόνια έχει να υπηρετήσει στην Ελλάδα;). Το θέμα όμως δεν είναι αυτό: Σκέφθηκαν κάποιοι ότι το τερπνόν μετά του ωφέλιμου. Και έτσι «κατέδωσαν» ως ηθικό αυτουργό της ψήφου που μειοψήφησε γνωστό συνδικαλιστή διπλωμάτη ο οποίος τους έχει μπει στη μύτη. Ελπίζοντας ότι έτσι θα εξουδετερώσουν κάθε αντίθετη φωνή…

• Από μυστικά κονδύλια πώς πάμε παιδιά; Αν και έχουν αυξηθεί οι «τρέχουσες» δαπάνες με τόσα άτομα υπηρεσιακά ενταγμένα στο πολιτικό γραφείο ώστε να μισθοδοτούνται από το κράτος, και πάλι θα πρέπει να περισσεύουν πολλά από τους μυστικούς πόρους. Εκτός εάν υπάρχουν άλλες «τρύπες» να κλείσουν. Εξάλλου ούτε ο πρωθυπουργός δεν έχει λόγο για το πού πάνε τα μερικά δισεκατομμύρια παλιές δραχμές, σιγά μην πάρουμε εμείς απάντηση.


Σχολιάστε εδώ