Ποσόστωση στην εξουσία θέλει ο Βενιζέλος!

Για πολλούς η αφορμή της λανθάνουσας για την ώρα αντιπαράθεσης, Γ. Παπανδρέου – Ευ. Βενιζέλου, είναι η συμμετοχή ή όχι στο ευρωψηφοδέλτιο του Κώστα Μποτόπουλου. Ο τελευταίος στήριξε στην εσωκομματική αντιπαράθεση τον Ευ. Βενιζέλο και βρέθηκε στα έδρανα της Ευρωβουλής μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007, όταν μετακινήθηκαν στην ελληνική Βουλή οι Π. Μπεγλίτης και Ν. Σηφουνάκης, Μ. Ξενογιανακοπούλου που ήταν μέχρι τότε ευρωβουλευτές. Όμως, για αρκετά έμπειρα και σημαίνοντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα αίτια της νέας κόντρας που πάντως οι τόνοι της κρατιούνται ακόμα χαμηλά, είναι πολύ πιο σοβαρά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, ο κ. Βενιζέλος και όσοι παραμένουν ακόμα συντεταγμένοι γύρω του:

= Πρωτίστως θέτουν θέμα – μέσω της περίπτωσης Μποτόπουλου- διεκδίκησης ισχυρών και πολλαπλών προσβάσεων σε κυβέρνηση και κράτος, με την εκλογική επικράτηση του ΠΑΣΟΚ. «Θυμίζουν αρκετά από την περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου, που όταν έχασε την ηγεσία από τον Κώστα Σημίτη, διεκδίκησε σχεδόν το μισό κράτος», επισημαίνει έμπειρο και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν πως «ο κ. Βενιζέλος ξεκινά τώρα (για να συσπειρώσει πάλι τους δικούς του) από το να διεκδικήσει μία ή δύο εκλέξιμες θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο, με αιχμή τον Μποτόπουλο και θα πάει και παρακάτω». Σημειώνουν ακόμα πως αρκετά στελέχη που έδωσαν τη μάχη δίπλα στον Βενιζέλο και είχαν παράπονα στη συνέχεια για τη «χαλαρή στάση» που τήρησε έναντι του Γ. Παπανδρέου, τον πιέζουν εδώ και καιρό «να μην ενδιαφέρεται μόνο για το δικό του προφίλ και την ενίσχυσή του, αλλά να μαζέψει όσους έχουν μείνει ακόμα δίπλα του και να λειτουργήσουν ως ομάδα πίεσης για μια αναλογική μοιρασιά κρατικών και δημοσίων θέσεων στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

= Έτερος παράγοντας, που παίζει ρόλο σε διάφορες γκρίνιες ή κόντρες που εκκινούν από τον κ. Βενιζέλο, όπως λένε ηγετικά και έμπειρα στελέχη της Ιπποκράτους, είναι το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος και οι πολιτικοί του φίλοι δεν μπορούν ακόμα εύκολα να αποδεχτούν όχι μόνον την ήττα τους στις 11 Νοεμβρίου 2007, αλλά το ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα γίνει πρωθυπουργός.

= Σημαντικός επίσης παράγοντας, πάντα σύμφωνα με υψηλόβαθμα και έμπειρα στελέχη της Ιπποκράτους, είναι και το ότι, ναι μεν, ο κ. Βενιζέλος έχει έναν αξιοζήλευτο ρόλο, αυτόν του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου – στην ουσία είναι ο αντ’ αυτού στη Βουλή- ωστόσο ο ίδιος αισθάνεται να χάνει ζωτικό χώρο και από την Άννα Διαμαντοπούλου και από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που κινούνται δραστήρια και δεν έχουν υποστεί ακόμα κάποια ήττα ή σοβαρή εσωκομματική φθορά. Λόγω αυτού του ανταγωνισμού, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να πιέζεται και να προσπαθεί να δείχνει πως είναι «παρών» και κυρίως να κρατά συσπειρωμένα γύρω του όσα στελέχη μπορεί να κρατά ασκώντας πίεση προς την ηγεσία για θέσεις εξουσίας σε ανθρώπους δικούς του.

Το πρόβλημα, αν και δεν έχει αποκαλυφθεί στη διάστασή του, είναι πολύ πιθανόν να οξυνθεί και να υπάρξει νέα εσωκομματική αντιπαράθεση, τις ώρες που η κυβέρνηση φυλλορροεί και τα γκάλοπ δίνουν διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ. «Μια νέα αντιπαράθεση έστω και περιορισμένη, θα μας προκαλέσει πρόβλημα, πιθανόν θα μας φρενάρει και κυρίως θα το εκμεταλλευτεί η ΝΔ για να διώξει από πάνω της την αρνητική δημοσιότητα και να τη μεταφέρει σε εμάς», υποστηρίζουν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου σημειώνουν πως «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν κόντρες για επουσιώδη ζητήματα, τις ώρες που ο κ. Βενιζέλος παίζει σημαντικό ρόλο και στη Βουλή και στο κόμμα και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου εμπιστεύεται και την κρίση του και τις γνώσεις του». Ωστόσο, με ξεκάθαρο τρόπο στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου ξεκαθαρίζουν. «Αν είναι και πάλι να ματώσουμε θα ματώσουμε εδώ και τώρα και όχι όταν γίνουμε κυβέρνηση, που αντί να ασχολούμαστε με τα προβλήματα του λαού, θα ασχολούμαστε με το μοίρασμα θέσεων εξουσίας».

Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζουν πως αν κάποιος επιχειρήσει να τραβήξει το σκοινί «έχει φύγει αμέσως και ο κόσμος θα επικροτήσει την όποια, τέτοιου τύπου, διαγραφή». Επίσης ξεκαθαρίζουν: «Δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης με καμία οργανωμένη ομάδα ή κανένα στέλεχος που θέλει να διαπραγματεύεται θέσεις εξουσίας. Αυτό είναι ξεκάθαρο από τώρα και δεν πρόκειται να υπάρξει ανοχή».

Πάντως, σε ό,τι αφορά τον Κώστα Μποτόπουλο, έμπειρα στελέχη επισημαίνουν ότι στην ουσία «κάηκε μόνος του», γιατί κανείς δεν του καταλόγισε ότι στήριξε στην εσωκομματική αναμέτρηση τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Λένε ακόμα πως «αυτό που βαρύνει είναι η συμπεριφορά του κυρίως μετά την 11η Νοεμβρίου και την αχαριστία που έδειξε, απέναντι στον άνθρωπο – τον Γ. Παπανδρέου- που τον στήριξε και τον ανέδειξε στην Ευρωβουλή και στη νέα γενιά στελεχών». Σημειώνουν πως ήταν επίσης λάθος του να δημιουργήσει θέμα και να το φουσκώσει μετά τη συνάντηση που είχε με τον διευθυντή του γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου, Νίκο Αθανασάκη. Όπως μάλιστα λένε οι γνωρίζοντες: «Ο Ν. Αθανασάκης ήταν πολύ προσεκτικός στο τι του είπε και τον αντιμετώπισε με πολύ σεβασμό. Επιπλέον του δήλωσε ότι μάλλον δεν θα συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο, ωστόσο αυτό το θέμα θα λυθεί οριστικά ύστερα από μια ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση που θα είχε ο Μποτόπουλος με τον Παπανδρέου».

Σε σύσκεψη πάντως της ομάδας του «πρωινού καφέ» στην Ιππποκράτους, αποφασίστηκε να κρατηθούν όσο γίνεται πιο χαμηλά οι τόνοι στο θέμα του κ. Μποτόπουλου.

Ένας από τους λόγους που στην Ιπποκράτους προσπαθούν να το κλείσουν είναι και γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποιες οργανώσεις που υπάρχουν ακόμα οργανωμένες δυνάμεις των Βενιζελικών (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη κ.α.), έχει αρχίσει να παρατηρείται μια πιο μαζική γκρίνια από αρκετά στελέχη που αξιώνουν να είναι ο Μποτόπουλος και άλλοι Βενιζελικοί στο Ευρωψηφοδέλτιο.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τη Μεγάλη Τετάρτη, μέσω του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, έστειλε σαφές και τριπλό μήνυμα, με αφορμή την υπόθεση Μποτόπουλου, που ανέφερε ότι:

= Τα στελέχη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι «στρατιώτες της παράταξης».

=Ο πρόεδρος του Κινήματος «δεν κάνει καμία διαπραγμάτευση με κανέναν».

= Η εσωκομματική διαμάχη αποτελεί παρελθόν και πως «η 11η Νοεμβρίου είναι πολύ πίσω μας και σας διαβεβαιώ ότι ουδείς κοιτάει πίσω».

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Μποτόπουλος, πλην απροόπτου, δεν θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου θα είναι και τέσσερις ακόμα εν ενεργεία βουλευτές που θα δοκιμάσουν πλέον τη μάχη του σταυρού στις εθνικές εκλογές. Πρόκειται για τη Μαίρη Ματσούκα, που θα είναι υποψήφια στη Β΄ Αθήνα, την Κ. Μπατζελή που θα είναι υποψήφια στη Φθιώτιδα, την Ε. Τσαμπατζή που θα είναι υποψήφια στις Σέρρες και τον Σ. Αρναουτάκη που θα είναι υποψήφιος στο Ηράκλειο.

Στο ευρωψηφοδέλτιο, πλην απροόπτου, θα συμπεριληφθούν οι εν ενεργεία βουλευτές Σταύρος Λαμπρινίδης (ήταν από την αρχή) και οι Μαριλένα Κοππά και Άννυ Ποδηματά (που εισήλθαν μετά τις εθνικές εκλογές του 2007).


Σχολιάστε εδώ