Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Κάθε χρόνο είθισται να λέμε και να γράφουμε πως η εορταστική περίοδος δεν δίνει αφορμές για μεγάλες συγκινήσεις ή για εξαγωγή συμπερασμάτων. Σωστό κατά βάση, εκτός από περιόδους κατά τις οποίες τα δεδομένα είναι τέτοια ώστε να μη μοιάζει η κατά τα λοιπά «ρηχή» εορταστική περίοδος με καμία άλλη, να μην μπορεί να γίνει σύγκριση ή αναγωγή σε προηγούμενα έτη. Ό,τι δηλαδή συμβαίνει στις μέρες μας, που η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση αλλά και η κατά βάση προεκλογική περίοδος -ιδιαίτερα ταραχώδης είναι η αλήθεια- στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, αλλάζουν άρδην τα δεδομένα και αίφνης το ΧΑ με τις μόλις 3 εργάσιμες ημέρες του εμφανίζεται ακόμα σε επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα -αναλογικά- των μεγάλων ευρωαγορών, που σε τελική ανάλυση λειτούργησαν και μία ημέρα παραπάνω!

• Η αλήθεια είναι πως η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε με δεδομένα τα κέρδη πέραν πάσης σύγκρισης με κάθε άλλη ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή αγορά. Πρακτικά το ΧΑ έχει καταγράψει τα μεγαλύτερα κέρδη έναντι πολλών μεγάλων ευρωαγορών από το ξεκίνημα του Μάρτη μέχρι σήμερα. Κι όχι άδικα οι αναλυτές έκαναν λόγο ακόμα και για μίνι ράλι.

• Η πραγματικότητα όμως είναι κατά τι διαφορετική: Κι αυτό γιατί ναι μεν η αγορά έχει να επιδείξει θετικότατες επιδόσεις, πλην όμως όχι για το σύνολο των εισηγμένων, ούτε καν για την πλειονότητά τους. Εκείνα που «τσίμπησαν» στην άνοδο ήταν φυσικά τα blue chips -κι αυτά όχι όλα- και αρκετές επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Από εκεί και μετά το χάος… Δυστυχώς!

• Συνεπώς καλοί οι… πανηγυρισμοί, πλην όμως καλύτερα θα ήταν να βλέπαμε πιο συντονισμένη κίνηση της αγοράς, μεγαλύτερη κινητικότητα στο ταμπλό και μεγαλύτερη διασπορά του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Δεδομένης μάλιστα της εκ νέου δραστηριοποίησης πολλών ξένων κεφαλαίων, αρκετοί σχολιάζουν πως τα δεδομένα στην αγορά θα αλλάξουν και πάλι! Κι αυτό γιατί οι αναλυτές λένε πως οι ξένοι αγοράζουν ό,τι πουλάνε οι εγχώριοι επενδυτές. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν πουλάνε οι επαγγελματίες αλλά οι ιδιώτες, οι οποίοι άδραξαν την ευκαιρία να «ξεφορτωθούν» χαρτιά αμέσως μόλις έκανε μια μικρή ανοδική διαδρομή ο Γενικός Δείκτης…

• Πάντως υπάρχει και μια καλή είδηση, αφού πέραν της επαναδραστηριοποίησης μεγάλων επενδυτών, ξένων και εγχώριων, οι χρηματιστές βλέπουν πως όσοι αγοράζουν δεν βγαίνουν πωλητές άμεσα. Με δυο λόγια οι περισσότεροι τοποθετούνται με ένα σχετικά μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και δεν βγαίνουν στην αγορά μόνο και μόνο για να αποκομίσουν κέρδη στο πρώτο γύρισμα του Δείκτη!

• Βεβαίως υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν πως όσα είδαμε εδώ κι έναν μήνα είναι απλώς μια συγκυριακή αντίδραση που οφείλεται εν πολλοίς στη διορατικότητα των ξένων διαχειριστών να γυρίσουν στην ελληνική αγορά την ώρα που υποαπέδιδαν οι μεγάλες διεθνείς αγορές και αφού πάρουν τις υπεραξίες να επιστρέψουν στην… έδρα τους. Με βάση αυτό το σενάριο και με δεδομένη την ευάλωτη σε έξωθεν παραμέτρους χρηματιστηριακή μας αγορά, ένα πιθανό πισωγύρισμα στις ευρωαγορές θα δώσει αφορμή στους ξένους να τοποθετηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα σε αγορές πλην της ελληνικής. Κι αν τυχόν χρειαστούν ρευστότητα ξέρουν από πού θα την εξασφαλίσουν!

• Σε κάθε περίπτωση το βασικό ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι το κατά πόσον έχουμε τελικώς δει τον πάτο των αγορών. Εάν δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, τότε καλό θα ήταν να είμαστε προετοιμασμένοι για νέες «βροχερές ημέρες».


Σχολιάστε εδώ