Οι τρεις προτεραιότητες του Αρχιεπισκόπου
Τα τρία βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος τους προσεχείς μήνες έχουν, όπως αναφέραμε ήδη, καθοριστεί και βρίσκονται ψηλά στην αρχιεπισκοπική ατζέντα. Πρόκειται για θέματα από τα οποία θα κριθεί εν πολλοίς τόσο η αποτελεσματικότητα των συνεργατών του Αρχιεπισκόπου (άντληση κονδυλίων, αξιοποίηση περιουσίας κ.λπ.), όσο και γενικότερα η ίδια η πορεία που θα ακολουθήσει η Εκκλησία της Ελλάδος στο άμεσο μέλλον: Σχέσεις με την τωρινή και την επόμενη κυβέρνηση σε περίπτωση εκλογών, εάν φυσικά επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, αλλά και η αξιοπιστία των αρχιερέων που θα κριθεί από το αν θα καθαιρέσουν, όπως καθορίζει ο νόμος, τον πρώην Αττικής ή θα επιλέξουν μια πιο «βελούδινη» λύση που εύλογα θα προκαλέσει την αντίδραση Μητροπολιτών και πιστών.
Σχετικά με τις σχέσεις της Εκκλησίας με την κυβέρνηση, ο προβληματισμός είναι έκδηλος. Όχι επειδή οι σχέσεις είναι κακές. Το αντίθετο, στα ενσταντανέ των φωτογράφων τα χαμόγελα των υπουργών και του Αρχιεπισκόπου περισσεύουν. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι όλα παραμένουν στάσιμα. Παρά τις συναντήσεις του ίδιου του Ιερωνύμου και των συνεργατών του με κορυφαίους υπουργούς και γενικούς γραμματείς, έναν χρόνο μετά την εκλογή του δεν έχει υλοποιηθεί σχεδόν τίποτα. Συνεχώς υπάρχουν εκατέρωθεν υποσχέσεις και μεγαλεπήβολα σχέδια, αλλά πέραν τούτων ουδέν.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη διακοπή των χορηγήσεων από την πλευρά της Πολιτείας. Η κρίση όπως ήταν αναμενόμενο, διέκοψε και τη ροή χρηματοδότησης από τους κρατικούς κρουνούς προς τους οργανισμούς της Εκκλησίας, με αποτέλεσμα η τελευταία να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο. Ένας επιπλέον λόγος είναι, όπως μας αναφέρει Μητροπολίτης της ηπειρωτικής χώρας, ο επιπόλαιος σχεδιασμός που γίνεται από τους ανθρώπους της Εκκλησίας. «Δεν είναι δυνατόν να επιδιώκει εκκλησιαστικός φορέας να αντλήσει κεφάλαια από τον κοινοτικό κορβανά και να έχει καθυστερήσει να εξασφαλίσει τα πιστοποιητικά που απαιτούνται. Έτσι αναβάλλονται διαρκώς σημαντικά έργα» λέει χαρακτηριστικά.
«Καβάτζα» για το μέλλον
Εκτός από τις «χλιαρές» σχέσεις με την κυβέρνηση, ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνεργάτες του προσπαθούν να ρίξουν γέφυρες επικοινωνίας και με το ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερα οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου βλέπουν ότι οι δημοσκοπήσεις μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω στους σχεδιασμούς και τον προγραμματισμό που έχουν κάνει με τα «γαλάζια» παιδιά με τα οποία διατείνονται ότι διατηρούν μακρά φιλία (ασχέτως αν αποτέλεσμα δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής). Στην αναθέρμανση των σχέσεων με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντάσσεται και η πρόσφατη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον κ. Γ. Παπανδρέου. Η συνάντηση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα σε πολύ θερμό κλίμα και οι δύο άνδρες συζήτησαν κατ’ ιδίαν για αρκετή ώρα.
«Μετεκλογικός χαρακτήρας»
Αν και προς τα έξω άφησαν να διαρρεύσει ότι η συνάντηση αφορούσε τους τρόπους συνεργασίας για να ενισχυθεί η φιλανθρωπική προσπάθεια της Εκκλησίας, πολλοί εκτιμούν ότι αυτή η συνάντηση είχε «μετεκλογικό» χαρακτήρα. Λέγεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζήτησαν τα βασικά θέματα που αφορούν τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Ιδιαίτερη αναφορά λέγεται ότι έγινε στο ζήτημα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και στον τρόπο που αυτή πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή αφού είναι μια δέσμευση που έχει ανακοινώσει ότι θα υλοποιήσει ο Γ. Παπανδρέου όταν γίνει κυβέρνηση. Για το θέμα του χωρισμού της Εκκλησίας με την Πολιτεία, αν και τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και ο Γ. Παπανδρέου δεν έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγεται ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα ήταν καλύτερο να μην το αγγίξουν, καθώς μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» και για τους δύο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος στη συνάντηση επεδίωξε να λάβει προκαταβολικές υποσχέσεις από τον κ. Γ. Παπανδρέου ότι θα στηρίξει, εφόσον γίνει κυβέρνηση, τους φορείς της Εκκλησίας. Το ίδιο άλλωστε έκανε και την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών, υλοποιώντας από κοινού προγράμματα με την ΜΚΟ «Αλληλεγγύη».
Στο στρατόπεδο της Εκκλησίας φαίνεται να επικρατεί αισιοδοξία τόσο για τις σχέσεις με την κυβέρνηση όσο και με τις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, αν και όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας «με τα λόγια χτίζεις ανώγεια και κατώγια…». Στην πράξη να δούμε εάν οι πολιτικοί θα δείξουν και μετά τις εκλογές το ίδιο ενδιαφέρον και ακόμη περισσότερο εάν οι άνθρωποι του Αρχιεπισκόπου έχουν τη δυνατότητα να πάνε την Εκκλησία ένα βήμα παρακάτω και δεν στροβιλίζονται γύρω από τον εαυτό τους, όπως κάνουν έναν χρόνο τώρα…
Και ξενοδοχείο στο Κολωνάκι!
Εκτός από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τα κρατικά κονδύλια, ο Αρχιεπίσκοπος, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων και ο διευθυντής της ΕΚΥΟ Α. Ζαμπέλης ευελπιστούν ότι μετά το Πάσχα θα «αυγατίσουν» και τα έσοδα από την περιουσία της Εκκλησίας με τις κινήσεις που έκαναν, οι οποίες, όπως λέγεται, αγγίζουν την υπερβολή. Ήδη έχουν ζητήσει με το «έτσι θέλω» αναπροσαρμογή των μισθωμάτων των ακινήτων που νοικιάζουν σε επιχειρηματίες αλλά και ιδιώτες, ενώ, όπως ακούγεται στους διαδρόμους της Συνόδου, υπάρχει μεγάλη προσδοκία να υπάρξουν πολλά έσοδα από νέες επιχειρηματικές συμφωνίες (αξιοποίηση ξενοδοχείων κ.λπ.). Μάλιστα λέγεται ότι έχει «ξαναζεσταθεί» στην ΕΚΥΟ από τον κ. Ζαμπέλη και τους συνεργάτες του, το θέμα της ανέγερσης ξενοδοχείου στην οδό Δεινοκράτους στο Κολωνάκι.
Τέλος, αμέσως μετά το Πάσχα ο Αρχιεπίσκοπος θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της καθαίρεσης του Μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα. Οι πιέσεις που δέχεται από όσους ζητούν την εφαρμογή του νόμου και την καθαίρεσή του είναι μεγάλες. Εξίσου πιεστικοί είναι όμως και οι αρχιερείς που προσπαθούν να σώσουν την τιμή του Μπεζενίτη (στο όνομα της φιλίας ή και του… φόβου τους) επιβάλλοντάς του μια απλή αργία. Το ερώτημα είναι που θα καταλήξει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πόσο είναι διατεθειμένος να δυσαρεστήσει τη μία ή την άλλη πλευρά με ό,τι αυτό συνεπάγεται…