Τρία τα σενάρια για Καραμανλή
Η επιμονή του Κ. Καραμανλή να μην ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του, τόσο στο θέμα των εκλογών όσο και της παραμονής του ή όχι στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, παρατείνει τη σύγχυση στο πολιτικό σκηνικό και ενισχύει τα «παραλυτικά φαινόμενα» στις τάξεις της κυβέρνησης. Παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται και μέσα από την κυβερνητική παράταξη, ο πρωθυπουργός αποφεύγει μέχρι στιγμής να δηλώσει ευθέως ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την αρχηγία του κόμματος πριν ή μετά τις εκλογές – τα μισόλογα και οι διαρροές από στενούς συνεργάτες του σε καμιά περίπτωση δεν ξεκαθαρίζουν, αντίθετα συσκοτίζουν περαιτέρω το τοπίο. Παράλληλα δεν τοποθετείται με σαφήνεια στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, στη βάση ότι «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», όπως δήλωνε σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Η ασάφεια ως προς τις πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού προκαλεί παρενέργειες σε πολλά επίπεδα, κυρίως στο μέτωπο της οικονομίας και της αγοράς, καθώς ο «κίνδυνος» των πρόωρων εθνικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου πυροδοτεί τη στασιμότητα και καλλιεργεί προσδοκίες που συνδέονται με πιθανή ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν πάντως ότι ο κ. Καραμανλής δεν θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει το θέμα των εκλογών τουλάχιστον, αφενός διότι δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί το ζήτημα Παυλίδη και αφετέρου γιατί έτσι θα «έκαιγε» ένα από τα λίγα ισχυρά χαρτιά του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αλλά και τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, τρία είναι κατά βάση τα εναλλακτικά σχέδια του πρωθυπουργού και εκτείνονται μέχρι τον Μάρτιο του 2010.
– ΔΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι ο Κώστας Καραμανλής προσανατολίζεται στη λύση αυτή. Στο παρελθόν είχε εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό, αλλά τα πολιτικά δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει σε σημαντικό βαθμό, αν και υπάρχουν ακόμη στελέχη που επιμένουν ότι πρέπει να πάνε τώρα σε εκλογές, προκειμένου να περιορίσουν το εύρος της ήττας, και ότι αργότερα τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η προσφυγή στις κάλπες θα συσπειρώσει τη βάση της παράταξης και εκμεταλλευόμενος ο πρωθυπουργός την υπεροχή του έναντι του Γ. Παπανδρέου θα επιδιώξει την… ολική επαναφορά της Νέας Δημοκρατίας! Πόσω μάλλον, λένε, που όλοι οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι αυτήν τη στιγμή το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ για τις εθνικές εκλογές δεν υπερβαίνει το 3,7%.
Όσοι ωστόσο διαφωνούν με το ενδεχόμενο των διπλών εκλογών χαρακτηρίζουν λανθασμένη μια τέτοια επιλογή, διότι αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσχερή θέση λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά και σκανδαλολογίας. Στην εκτίμηση ότι ο κ. Καραμανλής δεν σκέφτεται διπλές εκλογές συνηγορούν μια σειρά κυβερνητικών αποφάσεων και εξαγγελιών, π.χ. του Γ. Σουφλιά και της Φ. Πετραλιά, που χρειάζονται βάθος χρόνου για να υλοποιηθούν και να αποδώσουν πολιτικά οφέλη στην κυβέρνηση.
Υπάρχει βεβαίως και το ενδεχόμενο ο κ. Καραμανλής να υποχρεωθεί να πάει σε διπλές εκλογές λόγω εξελίξεων στην υπόθεση Παυλίδη. Αν ο πρώην υπουργός παραπεμφθεί, η Ρηγίλλης θα του ζητήσει να παραιτηθεί και στην περίπτωση που εκείνος αρνηθεί, ο πρωθυπουργός θα τον διαγράψει, με άμεση συνέπεια η ΝΔ να χάσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή, μένοντας με 150 βουλευτές. Όσο κι αν ορισμένοι -ελάχιστοι είναι αλήθεια- υποστηρίζουν ότι ακόμα κι έτσι ο πρωθυπουργός μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απόφασή του είναι να προσφύγει άμεσα στις κάλπες.
– ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΗΜΙΤΗ: Σε ανύποπτο χρόνο ο κ. Καραμανλής είχε πει σε κατ’ ιδίαν συνομιλία του ότι «εγώ Σημίτης δεν θα γίνω», εκφράζοντας έτσι την κάθετη διαφωνία του με την απόφαση του τελευταίου, παραμονές των εκλογών του 2004, να αποχωρήσει από την ηγεσία δίνοντας την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ στον Γ. Παπανδρέου. Τέσσερα χρόνια μετά, πολλά έχουν αλλάξει και παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν ότι η τακτική που ακολούθησε ο πρώην πρωθυπουργός αποτελεί εναλλακτικό σενάριο για τον κ. Καραμανλή. Λένε μάλιστα ότι μετά από μια ήττα στις ευρωεκλογές και πιθανότατα το φθινόπωρο θα συγκαλέσει έκτακτο Συνέδριο κι εκεί ενδέχεται να δώσει το «δακτυλίδι» στον Αντ. Σαμαρά, παραμένοντας ο ίδιος στην πρωθυπουργία μέχρι τις εθνικές εκλογές. Πάντως το σενάριο αυτό δεν φαίνεται να το συμμερίζονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. «Αυτήν τη στιγμή ο Καραμανλής είναι φοβισμένος κι ένας άνθρωπος που φοβάται δεν φεύγει», σημειώνουν.
– ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ: Εκτός συνταρακτικού απροόπτου, δείχνει να είναι το πιο πιθανό σενάριο στα σχέδια του κ. Καραμανλή. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας αν δεν είναι ο Κ. Παπούλιας, ενώ αν είναι, θα ζητήσουν πρώτα εθνικές εκλογές και στη συνέχεια τα δύο μεγάλα κόμματα να προχωρήσουν στην επανεκλογή του. Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι ακόμη και μέσα σ’ αυτό το δυσμενές οικονομικά περιβάλλον η κυβέρνηση θα έχει περιθώριο 10 μηνών να προσπαθήσει να αλλάξει τα δεδομένα και να διεκδικήσει τη νίκη στις εκλογές. Πιστεύουν δε ότι τότε θα κοστίσει στο ΠΑΣΟΚ η άρνησή του να ψηφίσει εξ αρχής τον κ. Παπούλια, καθώς θα κατηγορηθεί ότι κάνει παιχνίδια σε βάρος του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας.