Ποιοι διεκδικούν ένα εισιτήριο για τις Βρυξέλλες…
Πού να φαντάζονταν το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου ότι θα εξαρτιόταν από τον Αριστοτέλη Παυλίδη το ύφος και οι υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου του… Και όμως, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ο πρώην υπουργός Αιγαίου καθορίζει την τύχη των υποψηφίων, καθώς ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποφασίσει ακόμη τη μορφή που θα έχει το ψηφοδέλτιό του. Θα είναι τεχνοκρατικό, απολίτικο με υποψηφίους από διάφορους χώρους χωρίς πολιτικό χρώμα, θα είναι βαρύ πολιτικό με βαρύγδουπα ονόματα, εντυπωσιακό; Όλα παίζουν, αλλά ο Παπανδρέου δεν γνωρίζει μέχρι τώρα σε πόσες κάλπες θα κληθούν να ψηφίσουν οι έλληνες πολίτες: Μία ή δύο;
Όπως λένε οι συνεργάτες του, αν μετά το Πάσχα διαφανεί ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για διπλές εκλογές, τότε «ποιος λογαριάζει τις ευρωεκλογές…» αφού στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η κατάληψη του Μεγάρου Μαξίμου. Αν όμως ο Καραμανλής δεν προσφύγει σε πρόωρες εθνικές εκλογές, τότε στόχος του Παπανδρέου θα είναι η αύξηση της διαφοράς από τη ΝΔ
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει επαφές με στελέχη από διάφορους κοινωνικούς χώρους, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει, και παράλληλα συναντήσεις με τους νυν ευρωβουλευτές για να ακούσει τις απόψεις τους και να σφυγμομετρήσει τις προθέσεις τους. Η επιτροπή στην οποία κατατίθενται οι προτάσεις και αυτο-προτάσεις όσων επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Βρυξέλλες, αποτελείται από τους Δημήτρη Ρέππα, Φίλιππο Πετσάλνικο, Θόδωρο Πάγκαλο, Σταύρο Λαμπρινίδη, Νίκο Αθανασάκη και Ρεγγίνα Βάρτζελη και έχει στόχο όχι μόνο να συγκεντρώσει τις υποψηφιότητες, αλλά και να προστατεύσει τον πρόεδρο από τις όποιες τριβές και αντιδράσεις. Ήδη προέκυψε η πρώτη γκρίνια επειδή συγκροτήθηκε από στελέχη αμιγώς προεδρικά και δεν ανοίχτηκε σε άλλα… ρεύματα.
Ο Παπανδρέου έχει επαφές και με προσωπικότητες που δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ αλλά θα ήθελαν ενδεχομένως να συστρατευτούν, προτείνοντάς τους μια εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο, σε περίπτωση φυσικά που οι κάλπες του Ιουνίου θα είναι… ορφανές
Μια πρώτη γεύση για το τι επιθυμούν οι νυν ευρωβουλευτές πήρε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με τους Σταύρο Αρναουτάκη, Μαίρη Ματσούκα και Βαγγελιώ Τσαμπάζη, ενώ εκκρεμούν συναντήσεις και με τα υπόλοιπα μέλη της ευρωομάδας.
Από τις συζητήσεις του Παπανδρέου με τους τρεις ευρωβουλευτές προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία: Με τον Σταύρο Αρναουτάκη διαπιστώθηκε η κοινή θέση να εγκαταλείψει τις Βρυξέλλες αναζητώντας την πολιτική του συνέχεια στην Κρήτη, πιθανόν ως υποψήφιος στις εθνικές εκλογές στο Ηράκλειο. Με τη Μαίρη Ματσούκα εκκρεμεί και νέα συνάντηση με τον πρόεδρο (στην πρώτη είχαν ασχοληθεί περισσότερο με εργασιακά θέματα σε σχέση με την Ευρώπη) και τότε θα ξεκαθαριστεί η υποψηφιότητά της. Θυμίζουμε ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές η υποψηφιότητα της κ. Ματσούκα ήταν προσωπική επιλογή του Παπανδρέου, η έκπληξη… Ως προς της Β. Τσαμπάζη, ενδέχεται να διεκδικήσει μια θέση στις εθνικές εκλογές, στον νομό Σερρών.
Πιο εύκολα δείχνουν τα πράγματα για τρία στελέχη που εκτός απροόπτου θα παραμείνουν στις θέσεις τους, όπως άλλωστε προ εβδομάδας είχε γράψει το «Π»: Σταύρος Λαμπρινίδης, Μαριλένα Κοππά και Άννυ Ποδηματά θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Προβληματισμός υπάρχει για την Κ. Μπατζελή, που μάλλον θα πολιτευτεί στη Φθιώτιδα.
Στο τραπέζι έχουν πέσει πολλά ονόματα για το πράσινο ευρωψηφοδέλτιο. Έχει ακουστεί το όνομα του Δημήτρη Δρούτσα, στενού συνεργάτη του Παπανδρέου από την εποχή που ήταν στο υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης ακούγονται η Τίνα Μπιρμπίλη, συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου, ο Βασίλης Παπαδημητρίου, που έχει την ευθύνη σήμερα για την ευρωομάδα, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, καθώς και ο δήμαρχος της Τήλου Αναστάσιος Αλιφέρης, που όλη τη Μεγάλη Τρίτη ήταν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
Δεν αποκλείεται πάντως, στην περίπτωση που οι κάλπες θα αφορούν μόνο τις Βρυξέλλες, να δούμε και πρόσωπα από την κεντρική πολιτική σκηνή να φιγουράρουν στο ευρωψηφοδέλτιο, όπως τον Θόδωρο Πάγκαλο ή και άλλα κορυφαία στελέχη, για να δοθεί μεγάλη έμφαση ότι για το ΠΑΣΟΚ οι ευρωεκλογές αποτελούν δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης.
Με βάση το τωρινό πολιτικό κλίμα, στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι στις ευρωεκλογές θα βγάλουν τουλάχιστον 9 ευρωβουλευτές (από 8 που είναι σήμερα). Αν π.χ. συγκεντρώσει ένα ποσοστό γύρω στο 36%, τότε με βάση το εκλογικό μέτρο βγάζει 8 ευρωβουλευτές. Αν η κατακραυγή κατά της κυβέρνησης πάρει διαστάσεις και το ΠΑΣΟΚ περάσει το 36%, τότε είναι φυσικό να εκλέξει 9. Η ΝΔ από τους 11 ευρωβουλευτές που έχει σήμερα δεν αποκλείεται να πέσει στους 8, λόγω του γεγονότος ότι η Ελλάδα από 24 βουλευτές θα έχει από ‘δώ και στο εξής 22. Ως προς το ΚΚΕ, προβλέπεται να βγάλει 2, ο ΣΥΡΙΖΑ 2 (πρέπει να πάρει πάνω από 8%), ο ΛΑΟΣ 1, ίσως και 2, ενώ οι Οικολόγοι μπορεί να μπουν στην Ευρωβουλή, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερα κόμματα που θα κατέβουν ως «Οικολόγοι».