Τι σημαίνει Ο Π Ε Κ;

Κύριε Διευθυντά,

Διαβάζουμε στη διαδικτυακή πρόσκληση του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας για συμμετοχή σε εκδήλωση της 8/4/09 με θέμα: «Η αγορά εργασίας σε ώρα κρίσης (sic): επισφαλής εργασία και ανεργία» (πρόεδρος Αντώνης Λιάκος, «Καθηγητής» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα εισαγωγικά οφείλονται στο ότι, ενώ η εκλογή του χρόνια τώρα έχει εκπέσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση δεν εκτελείται με τίποτα).

Πέραν της αλγεινής εντύπωσης του μειξοδημοτικιστικού «εν ώρα κρίσης» (ούτε «εν ώρα κρίσεως», μη μας πουν καθαρευουσιάνους και τότε τι εκσυγχρονιστές θα ήμασταν ούτε «σε ώρα κρίσης», μη μας πουν αγοραίους και τότε τι προβληματισμό να ασκήσουν καθηγητές άνθρωποι με τέτοια λαϊκή γλώσσα;), το περιεχόμενο είναι ότι προβληματίζονται οι ομιλητές αν η επισφαλής εργασία και ανεργία είναι αρκετές ή μήπως χρειάζονται και άλλες τέτοιου είδους, για να εκσυγχρονιστεί περισσότερο η κοινωνία μέσω του «νοικοκυρεύματος» της οικονομίας.

Μα, η στάθμη της επισφαλούς εργασίας και ανεργίας δεν είναι ακριβώς αποτέλεσμα και του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας; Άλλωστε και:

1. Ο αριθμός των μεταναστών και η ποιότητά τους και
2. Το ύψος της εγκληματικότητας και παραβατικότητας και
3. Ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων και
4. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας και το επίπεδο του κράτους πρόνοιας και
5. Το επίπεδο λειτουργίας των νοσοκομείων και των νοσηλευτικών κέντρων και
6. Ο τρόπος λειτουργίας των δικαστηρίων, των φυλακών και των σωφρονιστικών κέντρων και
7. Ο βαθμός ασφάλειας των πολιτών, ιδιαίτερα των παιδιών και των γερόντων και, και κ.λπ. Όλα τα παραπάνω κι άλλα τόσα στον περιβόητο εκσυγχρονισμό της κοινωνίας δεν οφείλονται; Ο διαβόητος πολυπολιτισμός, οι μυστηριώδεις ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί) και οι περίεργες Ανεξάρτητες Αρχές Προστασίας… σ’ αυτόν τον μεσσιανικό εκσυγχρονισμό δεν οφείλονται;

Προτείνουμε, λοιπόν, όχι να καταργηθεί ο ΟΠΕΚ, αλλά να τροποποιηθεί λίγο ο τίτλος του, μόνο κατά μία πρόθεση: Αντί του για να γίνει από δηλαδή:

Όμιλος Προβληματισμού από τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας.

Ανδρέας Παναγόπουλος,
Συγγραφέας, ομ. καθηγητής Πανεπιστημίου


Σχολιάστε εδώ