Τα «μπόνους» των «golden boys» να ενσωματωθούν στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων

Η καινοτόμα αυτή πρόταση συζητείται ευρέως ανάμεσα στη συνδικαλιστική ηγεσία της Ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ) εν όψει της κατάρτισης και κατάθεσης του σχεδίου για τη νέα σύμβαση εργασίας του κλάδου.

Η ιδέα «ρίχτηκε» από τον οργανωτικό γραμματέα της ομοσπονδίας Ζώη Πέπε και δεν την έχουν απορρίψει ούτε ο πρόεδρος Στ. Κούκος ούτε ο γενικός γραμματέας Ν. Μυλωνόπουλος. Μάλιστα, ο κ. Πέπες έχει αναλάβει την τεκμηρίωση του ιδιότυπου οικονομικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθεί ενδελεχώς τόσο στην Εκτελεστική Επιτροπή όσο και στο γενικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ που θα συνεδριάσουν μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Σε περίπτωση που στα δύο αυτά όργανα διαμορφωθεί πλειοψηφία, τότε η πρόταση θα μετατραπεί επισήμως σε οικονομικό αίτημα της ΟΤΟΕ. Συνδικαλιστικά στελέχη από διάφορες τράπεζες προεξοφλούν ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από ανώτατα στελέχη -μεταξύ τους και συνδικαλιστές- τα οποία επωφελούνται από τα μπόνους και δεν θα αποδεχθούν «μείωση» των παροχών που τους προσφέρονται. Επίσης κρίνουν ότι ανάλογη θα είναι και η αντίδραση της πλειοψηφίας των συμβούλων, ενώ βεβαίως στο θέμα οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να τοποθετηθούν.

Ενδιαφέρουσα πάντως συζήτηση διεξάγεται μεταξύ των εκπροσώπων των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ και Αυτόνομης Παρέμβασης εντός της

ΟΤΟΕ που υποστηρίζουν ότι με βάση την κερδοφορία των τραπεζών οι αυξήσεις για τους τραπεζοϋπαλλήλους πρέπει να είναι υψηλότερες από αυτές που προβλέπει για το 2009 η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (5,5%) που υπέγραψε η ΓΣΕΕ. Αν μάλιστα υιοθετηθεί η πρόταση από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας υπολογίζεται πως οι αυξήσεις που θα διεκδικηθούν θα είναι της τάξεως του 8,5%.

Εκτός της όλης συζήτησης είναι το ΠΑΜΕ, οι εκπρόσωποι του οποίου (και μέλη του προεδρείου της ΟΤΟΕ) διεκδικούν ανυποχώρητα την καθιέρωση βασικού μισθού ύψους 1.400 ευρώ (σ.σ.: Τώρα ο βασικός είναι 900 ευρώ) δηλαδή αυξήσεις της τάξεως του 38%. Πάντως, τα κέρδη της ΕΤΕ το 2008 έφτασαν το 1 δισ. 530 εκατ. ευρώ!

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, όπως

ακριβώς συμβαίνει και στη ΓΣΕΕ, δεν συμμετέχουν στις διαδικασίες της

Ομοσπονδίας και μάλιστα η υπεύθυνη οργανωτικού επαρχίας της ΟΤΟΕ κ. Μπαλού είναι πρόεδρος του νεοσύστατου Συλλόγου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, στο οποίο μετέχουν τραπεζοϋπάλληλοι από το σύνολο σχεδόν των τραπεζών που λειτουργούν στη χώρα. Στο ΔΣ του συλλόγου μετέχει και ένας από τους αντιπροέδρους του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ο Γ. Ποντικός. Η ίδρυση του συλλόγου χαρακτηρίζεται ως απόπειρα δημιουργίας μιας αντι-ΟΤΟΕ και απερίφραστα συνδικαλιστικά στελέχη της ομοσπονδίας μιλούν για διασπαστική κίνηση.

Άνοδος ΠΑΣΚΕ

Το γενικότερο πολιτικό κλίμα αντικατοπτρίζεται και στις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Συλλόγου της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ):

• Μεγάλη πτώση της ΔΑΚΕ, αξιοσημείωτη άνοδος της ΠΑΣΚΕ και μικρή άνοδος των συνδικαλιστικών παρατάξεων της Αριστεράς (Αυτόνομη Παρέμβαση – ΠΑΜΕ), της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και των «Ανεξάρτητων». Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα:

• Η ΠΑΣΚΕ όχι μόνον παραμένει πρώτη δύναμη αλλά από 48,5% αύξησε τη δύναμή της στο 53,9%, η ΔΑΚΕ από 29% συρρικνώθηκε στο 19,69%. Η Αυτόνομη Παρέμβαση ανήλθε στο 12,14%, το ΠΑΜΕ συγκέντρωσε 7,98%, τα δύο σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς πήραν 4% και οι «Ανεξάρτητοι» 2,2%.

Από τους 10.331 υπαλλήλους ψήφισαν οι 7.800.


Σχολιάστε εδώ