Παράταση στο αδιέξοδο…

ΜΕΧΡΙ και τις ευρωεκλογές, τουλάχιστον, θα παραταθεί η Εβδομάδα των Παθών για τη Νέα Δημοκρατία! Μεσούσης της οικονομικής κρίσης έχει να αντιμετωπίσει την υπόθεση Παυλίδη με όλες τις παράπλευρες απώλειες και τις πιθανές συνέπειες. Η διερεύνηση από την Επιτροπή της Βουλής ολοκληρώνεται στις 27 Απριλίου, ωστόσο με αφορμή και τη δεύτερη δικογραφία η υπόθεση μπορεί να πάρει παράταση και για τον Μάιο. Κι όλα αυτά ενώ στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης διευρύνεται το κλίμα ηττοπάθειας, το οποίο και αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, με τα στελέχη να ζητούν από έκτακτο συνέδριο μέχρι επανίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, βουλευτές ζητούν από τον κ. Παυλίδη να παραιτηθεί και να βγάλει την παράταξη από το αδιέξοδο. Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, το ΠΑΣΟΚ επιμένει να κινείται στο κλίμα των σκανδάλων με πρόθεση να οδηγήσει την κυβέρνηση «κατηγορούμενη» ως τις ευρωεκλογές. Προς την κατεύθυνση αυτή βουλευτές του έκαναν «διάβημα διαμαρτυρίας» προς τον πρόεδρο της Βουλής και ζήτησαν επιτάχυνση της δικαστικής διερεύνησης υποθέσεων (Βατοπέδιο, Ζήμενς, Ομόλογα) προκειμένου να μην υπάρξει παραγραφή των ευθυνών πολιτικών προσώπων. Τις προηγούμενες ημέρες κατέθεσαν διαδοχικά στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής η κόρη του Αρ. Παυλίδη, ο αδελφός του και ο ίδιος ο πρώην υπουργός και στις μαρτυρίες τους υπήρξαν αντιφάσεις και ασάφειες σε σχέση με την αγορά του σπιτιού. Μείζον θέμα για τον κ. Παυλίδη προκύπτει από τη δεύτερη δικογραφία, στην οποία διαπιστώνονται παρανομίες (σε επίπεδο κακουργημάτων) στους διαγωνισμούς για τις άγονες γραμμές.

Νέες διώξεις

ΑΠΟ το γραφείο του ειδικού ανακριτή Ν. Ζαγοριανού ξεκίνησε η «παρέλαση» των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο της Ζήμενς. Ωστόσο συνταρακτικές εξελίξεις δεν πρέπει να αναμένονται νωρίτερα από τα μέσα Μαΐου, αφού τα κεντρικά πρόσωπα ζήτησαν και πήραν προθεσμία για τις 12 του επόμενου μήνα προκειμένου να απολογηθούν. Μεταξύ αυτών ο Μιχ. Χριστοφοράκος, που κατηγορείται για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» και δωροδοκία κομμάτων, αλλά και τα πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρείας Π. Μαυρίδης, Ηλ. Γεωργίου κ.ά. Την ίδια ημέρα θα απολογηθεί και ο πρώην γενικός διευθυντής του ΟΤΕ, Γ. Σκαρπέλης. Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας ζήτησε να ασκηθεί δίωξη για απάτη που αφορά την προμήθεια του Συστήματος Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, του γνωστού C4I.

Πάντως, στα «μαλακά» έπεσαν οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο της ΜΕΒΓΑΛ. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε συνολική ποινή 5,5 χρόνων με αναστολή στους Π. Αδαμόπουλο, Π. Αναγνωστόπουλο και Κ. Κωνσταντινίδη, αναγνωρίζοντας στους δύο πρώτους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και στον τρίτο αυτό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Και οι τρεις άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι με την καταβολή εγγύησης 10.000 ο καθένας.

Αλλάζει ο χάρτης

ΕΝ μέσω οικονομικής κρίσης και σκανδαλολογίας, ο Γ. Σουφλιάς παρουσίασε το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική. Σχέδιο φιλόδοξο και μεγαλεπήβολο που αν εφαρμοστεί σε μερικά χρόνια θα αλλάξει πλήρως τη μορφή του Λεκανοπεδίου. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης μεγάλων εκτάσεων και την κατεδάφιση των αυθαιρέτων για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Τέλος περιλαμβάνει την επέκταση του μετρό με την προοπτική σε 20 χρόνια να καλύπτει το 80% της Αττικής. Ο κ. Σουφλιάς κάλεσε σε διαβούλευση κόμματα και φορείς με στόχο το τελικό σχέδιο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο έτσι ώστε να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Επιφυλάξεις εκφράζονται από ορισμένες πλευρές, με το σκεπτικό ότι με την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου θα αυξηθεί ο πληθυσμός, θα μειωθούν οι χώροι πρασίνου κ.α.

Στο μέτωπο, τώρα, της Οικονομίας όλα κινούνται με αργούς ρυθμούς. Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Παπαθανασίου συναντήθηκε εκ νέου με τους τραπεζίτες και τους ζήτησε ξανά να αυξήσουν τη ροή της χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Ανάλογο «αίτημα» είχε διατυπώσει και προ διμήνου, με πενιχρά ωστόσο αποτελέσματα. Κι ενώ οι βασικοί δείκτες της οικονομίας επιδεινώνονται σταθερά, ο κ. Παπαθανασίου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων τον Ιούνιο (μετά τις ευρωεκλογές, εννοείται…) όταν και θα επανεξετασθεί η απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί. Στο μεταξύ, από νομικούς και συνταγματολόγους τίθεται θέμα συνταγματικότητας της απόφασης της κυβέρνησης για την έκτακτη εισφορά.

Από την άλλη, η ανεργία αυξάνεται και προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Στην τελευταία συνεδρίασή της η Διυπουργική Οικονομική Επιτροπή πήρε μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ (για το 2009) για την ενίσχυση της απασχόλησης. Πάντως, τον Ιανουάριο η ανεργία έφθασε στο 9,4% και αναμένεται περαιτέρω αύξηση αφού οι απολύσεις συνεχίζονται και θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες.

Σχέσεις στοργής

ΤΕΛΟΣ δεν έχει το… φλερτ του ΠΑΣΟΚ με το ΚΚΕ! Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε τελικά στην επιστολή της Αλέκας Παπαρήγα στην οποία διαμαρτυρόταν για τις «επιθέσεις» του Θ. Πάγκαλου. Ο κ. Παπανδρέου κάλυψε τον κ. Πάγκαλο, επέκρινε το ΚΚΕ για την αντιπολιτευτική τακτική του –ότι βάζει στην ίδια μοίρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ– και δήλωσε ανοιχτός σε συνάντηση με την κ. Παπαρήγα. Απαντώντας ο Περισσός σημείωσε ότι επιβεβαιώνεται η άποψή τους πως ο αντικομμουνισμός αποτελεί επιλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ εν όψει εκλογών.

ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ πάλι –λόγω και των δημοσκοπήσεων– χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών τους για τις ευρωεκλογές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενώ μέχρι πρότινος ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για την εκλογή τεσσάρων ευρωβουλευτών, κατά τη διάρκεια της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης ο Αλ. Αλαβάνος μίλησε για τρεις υποψηφίους, σε μια συνδιάσκεψη με αρκετές γκρίνιες τόσο για την εσωτερική λειτουργία του κόμματος, όσο και για τις διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών.


Σχολιάστε εδώ